Faimoasă pentru oierit, Mărginimea Sibiului oferea cândva lâna necesară șosetelor, puloverelor sau căciulilor pe care le purtau mulți dintre cei trecuți astăzi de 45 de ani. Și chiar dacă vremurile nu mai sunt la fel, există tineri hotărâți nu doar să descopere îndeletniciri, ci chiar să le păstreze și promoveze.
Ancuța Ilie este un astfel de exemplu- o sibiancă înconjurată de cultură și artă, de tradițiile românești inclusiv în viață profesională – ca șef de secție la CNM ASTRA. A descoperit croșetatul – cum altfel?- privindu-și bunica.
„ …Cu bunica am petrecut foarte mult timp când eram mică și ea m-a învățat să croșetez cum se făcea pe vremuri. Îmi făceam gentuțe , pernuțe… Redescoperirea acestei pasiuni a survenit anul trecut când eram la o cabană și o prietenă învățase să tricoteze. Am zis și eu să văd dacă mai știu. Când ne-am întors am mers la prima mercerie, mi-am cumpărat material și andrele fiincă nu mai aveam și am început să tricotez. După puțin timp nu mă mai puteam opri din făcut lucrușoare . Așa am dezvoltat o mică firmă și o pagină de Instagram” -povestește Ancuța Ilie.
Pe pagina sa de Instagram, curioșii patrund în universul colorat al căciulilor din lână 100%, deosebit lucrate, cu atenție și… dragoste. Ancuța folosește numai tehnici vechi, învățate de la bunica sa. Așa se face că, deși liniile de producție ale fabricilor oferă, probabil, o căciulă la câteva minute, grija pentru muncă, reproducerea croșetatului de demult face ca Ancuța să lucreze chiar șase ore pentru un produs. Nu sacrifică nimic, așadar nici timp, pentru o căciulă ca pe vremuri.
Și fiindcă Mărginimea nu mai oferă materia prima, Ancuța și-o comandă din străinătate, din cele mai bune surse:
˝…Am căutat producători locali, dar din cauza lipsei fabricilor de prelucrat foarte greu mai găsești lână de la noi. De aceea am optat pentru lână din Peru și Norvegia…” spune Ancuța zâmbind.
Ancuța vindea, inițial, prietenilor, dar în scurt timp au apărut clienții: Constanța, București, Timișoara, în doar câteva luni toată țara a aflat de căciulile tradiționale… moderne de la Sibiu. A vândut de două ori la Cluj, ducând căciula de la noi în fața publicului de peste tot.
Căciulile Ancuței, lucrate tradițional, sunt, trebuie spus, totuși, în ton cu lumea. Primesc, fiecare, tușa unică a talentului producătoarei lor.
Planurile Ancuței sunt de a colinda țara cu produsele de la Sibiu. Gândește o gamă de pulovere cu care să ajungă la târguri și să stârnească amintirile românilor. Până atunci, se întâmplă asta online, aici și aici .Sursă fotografii: Instagram: ai_random_corner