Când performanțele înalte sunt înalte la propriu: Aeroclubul sibian și campionii săi

Fascinația zborului, veche de când lumea, este astăzi o realitate mai accesibilă ca oricând. Tinerii, inclusiv sibienii, pot învăța să piloteze și-și pot construi nu doar un hobby extraordinar, ci chiar temelia unei cariere deosebite.
Aeroclubul României oferă lecții de zbor cu avioane ultraușoare (ULM) pentru toți doritorii cu vârste între 16 și 23 de ani, iar pentru cei peste sunt organizate cursuri contra cost, la prețul de 5300 de euro.
Sibiul, aici unde Aeroclubul funcționează din 1977, are șansa de a beneficia de experiența mai multor instructori cu înalt nivel de pregătire care conduc cursuri pentru ULM, de parașutism și de pilot privat (PPL) pe avioane mai mari decât cele ultraușoare, cu un singur motor. Trei avioane ultraușoare sunt arondate Sibiului, iar de bunul mers al organizației, aici , la noi, se ocupă Adrian Sociu, pilot cu o vastă experiență de zbor, pe multiple tipuri de aeronave. Totul, de la starea pistei și până la cea a aparatelor este în responsabilitatea sa- una de care se achită cu brio. Dincolo de aspectele birocratice și administrative, zborul ocupă un loc unic în sufletul său.
„Cursurile sunt foarte interesante, dar zborul este genial˝- spune comandantul Aeroclubului Teritorial Sibiu, Adrian Sociu, evocând necesitatea de studiu continuu. Și de răbdare.
„În Aeroclubul României facem activitate de performanță. Și căutăm performanța și la cei tineri. Probabil de aici vin stresul și presiunea… Anul acesta am avut 100 de înscriși și doar 10 iau licența…˝- explică Adrian Sociu. Crede că între marile calități ale unui pilot se numără perseverența, autodisciplina, dar și credința că, de fapt, nu știe totul.
„Eu nu mă urc într-un avion dacă nu sunt convins că tehnic este ok și dacă nu am mintea limpede, astfel încât să fie totul bine” -povestește comandantul.
Responsabilitatea piloților și a formatorilor acestora este de un nivel atât de mare încât impune un psihic de fier. Deși distractiv ca sport, o secundă de neatenție poate produce catastrofe. Din aceste motive, munca instructorilor cu elevii este de o seriozitate aparte. Toți cursanții sunt instruiți pe deplin atât teoretic, cât și practic.Iar rezultatele, aici , la Sibiu, se văd.
Nivelul de performanță despre care vorbea comandantul Adrian Sociu a fost atins deseori în trecutul organizației, atât în rândul instructorilor cât și al elevilor. Cel mai recent- de tinerii piloți Alin Brutaru și Sam Arabshahi, deveniți anul acesta vicecampioni naționali la Campionatul Național de ULM organizat la Deva.
Zborul este pentru Sam cea mai mare pasiune. De mic își construia avioane din Lego, avea avioane de jucărie, își imagina că o să zboare …
„De când mă știu sunt obsedat de chestia asta…Am zburat prima oară cu un avion ultraușor în 2016. Țin minte și acum: am decolat de pe pista 09 , către oraș, și nu mi-a venit să cred. Era o frumusețe incredibilă”- spune Sam parcă având și acum în față orașul văzut , atunci, de sus, cerul în față, iar în urechi sunetul motorului.
Din 2018, Sam activează în lotul județean de ULM, unde nu încetează să surprindă cu talentul său incredibil. A terminat multe competiții pe podium și datorită performanțelor sale a fost selectat anul acesta în lotul național de ULM. De asemenea, de anul trecut, aviatorul activează și în lotul județean de zbor cu motor (lot pentru cei cu licență PPL) unde deocamdată a participat la o singură competiție, dar este clar „ca albastrul cerului˝ că vor urma și altele. Până în momentul de față, Sam are acumulate 220 de ore de zbor.
Alin are zborul în sânge, dar pasiunea sa a început cu o curiozitate stârnită de Radu Ciovică, unul dintre prietenii săi din liceu care urma cursurile Aeroclubului sibian (a devenit instructor între timp).
„ Am prins niște timp liber și m-am înscris și eu la cursuri. Mi-am spus: este ceva nou, o oportunitate, why not?˝- poveseteste Alin. L-a prins microbul zborului pe parcurs, chiar dacă la început se aștepta să fie „mai wow˝. Timpul i-a demonstrat frumusețea zborului, i-a dezvăluit orașul de sus, lumea printre nori- una pe care , acum , o consideră extraordinară. Prima competiție la care a participat a avut loc la foarte puțin timp după ce și-a luat licența și a fost Cupa Hermann Oberth de la Sibiu – pe vremea aceea un concurs doar local. Era cel mai puțin experimentat, dar a câștigat locul I.
La Campionatul Național de la Deva, de acum o lună de zile, Alin și Sam au concurat împreună și au trecut prin mai multe probe dificile. Între ele- precizia navigației care le-a dat ceva dureri de cap fiindcă presupune evaluarea și navigarea după o hartă semimută, traseele nu sunt în linie dreaptă, iar trecerea pe la checkpointuri se face într-un barem fix de timp. Și au reușit! Au învins toate provocările, fiind bătuți la o diferență mică de puncte doar de o echipă de aviatori ploieșteni.
Weekend-ul trecut vicecampionii sibieni au participat la Cupa Hermann Oberth, de precizia aterizării, unde au concurat separat împotriva piloților din toată țara. Sam a obținut locul al doilea, iar Alin locul al treilea în clasamentul general. Alin a obținut, de asemenea, locul I în categoria sub 100 de ore de zbor.
O veste în același registru, al performanței sibiene, vine dinspre clasamentul pentru fete, acolo unde Sibiul a obținut două locuri pe podium : Gabriela Toma (locul I) și Mara Munteanu (locul II).
Performanțele înalte, atât la propriu cât și la figurat ale Aeroclubului Teritorial Sibiu sunt rodul muncii instructorilor și al seriozității tinerilor încântați de zbor. Dusă dincolo de pasiune, preocuparea lor înseamnă, într-adevăr, timp îndelungat de pregătire, dar finalmente și un bun exemplu pentru noile generații. Alin și Sam vor participa peste doar câteva zile ,la Caransebeș, la o nouă competiție, iar energiile lor sunt acum canalizate spre cel mai bun rezultat posibil. Pe care, fără discuție, îl merită!

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.