Nivelul la care au ridicat perfomața cluburile de dans din Sibiu este greu de egalat, însă foarte ușor de probat. Sunt aproximativ zece zile de când Sala Transilvania a devenit epicentrul eleganței sportive printr-un eveniment care, privit la televizor spre exemplu, părea din cu totul altă lume.
Sunt mulți cei care participă la dezvoltarea dansului în Sibiu. Ei fac primii pași, cei de la amatori spre performanță. Există cluburi private, instituții de promovare a dansurilor tradiționale, există profesioniști desăvârșiți care, cu pasiune, cresc , apoi, generații întregi în spiritul frumosului. Ocazional, orașul se întâlnește cu rezultatele tuturor acestora. Sunt momentele în care se văd toate eforturile și în care este recunoscut talentul și admirată pasiunea.
Nu suntem, deci, departe de un astfel de punct, un eveniment dedicat profesioniștilor, dar nu numai lor, de FANTASY DANCE SIBIU: TRANSYLVANIAN GRAND PRIX. Proba de necontestat a perfecțiunii acestei competiții este la îndemâna celor care, mai puțin pasionați sau cu resurse de timp limitate, nu au reușit să se afle în Sala Transilvania. Este vorba de transmisiile TVR 3 și de pe internet . Toate acestea confirmă îndeplinirea unor exigențe, poate, neașteptate.
Au fost la Sibiu, la început de noiembrie, nu mai puțin de 1500 de sportivi din 42 de națiuni și 60 de arbitri internaționali. Lor li s-au adăugat alți aproximativ 50 de arbitri și oficiali români. Orașul a devenit, atunci, cu adevărat, capitala dansului, iar organizarea a fost exemplară. Probabil că nici nu se putea altfel având în vedere că în program s-au aflat două campionate mondiale.
Sunt șase ani de când TRANSYLVANIAN GRAND PRIX are loc la Sibiu, iar povestea începe cu înființarea FANTASY DANCE și cu un nume, cel al Danielei Apaței-Rotaru.
Probabil că atunci când a descoperit dansul, în clasa a XI-a de liceu, Daniela nu își imagina că ea și munca sa vor prilejui călătorii de mii de kilometri pentru profesioniști ai dansului și că invitației ei la Sibiu vor răspunde cândva dansatori din China, Taiwan, Corea, Filipine, Malaysia sau din SUA.
Danielei îi plăcea dansul pur și simplu și s-a apucat de el împreună cu alte colege. „Atunci am ajuns prima dată într-o sală de dans. Nu aveam intenția să fac o carieră din asta pentru că aveam alte planuri și abia atunci învățam ce înseamnă, de fapt, această activitate. Încet-încet, din tot colectivul inițial care a mers la dansuri am rămas doar eu. După terminarea liceului am urmat cursurile Facultății de Finanțe, aici la Sibiu. Am decis să continui dansul și nu îmi pare rău. Dacă ar fi să o iau de la început aș face același lucru” – povestește puțin nostalgică Daniela.
În 2005, la un an după ce intrase în această lume, mama ei și mama partenerului ei au înființat Clubul Fantasy Dance. Nu a mai durat mult și Daniela și-a luat licența de antrenor, iar în 2018 pe cea de arbitraj.
În lumea dansului, o eventuală carieră începută la vârstă de atunci a Danielei este un start târziu. Poate și din acest motiv ambiția sa de a obține performanță a fost imensă. Daniela a vrut să demonstreze că niciodată nu este prea târziu și a reprezentat România, dar mai ales Sibiul, la competiții naționale și internaționale.
Astăzi, numărul membrilor familiei Fantasy Dance totalizează 100 de persoane, iar clubul are și o filială la Sebeș. Grupele de dansatori pornesc de la trei ani și până la grupa specială de seniori înființată cu gândul la cei care vor să se bucure de dans și la vârste mai înaintate. De altfel, despre o parte dintre ei sibienii.com a scris, cu mare plăcere, aici : https://sibienii.com/elixirul-tinereții-la-sibiu-vârstă-a-treia-în-pași-de-dans/
Activitățile curente ale Fantasy Dance au loc în Sala Reactiv, de pe Bulevardul Victoriei. Acolo se face inițierea în dans sportiv pentru toate grupele și pentru cele două secțiuni ale sale: standard (vals lent, tango, vienez și quickstep) și cea latino-americană (samba, cha-cha, rumba, paso doble și jive).
Fantasy Dance este un club unde nu doar premiile și cifrele dovedesc o implicare de admirat , ci și atmosfera. La cursuri, dar și în marile sale competiții, Fantasy Dance demonstrează calitățile necesare drumului spre înălțimi. Având toate acestea în vedere, succesul Transylvanian Grand Prix nu este, poate, nicio minune.
Sibiul a ajuns să găzduiască aceasta mare competiție în 2015, mutată fiind de la Brașov. „În cadrul evenimentului avem world open-urile. Categoriile de concurs sunt aceleași ca la tenis, iar world open-ul se acordă fiecărei țări, dar numai două orașe au voie să organizeze. L-am mutat în Sibiu datorită faptului că e mai ușor logistic – aeroportul bine conectat spre exemplu, lucru de care Brașovul, la vremea aceea nu dispunea… Am avut un mare suport din partea autorităților, ceea ce a fost, de asemenea, foarte important. Am adus aici Campionatele Mondiale deoarece organizarea la noi în țară este peste a altor țări din lume; suntem serioși , iar autoritățile mai interesate. Este mult mai ușor, astfel, să obținem de la Federația Internațională autorizație. Am avut norocul să avem competiții frumoase, chiar cu recorduri. Anul trecut am avut patru recorduri, patru mondiale în același weekend. Anul acesta am avut mondialele de adulți latino, foarte greu de acordat. A fost pentru prima oară în România” – povestește cu mândrie îndreptățită Daniela, dansatoarea profesionistă din spatele Transylvanian Grand Prix.
Munca la un eveniment de dimensiunea celui de la Sibiu presupune o atenție deosebită la detalii, de la amenajarea sălii, la cazări și transport, practic la fiecare amănunt care, deși poate părea nesemnificativ, contează. Capacitatea organizatorilor de a se adapta este esențială.
„Am avut anul acesta o problemă cu doi sportivi care au uitat să-și rezerve cazare. Într-un Sibiu plin, cu toate hotelurile ocupate, a trebuit să găsim soluții. Am avut situații în care și-au dat seama joi că nu aveau cu ce veni de la Cluj, ne-am confruntat cu probleme legate de vremea din vestul Europei din cauza căreia unele zboruri au fost decalate sau anulate- mai ales din Italia și Germania” – rememorează Daniela, răsuflând astăzi ușurată că totul a trecut cu succes.
Competiția de la Sibiu va rămâne în memoria tuturor celor care au participat, dar și în amintirea iubitorilor dansului sportiv care au avut ocazia unor momente de calitate. În plus, desigur, tot ceea ce s-a întâmplat la Sibiu va avea un loc special și în inimile celor care au câștigat, iar între ei – doi campioni și vice campioni români: Marius Andrei Bălan (care a concurat, alături de partenera să ucraineancă Khrystyna Moshenska, pentru Germania) și Diandra Aniela Illeș (care a concurat pentru Spania).
Ediția 2023 a Transylvanian Grand Prix a fost, deci , un succes. Unul mai mare, însă, urmează în 2024- aceasta este garanția celor de la Fantasy Dance