Țintind spre performanță: CS Vektor și povestea sibiană a tirului cu arcul

Tirul cu arcul este un sport nobil cu origini în timpurile  când oamenii depindeau de arc și  săgeți pentru a supraviețui. Astăzi, în România,  vânătoarea cu această armă nu este permisă, iar  tirul cu arcul se practica  doar la țintă si numai în  cadru organizat  fiindcă cea mai mică greșeală poate cauza lovituri  dureroase.

Unul dintre cele mai mari cluburi de tir cu arcul din România se afla la Sibiu: Clubul Vektor, fondat în 2011. Din 2020, președintele organizației este Ovidiu Grecu, în vârstă de 56 de ani  de profesie șofer de ambulanță.

Povestea pasiunii lui Ovidiu începe chiar din copilărie, atunci când, în carteirul Trei Stejari,  se juca alaturi de cei de vârsta sa de-a cowboy-ii  și indienii, el fiind „indian” si confecționând  arcuri din lemn.„..M-a  fascinant zbârnâitul săgeților  în zbor. Nu-i găseam niciun alt corespondent”- iși aduce aminte Ovidiu care, mai târziu,  și-a achiziționat un arc Reghin. Astfel începe drumul lui  în acest sport. „Am început să-mi dezvolt pasiunea având, deci, acest  arc. Mi-am facut  săgeți mai întâi din trestie, apoi din lemn cioplit. Vârfurile le făceam din piulițe iar penele le luam din parc”-povesteste Ovidiu.

Foarte pasionat de tehnologie (pasiune la care au contribuit fratele său și liceul industrial pe care l-a absovit), în 1991,  după vizionarea filmului Rambo II, Ovidiu a realizat primul său arc compound, ce e drept după un șir de încercări eșuate. Un arc  compound este un arc  foarte rapid și foarte precis, extrem de avansat și destul de costisitor. Ovidiu l-a vandut pe al său și a creat două mult mai reușite. În comunitate, arcul construit de el poartă numele de „fierătania”, iar faima acestuia a ajuns până peste ocean.„Valentin Mureșeanu, un arcaș cu experiență mai ales cu PSE (Precision Shooting Equipment) a trimis pozele la firma PSE Archery din  Statele Unite  iar cei de acolo mi-au transmis ca daca   îi las să folosească ceva ce au văzut pe arc, îmi vor trimite ei un arc nou.Nu știam de drepturi de autor în perioada aceea, dar pot spune că s-au ținut de cuvânt”- povestește Ovidiu.

Președintele CS VEKTOR  are șase  titluri de campion național la competiții 3D (competiții care încearcă să imite vânătoarea). Ovidiu povestește cum în 2015, la Campionatul Național de la Alba Iulia, l-a cunoscut pe Doru Dan Denileț, președintele Federației Române de arc tradițional  și field cu care a început o colaborare frumoasă și cu care a organizat competiții  în Sibiu, la Săliste și Sura Mica. În același an a cunoscut-o pe Despina Miron președinta de atunci a  CS Vektor. Ovidiu și-a luat atestatul de instructor și așa a  început formarea campionilor la Vektor.  Între ei , Diana, fiica lui Ovidiu  Grecu, si chiar soțul ei care l-a bătut până și pe Ovidiu. Astăzi CS Vektor are cea mai mare sală de antrenament din România, la Stadionul Municipal, și unul dintre cele mai performante terenuri, la Șelimbăr.

„Tirul cu arcul este un sport care unește familii, am avut părinți care au venit cu copii și au ajuns să se înscrie și ei” -povestește Ovidiu care, atunci  când nu participa la misiuni de salvare,  este procupat de evoluția membrilor clubului, de șansele lor de a obține rezultate. Ovidiu Grecu va participa anul acesta la Campionatul European 3D de la Alba Iulia 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.