Undeva pe lângă Gara Mare, o sibianca a creat o lume aparte, un loc al fericirii în care blândețea, acceptarea, incluziunea, interesele copiilor sunt firescul cotidian. Universul acesta, aflat în primul său an, se numește PLANETA LUI DA, și cea care l-a gândit Ana Orlandea, iar motivul are la baza, ca mai toate proiectele de succes, experiența personală.
Importanța primilor ani din viața unui copil este majoră, iar orientarea micuțului pe traiectoria cea mai bună este o provocare deseori dificilă pentru unii părinți. Tentația locurilor de joacă în care copilul să-și consume energia și de pe urma cărora părintele să se bucure de câteva momente libere este mare, iar gestul la îndemână. Sunt zeci de astfel de spații în Sibiu, mai puține, însă, acelea în care cei mici să și învețe câte ceva. Aceasta este starea de fapt care a determinat-o la inițiativă pe Ana (astăzi în vârstă de 34 de ani), atunci când a venit pe lume fiul său. Avea experiența Liceului Pedagogic și a Universității de Arte din Cluj plus câțiva ani în domeniul educației, astfel că soluția a venit firesc, însă cu îndelungi cercetări în domeniul psihologiei preșcolarilor, sub forma unui loc care combină mai multe lumi. Creativul și educația se întâlnesc pe Planeta lui Da și dau celor mici șansa unor experiențe deosebite, fiecare dintre ele folositoare în viitor.
Planeta lui Da nu este la ani lumina de noi, ci pe strada Ana Ipătescu, acolo unde, într-o casă renovată, totul este gândit pentru copii. Nimic nu este întâmplător, fiecare lucru a fost ales pentru a oferi o experiență în primul rând sigură, dar și educativă și veselă pentru cei mici. „Atelierele sunt împărțite pe mai multe categorii astfel încât să asigurăm creșterea organică și echilibrată, atât emoțional cât și cognitiv și motric. Le îmbinăm în măsura în care putem- ideal ar fi ca cei mici să participe la toate activitățile astfel încât să se dezvolte pe toate zonele, iar noi să o identificăm pe cea de interes a copilului…˝ explică Ana Orlandea.
Atelierele sunt organizate săptămânal: joi cu copii de 1-2 ani și sâmbătă cu cei de 3-5 ani, iar tipul atelierului se repetă o dată la două săptămâni. Numărul participanților este limitat pentru că, după cum spune și Ana, prima parte a fiecărui atelier este conectarea cu fiecare copil: „prima condiție a atașementului securizant, este să putem începe o relație unul cu celălalt înainte de a învăța” spune Ana.
Atelierul care impresionează în mod deosebit este cel despre spațiul cosmic: „…Au învățat despre planete, despre galaxii, despre ce vedem în spațiu. Tot atelierul a avut o bază senzorială de plastelină făcută în casă, cu sclipici înăuntru, iar în timp ce o modelau a apărut acel sclipici- atunci am vorbit despre stele, după care am introdus ștampile în formă de galaxii, iar apoi am început să vorbim despre acestea. Pe fundal erau imagini cu formele galaxiilor…” – își aduce aminte Ana Orlandea.
Firește, părinții pot participa la ateliere dacă țin neapărat, însă sentimentele pe care cei mici le au atunci când realizează ceva fără ajutor sau cu ajutor minim sunt deosebite și se traduc în încredere, mândrie, stimă de sine.
Ana isi aduce aminte de o întâmplare recentă cu o fetiță nedespărțită de jucăria preferată. Venise cu ea în mâna și a ținut-o alături mereu. Pentru cei mici se organizase un atelier de gospodărie, au pus murături, iar la final fetița a dat tatălui său jucăria și a plecat mândră cu borcănașul cu murături în brațe. Aceasta întâmplare și altele asemenea sunt detalii care contează atunci când educatorii și părinții știu să le observe.
Așa arată viața pe Planeta lui Da. Un loc al zâmbetelor continue, al construirii deprinderilor și încurajării micilor talente.
Tuturor atelierelor li se adaugă proiecte precum bazaruri de cărți și jucării, dialoguri cu specialiști și alte activități care fac din Planeta lui Da un loc al strălucirii pentru zeci de mici steluțe.