A 49-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” a avut caracter special, Junii Sibiului fiind omagiați pentru cei 80 de ani de activitate. În cinstea lor Cricova a lansat spumantul Junii Sibiului 80.
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, desfășurat la Sibiu în perioada 7 – 12 august 2024, a avut ca puncte centrale spectacolele în aer liber, parada portului popular, atelierele de dans, hora satului, evenimentul cu specific culinar și animațiile culturale.
Protagoniști au fost interpreți de muzică populară din România, solista pop Elena Gheorghe și membrii ansamblurilor: „A Lanterna”- Italia, „Jonce Hristovski”- Republica Macedonia de Nord, Ansamblul Folcloric „Tamarioni” – Georgia, „Del Bernal”- Mexic, „Kapantzi”-Bulgaria, „Kompanija”-Polonia, „Filyro” din Salonic- Grecia, Călușari ai Ansamblului „Romanați” – Caracal, „Arcanul Bătrânesc” din Frătăuții Noi – Suceava, „Plai de Dor”- Mioveni, „Ardealul” Sibiu, „Săliștenii”- Maramureș, Școala de Dans „Ioan Macrea” Sibiu, Orchestra de Tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Ceata Junilor” – Sibiu, Veteranii Ansamblului „Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, precum și Călin Brăteanu alături de Taraful „Obcina” – Suceava, Cornelia Rednic și Formația „Pindu”.
Emoții pe scena festivalului
Pentru familia Junilor Sibiului, festivalul a fost plin de emoție, căci evenimente deosebite au marcat această ediție: parada portului popular, cu participarea a sute de „Juni”, de la 5 la 70 de ani, reprezentații în Piața Habermann și spectacolele special pregătite pentru aniversare, îndelung aplaudate de publicul din Piața Mare.
Și-au dat concursul membri ai Școlii de Dans „Ioan Macrea”, adolescenți din cadrul ansamblului „Ceata Junilor”, seniori din cadrul ansamblului „Veteranii Junilor Sibiului” și profesioniștii de la „Cindrelul-Junii Sibiului”, sub însemnul anului aniversar Junii Sibiului 80. Spectacolul multicolor al costumelor tradiționale a fost întregit de ritmuri antrenante și pași de dans, spre încântarea miilor de spectatori.
Un spumant „ Junii Sibiului 80 de ani ” a fost lansat în colaborare cu Cricova, iar despre el a vorbit Dumitru Caraman, reprezentant Cricova Chișinău: „Vreau să vă mulțumesc pentru căldura cu care ne întâmpinați de atâtea ori aici la Sibiu. Vreau să mulțumim că ne-ați primit în familia voastră frumoasă. Ați devenit pentru noi ca un frate mai mare, un frate care face 80 de ani, noi Cricova fiind mai mici, având doar 72 de ani. 80 de ani să rămâi la înălțime este un lucru foarte greu, să rămâi mereu în inimile a milioane de români e o performanță greu de atins, să rămâi autentic, iubit, în zilele noastre când totul este despre tehnologie și inteligența artificială este un lucru de admirat. Toată dragostea și toată admirația noastră pentru Junii Sibiului, pentru doamna Silvia Macrea ne-a inspirat să creăm un vin spumant special dedicat pentru această mare sărbătoare. Este un vin spumant unic prin conținut și prin design-ul lui…vrem să vă aducem un mic, mic cadou care să reprezinte dragostea și admirația noastră față de voi. LA MULȚI ANI! ”
Spectacole la superlativ, în Piața Mare
O dezlănțuire de ritmuri și culori au adus cele trei seri petrecute în Piața Mare, în cadrul festivalului. Călătoria tradițională a combinat cântece și dansuri din toată Europa și America de Nord, precum și ritmuri moderne în spectacolul extraordinar „Elena Gheorghe & Junii Sibiului”. Acest adevărat tur de forță a adus în prim-plan coregrafii noi în repertoriul Junilor și întreceri în pași de dans, între tradițional și modern.Spectacolele din Piața Mare au fost prezentate de vedeta TVR Iuliana Tudor.
„ Am trăit bucuria să ne revedem în spațiul generos din Piața Mare a Sibiului, uniți sub însemnul tradițiilor populare, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”. E minunat să ne întâlnim în număr atât de mare, căci sunt zile de sărbătoare pentru Sibiu și sperăm că toate evenimentele programate în festival v-au ajuns la suflet.
Mulțumim tuturor artiștilor care au venit la Sibiu pentru a scrie împreună prin cântec și dans povestea ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”. Mulțumim, de asemenea, și tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea manifestării: Consiliul Județean Sibiu, instituția care patronează activitatea Centrului și Primăria Municipiului Sibiu, care a oferit cofinanțare, precum și partenerilor noștri: Cricova și Therme. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit prin punerea la dispoziție a locațiilor din Piața Habermann, din Promenada Mall, Centrul Cultural „Ion Besoiu” și mulțumim colegilor noștri de la Complexul Național Muzeal „Astra” Sibiu.
Îți mulțumim Iuliana Tudor pentru că și în acest an ai fost alături de noi, ești alături de sibieni și de toți românii. Îți mulțumim pentru prietenie și pentru profesionalism ” – a transmis Silvia Macrea, directorul festivalului.
Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” este cuprins în calendarul CIOFF, fiind organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Parteneri: Muzeul ASTRA, Therme București, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Cricova, TVR1, Habermann Markt și Promenada Mall Sibiu
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.