ALEGERI

*Rezultatul votului de duminică de la Sibiu trebuie să-i pună pe gânduri nu pe mulți, ci PE TOȚI cei care au participat la el, de la candidați la alegători. Politicienii să se întrebe de ce li se întâmplă ceea ce li se întâmplă, indiferent dacă își imaginează că li se întâmplă bine sau mai puțin. Iar pe alegători să-i facă să se întrebe cât de solide sunt motivele pentru care au ales ceea ce au ales, cât bine au făcut prin decizia lor, cât rău sau cât de inutilă a fost opțiunea.

*Astrid Fodor a susținut o conferință de presă. Prima după patru ani! A spus că a fost și că va fi primarul tuturor sibienilor, atât a celor care au votat-o cât și a celor care nu au votat-o. Evident, nu are încotro. Și nici noi!

Realitatea este că Astrid Fodor este primar fără ca majoritatea celor care au mers la vot să își dorească asta. A fost aleasă de 40 % dintre cei prezenți la urne, în timp ce, însumat, procentul celor care au votat cu oricine altcineva decât ea este  de peste 57 %.

Firește, nu este vina sa, ci a unui sistem care permite alegerea primarului fără un al doilea tur  de scrutin. Existența unui tur doi făcea ca Sibiul să aibă alt primar încă din anul 2020.

*Sibienii au votat în număr mare  Alexandru Găvozdea. E limpede astăzi cu ce rezultat (premeditat sau nu) : voturile împotriva primarului în funcție au fost împrăștiate, iar cele pentru Consiliul Local, plecate dinspre votanții domniei sale,  redistribuite într-un mod greu de urmărit.

Cifrele dovedesc că numărul celor care au votat la primar este aproximativ egal (câteva sute diferență) cu cel al celor care au votat la Consiliul Local. Și atunci, iată două întrebări:

1)Unde s-au dus voturile domnului Găvozdea, pentru a încerca un profil? Nu s-au dus la FDGR – care are mai puține voturi decât propriul candidat. Putem presupune, deci, că s-au dus la toate celelalte partide relevante, fiindcă toate au peste candidații lor. Fiecare putea să ia câte puțin din cele 10 mii și ceva ale domnului Găvozdea. Un votant al domnului Găvozdea votant PSD la Consiliul Local nu pare, deci o anomalie, la fel cum nu pare nici un votant al aceluiași candidat  care a pus ștampila pentru Consiliul Local Sibiu pe PNL sau ADU.

Votanții independentului domn  Găvozdea au fost – vezi Doamne!- împotriva politicienilor, însă au votat cu ei acolo unde aceștia se ascund cel mai bine: la listele de partid!

2)Unde s-au dus voturile rezultate din diferența Astrid Fodor-FDGR? Oare la PNL, crescând diferența dintre Adrian Bibu și lista liberală? Oare la ADU? Sau chiar la PSD,  cu gândul la Corina Bokor și nouă ei apartenența?

Dincolo de aceste întrebări, se știu rezultatele. Ceea ce nu se știe este și cui folosesc aceste rezultate. Bunăoară, ce folos că dl Găvozdea este pe locul doi? Ce produce, politic sau altfel, celor care l-au votat și/sau Sibiului? De presupus că dlui Găvozdea personal îi va produce ceva.

*Curios, totuși, cum de dl Gavozdea, în misiunea sa de a reporni Sibiul, nu a considerat necesar să încerce să-l repornească și din poziția de consilier local independent. Firește, o câștiga!Necazul era  că  trebuia să o și ocupe, ceea ce îl așeza în stare de incompatibilitate cu interesele sale de acum și posibil  și cu cele viitoare. Iar domnia sa își dorea repornirea Sibiului, dar probabil  nu și-o dorea chiar atât  de mult!

*Câteva informații din josul clasamentului: cel mai mic număr de voturi la alegerile pentru funcția de primar al Sibiului l-a avut candidatul PER, Ioan Ștefan Zara – 913 voturi, urmat de cel al PUSL, Ciprian Faraon – 1035 voturi și de cel al PP (Partidul Patrioților) , Cristian Marinescu – 1280 voturi.

*În municipiul Sibiu 5163  alegători au votat AUR, iar 3402 persoane au votat candidatul AUR la funcția de primar.

Partidul doamnei Diana Șoșoacă, deși nu a avut candidat la funcția de primar al Sibiului  avut listă de candidați (patru la număr) pentru Consiliul Local. Și a obținut 1698 de voturi.

*Siegfried Mureșan este  de departe unul dintre politicienii respectați la nivel european, vicepreședinte al Popularilor Europeni, omul a cărui pricepere l-a așezat în poziții precum cea de președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul de  Asociere UE-Republica Moldova, de membru în comisii precum cea de bugete și cea pentru afaceri economice și  monetare  sau în cea de raportor pe teme majore (între ele Mecanismul de redresare și reziliență și regulamentul acestuia). A fost purtător de cuvânt al PPE. Un om care a muncit în în instuitutii europene înainte de a deveni europarlamentar.

Ei bine, pe lista cu care PSD și PNL au candidat la alegerile europene Siegfried Mureșan s-a aflat pe poziția a 12-a. După, spre exemplu, Maria Grapini, rămasă în memoria colectivă, potrivit Recorder,  prin  faptul că a inventat o nouă țară „Letiția”,  fiind vorba despre Letonia.  În plus, tot potrivit Recorder, este autoarea unei cărți cu pasaje copiate de pe Wikipedia.

*Tot în fața lui Siegfried Mureșan, dar și a altor europarlamentari recunoscuți ca buni în activitatea lor sau măcar ca prezenți la ședințe  s-au aflat și Rareș Bogdan (locul 2 pe lista!) și Claudiu Manda (locul 5!!) . Ambii au fost campioni ai  absențelor în Parlamentul European, depășiți de un grec care, însă, fusese arestat.  Manda a absentat de la aproape jumătate din ședințele Parlamentului European, iar Rareș Bogdan a avut o rată a absenteismului de 33% potrivit Digi 24.

*Adina Vălean este (până la formarea noului executiv) comisar european pentru transporturi. A fost, de-a lungul activității sale,  președinte a două comisii importante în PE, cea  pentru industrie, cercetare și energie și  cea pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.  PSD și PNL  au pus-o pe poziția 6, după Mihai Tudose, Rareș Bogdan sau Gabriela Firea.

*Dan Barna devine și el parlamentar european odată cu alegerile din 9 iunie. Cei care și-l amintesc doar drept candidat la Președinția României sau drept lider al USR, poate e bine să știe că  dl Barna este, de fapt, deputat DE SIBIU!  În patru ani de mandat dl Barna a adresat Guvernului 9 întrebări și interpelări dintre care două despre Bazinul Olimpia și trei despre Palatul de Justiție. Este inițiatorul unui singur proiect de lege.

*Aproape 5% dintre cetățenii județului prezenți duminică la vot au pus ștampila pe SOS România. Astfel, și cu ajutorul lor, la Parlamentul European o să reprezintă țara Diana Șoșoacă și Luis Lazarus.

*Nicu Ștefănuță a câștigat un mandat de parlamentar european independent. Este un om care nu doar a muncit pentru această victorie, ci a și meritat-o  prin tot ceea ce a făcut cinci ani în mandatul precedent și prin asumarea unor teme  importante.

Nicu Ștefănuță este un om de care, probabil, România avea mai mare nevoie în țară decât în afară, dar care este la fel de necesar oriunde.

Se spune că i-a cucerit pe tineri prin campania sa din mediul on line, în realitate , însă, nu i-a atras doar pe tineri, ci pe toți cei care aveau nevoie să se regăsească în discursurile publice, indiferent de vârstă. Și-a asumat opinii din zona LGBT, a vorbit despre problemele tinerilor și nu s-a ferit să-și spună părerea despre temele importante ale momentului.

Nicu Ștefănuță a ajuns la toți cei care aveau nevoie de un mesaj. Da, a ajuns prin intermediul social media, dar social media au folosit și alții. Nicu Ștefănuță a câștigat prin ceea ce a spus în social media!

Ca fapt divers: la secția de votare de la Colegiul Gheorghe Lazăr ,din centrul Sibiului , Nicu Ștefănuță a obținut aproape 20% din totalul voturilor pentru PE. Dar a obținut voturi și în cele mai îndepărtate  sate ale județului, de la Șmig , unde a avut 10 voturi și până la Boarta ( 2 voturi), Motiș  (1 vot) sau Pelișor ( 1 vot).

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.