Expoziția „CONTᴙASTE” , vernisată astăzi la Sinagogă, propune o călătorie în lumea mai puțin cunoscută a artei din coji de ouă, a tablourilor și a copacilor din cristale semiprețioase.
Cristina Niță are 49 de ani și lucrează în domeniul cosmeticii. A descoperit pasiunea pentru sculptură în coji de ouă la începutul acestui an, moment din care și-a dezvoltat continuu îndemânarea. Previzibil, fragilitatea ouălor este o provocare majoră motiv pentru care Cristina preferă să sculpteze ouă de gâscă, fiind mai dure, iar de curând și din ouă de struț.
Creațiile artistice au aparut odată cu un aparat de gravură cu turații înalte, special conceput pentru a nu deteriora coaja ouălor pe care Cristina și l-a cumparat și cu ajutorul căruia apar operele pe care publicul le poate admira începând de astăzi.
În cadrul expoziției sunt expuse și câteva tablouri realizate de Anca Frâncu, o sibiancă în vârstă de 45 de ani care și-a descoperit latura artistică în perioada pandemiei .
„Am dat întâmplător peste câteva planșe de pictură, iar din acel moment pot spune că am descoperit un nou hobby ” explică Anca Frâncu. Ea spune că face totul din pasiune fară să țină cont de vreun stil și fără să creadă despre sine că este o mare artistă. „Eu am un job normal, lucrez la Iony Grup, dar îmi ocup timpul liber realizând tablouri” spune Anca Frâncu.
Internetul le-a adus împreună pe cele două sibience și tot multumită internetului a aparut ideea expoziției. S-au cunoscut pe un grup de Facebook acolo unde distribuiau fotografii cu propriile creații artistice.
De ce au ales această locație ? Ideea a venit după o vizită la Sinagogă în timpul proiectului „Noaptea Muzeelor”. Expoziția, după cum reiese și din nume, vrea să pună în contrast operele de artă care abordează stiluri artistice moderne cu arhitectura veche a clădirii „…un melanj între vechi și nou, între artă și istorie, unde simbolistica vă va încânta atât privirea cât și latura emoțională” – afirmă organizatoarele.
În cadrul expoziției există și o a treia artistă. Alina Roșca, a expus copăcei realizați din cristale semiprețioase, dar nu a putut fi prezentă fizic la expoziție fiind învățătoare în Germania. Acest lucru nu o împiedică să trimită spre Sibiu adevărate opere de artă realizate din rășină, cristale semiprețioase (precum ametist, cuarț, jad etc) și chiar foițe de aur. Pentru realizarea unui astfel de copăcel, Alina lucrează minim 2 zile, cea mai dificilă parte fiind trunchiul și crengile copacului care sunt realizate din sârmă răsucită manual fir cu fir.
Expoziția „CONTᴙASTE” este deschisa timp de o săptămână, zilnic între orele 11-19, la Sinagoga de pe strada Constituției.