Din Siria, pe malurile Cibinului: Fawzia Rehejeh, constructorul comunității arabe din Sibiu.

Istoria prezenței etnicilor arabi în România  începe în perioada medievală, atunci când turcii i-au adus pe pămanturile țării noastre de astăzi. În perioada comunistă, grație  relațiilor foarte bune dintre România și țările arabe, foarte mulți arabi din Irak, Siria, Egipt și Liban veneau la studii în țara noastră, unii stabilindu-se aici definitiv.

În ultimii ani, pe fondul conflictelor din Orientul Mijlociu, mulți refugiați și migranți arabi s-au stabilit în țara noastră devenind o parte activă a comunității. Între aceștia:  Fawzia Rehejeh, o siriancă în vârstă de 32 de ani. Având mama originară din Bacău și tatăl din Siria, Fawzia și-a petrecut copilăria în oraşul sirian Latakia, aproape de granița turcă. Fawzia a vizitat România în 2009, iar în 2016, din cauza războiului, ea și familia ei s-au mutat la Sibiu la recomandarea apropiaților. Povestește că cel mai mare obstacol pe care l-a întâmpinat aici a fost învățarea limbii române. Fawzia a absolvit Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu la specializarea Comunicare și Relații Publice, urmând  apoi masterul de publicitate și branding.

„A fost dificil la universitate datorită lipsei programelor în engleză. Dar acest lucru m-a motivat foarte tare şi m-a determinat să devin tot mai familiarizată cu limba română” -spune Fawzia. Nu s-a simțit discriminată şi nici nu s-a lovit„ prea des” de stereotipuri. Crede că sibienii sunt foarte calzi, deschiși și primitori, indiferent de persoana cu care au de-a face.

După absolvirea programului de master, Fawzia a pus bazele Centrului Cultural Arab de la Sibiu, cu scopul de a aduce mai aproape cele două culturi și pentru a ajuta refugiații care vor să se stabilească în România. Iar una dintre modalități o reprezintă cursurile de limba română  fiindcă, spune ea, un loc de munca fară cunoaşterea limbii este greu de găsit.

În plus, Centrul Cultural Arab organizează în fiecare an activități de ziua refugiaților, vizionări de film și seri interculturale, unele dintre acestea din urmă bogate în feluri de mâncare din diverse zone ale lumii arabe.

Cel mai important eveniment organizat de Centrul Cultural Arab este Festivalul Culturii Arabe, ajuns deja la cea de-a doua ediție în 2023. Anul trecut festivalul a atras în jur de 300 de arabi doar din Sibiu,dar și mulți alții din restul țării. Au fost, de asemenea, prezenți sibieni dornici să afle, direct „de la sursă˝, mai multe despre această cultură.

Anul acesta, Festivalul Culturii Arabe  începe pe 20 iulie cu un eveniment la Biblioteca Județeană „Astra” în cadrul caruia se vor discuta subiecte precum drepturile femeilor din Orientul Mijlociu sau  implicarea ONG-urilor în integrarea refugiaților.

A doua zi, la Filarmonica de Stat, va avea loc un concert de muzică tehno-orientală, iar pe 23 iulie, un concert de muzică fusion balcanico-orientală. Agenda cuprinde şi alte evenimente, iar organizarea este susținută şi de Consiliul Local Sibiu.

Fawzia a lucrat și Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA) la centrul de tranzit în regim de urgență pentru sprijinirea solicitanților de azil din România. În plus, ea şi organizația pe care o conduce au reuşit să ajute 1500 de familii din Siria afectate de cutremurul din luna februarie. Misiunea asumată de Fawzia pentru viitor este de a ajuta. Şi nu doar persoane în dificultate din lumea arabă, ci refugiați şi migranți de peste tot din lume care vor sa transforme România în noua lor casă şi să devina parte din comunitățile locale.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.