23 de poeți din 11 țări – întâlnire la Sibiu. A început Festivalul POETS IN TRANSYLVANIA

Sibiul trăiește zilele acestea emoțiile întâlnirii cu poezia, prima zi -cea de ieri, 11 octombrie- fiind un exercițiu intens a ceea ce, probabil, va urma: versurile Liudmylei Diadchenko au încremenit întreaga aulă a Facultății de Litere. A fost un moment greu de descris în cuvinte, orchestrat cu talent (atât de recitator cât și de autor) de o poeta care a străbătut, distanța de la Kiev la Sibiu – nu mai puțin de 27 de ore- pentru a participa la acest festival.
Britanicul James Appleby a schimbat, apoi, registrul primei seri prin poezia comică, dar nu prin mai puțin talent dovedit.
Poets in Transylvania, organizat de Revista Transilvania și Muzeul ASTRA și cofinanțat de Consiliul Judetean si Consiliul Local Sibiu anunță în acest an întâlniri cu poezia în versuri românești, englezești, spaniole în ucraineană și franceză, în total cu 21 de poeți din 11 țări, dar și cu prozatori (precum istoricul Marci Shore, din Statele Unite). Este cea mai amplă ediție, (încă) una care face să se vadă pasiunea si implicarea organizatorică ale poetului sibian Radu Vancu.
“Vreau să arătăm că, în mod firesc, poezia dialoghează și cu alte zone al scrisului, că este un gen de discurs integrator care adună toate energiile și le pune în contact”- spune Radu Vancu.
Deschiderea oficială a POETS IN TRANSYLVANIA a adus în fața publicului cuvintele criticului Andrei Terian, profesor univeristar doctor și cercetător al Universității Lucian Blaga, pe cele ale decanului Facultății de Litere și Arte, scriitorul, conf.univ.dr. Dragoș Varga, dar și pe cele ale conducătorului instituției în administrarea căreia funcționează Revista Transilvania, CNM ASTRA, Ciprian Ștefan, președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.
Poets in Transylvania a fost deja, încă din prima zi, locul de întâlnire al emoțiilor felurite, al marilor nume și poeziilor lor: Laura Vasquez, laureată a premiului Goncourt, unul dintre cele mai mari premii de literatură din lume , Tara Skurtu o poetă americană, stabilită în România în căutarea originii sale , premiată de Academy of American Poets- sunt doar două exemple. Relevante, de altfel, pentru nivelul festivalului.
Li s-a adăugat prozatorul român Marin Mălaicu Hondrari, cunoscut publicului larg pentru romanul „Apropierea” – după care s-a realizat, în 2019, filmul „Parking” , Pierre Viclair , premiat de Academia Franceză , dar și tineri poeți debutanți, pasionați dovediți ai genului.
Poets in Trasylvania continuă astăzi cu un nou recital de poezie, de la ora 18, tot în aula Facultății de Litere. Vineri, vor avea de asemenea loc o  întâlnirea-dialog dintre Burhan Sönmez și Radu Vancu, urmată de o sesiune de întrebări și un recital final de poezie.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.