Centrul Cultural German Sibiu în parteneriat cu Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal (MNB) prezintă în perioada 6 februarie- 3 martie expoziția de fotografie Paris-Odessa: O călătorie în clarobscur , a artistei Geraldine Cario. Această expoziție îi invită pe vizitatori într-o călătorie profund personală și istorică, de la Paris la Odesa, urmărind ecourile amintirilor pierdute și granițele în continuă schimbare ale Europei.
Selectând douăzeci de imagini din cele peste 2.500 de fotografii realizate pe parcursul călătoriei sale, Geraldine Cario creează -potrivit unui comunicat al MNB- o narațiune fragmentată, dar profund intimă. Ea le prezintă sub forma unor diapozitive gigantice, păstrând proporțiile fotografiei tradiționale pe film, însă mărindu-le pentru a dezvălui o textură imprecisă și granulată – o alegere estetică ce estompează în mod deliberat granițele dintre trecut și prezent. Diapozitivele retro-iluminate interacționează cu lumina și umbrele, subliniind astfel tema centrală a expoziției: o călătorie în clarobscur.
Opera lui Cario nu este doar o colecție de imagini, transmite MNB. Este o împletire a fotografiei cu textul, unde cuvintele plutesc prin expoziție asemenea unor gânduri fugare. Prin utilizarea filmelor translucide – un mediu învechit folosit în mod tradițional pentru negative și filtre – artista provoacă percepția timpului și a memoriei. Rezultatul este o experiență în care poveștile se intersectează, peisajele se desfășoară ca niște vise efemere, iar numele odinioară familiare devin repere de nerecunoscut pe o hartă în continuă schimbare.
Paris-Odessa este mai mult decât un jurnal de călătorie – este o reflecție asupra pierderii, memoriei și efemerității. Într-un dialog tăcut cu privitorii, expoziția propune o trecere comună, dar și profund individuală, prin timp și spațiu. Această călătorie este o traversare a absențelor, o încercare de a surprinde ceea ce nu mai există, dar care rămâne profund țesut în istorie.
Geraldine Cario invită sibienii într-un spațiu de contemplație, al experimentării jocului dintre lumină și întuneric și îi îndeamnă la o călătorie în care însăși mișcarea devine o meditație asupra apartenenței, exilului și inexorabilei treceri a timpului