Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu organizează o nouă întâlnire publică în cadrul proiectului cultural „Conferințele ASTRA”, în data de 22 octombrie 2024, de la ora 18:00. Sub tema „Inteligența Artificială în domeniile creative: disruptivă sau constructivă?”, evenimentul va aduce în discuție rolul tehnologiilor AI în creația artistică și efectele pe care le au asupra domeniilor creative, oferind perspective diverse asupra acestui subiect complex și de actualitate. Evenimentul va avea loc în spațiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al instituției de cultură care beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Sibiu.
Invitații întâlnirii sunt: Ștefan Baghiu, lect.univ.dr. în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ciprian Cândea, CEO Ropardo, Adrian Oprea, designer grafic, director de creație și antreprenor, și Florin Viorel, președinte al UAP Sibiu și artist vizual. Discuția va fi moderată de Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.
În contextul evoluției rapide a noilor tehnologii, Inteligența Artificială a început să joace un rol semnificativ și în domeniile creative, generând text, imagini, muzică, grafică și alte forme de artă. Acest fapt ridică întrebări profunde referitoare la potențialul transformator și limitele inteligenței artificiale, la oportunitățile și riscurile asociate și la valoarea artistică a operelor produse cu ajutorul tehnologiilor inteligente. Subiectele abordate în cadrul dezbaterii vor aduce în atenție numeroase aspecte privind utilizarea instrumentelor AI în domeniile creative: avantaje și dezavantaje în folosirea tehnologiilor generative, efecte obținute, tendința de a produce creații asemănătoare, posibilitatea diminuării emoției în receptarea actului sau produsului creativ, aspecte legate de etică, autenticitate și evaluare, impactul asupra muncii artiștilor umani (eficientizare/ optimizare în îndeplinirea sarcinilor, reducerea costurilor în procesul de creație etc.), rostul consumului de artă generată artificial.
„Ne aflăm într-o perioadă în care granițele dintre om și tehnologie se estompează uneori, în multe domenii, inclusiv în cel de creație intelectuală sau artistică. Deși dezbaterile animă spațiul public în ultimul timp, este momentul să explorăm și la bibliotecă ce înseamnă această transformare pentru viitorul artei, al creatorilor și să ne întrebăm în ce măsură inteligența artificială și noile tehnologii își găsesc locul în procesul creativ. Fie că vorbim despre literatură, muzică, film sau arte vizuale, ne propunem să discutăm despre modul în care algoritmii redefinesc limitele și posibilitățile creativității ” – a declarat Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene.
Aflat la a doua ediție, proiectul „Conferințele ASTRA” constituie o inițiativă care promovează dialogul deschis și schimbul de idei pe teme culturale, istorice și sociale de actualitate. „Conferințele ASTRA” reprezintă o platformă de conectare a actorilor culturali din România și, în special, din județul Sibiu. Evenimentele se desfășoară sub forma unor discuții care au drept temă centrală promovarea culturii și educației. Întâlnirile sunt moderate de personalități din sfera culturală sau civică locală, fiind gândite ca dezbateri înregistrate și transmise în direct, la care publicul interesat poate participa în auditoriu.
Temele următoarelor conferințe sunt: „Cultura fără bariere: Integrarea persoanelor cu nevoi speciale în viața culturală a comunității”, „Intelectualii români, între realizări remarcabile și angajamente ideologice”, „Libertățile românilor la 35 ani de la Revoluție” și „Ziua Sibiului”.