Normalitatea secolului in care trăim era pe punctul de a nu ajunge prea curând la Boița, după o practică administrativă de domeniul senzaționalului. Nu există in momentul acesta un răspuns clar la întrebarea daca a fost doar furt, doar incompetența, doar inconștiența, combinații parțiale între acestea sau toate laolaltă, dar exista cifrele care ofera câteva indicii atât publicului cât și autoritaților statului.
10 milioane de lei minus din păduri
Primul exemplu din zona senzaționalului este prejudiciul rezultat din exploatarea fondului forestier. Pe scurt: pagubele evaluate la 10 milioane, dar bănuite a fi mai mari, au fost produse prin furtul a unor cantități uluitoare de lemn din pădurile Boiței. Este vorba de sute de camioane cu lemn.
9 milioane de lei minus din carierele de piatră
Și exploatarea carierelor de piatră a creat pagubă fiindcă a fost facuta peste termenele prevazute în întelegerile inițiale si peste perimetrele convenite. Tot pe scurt: calculul ca urmare a acestei situații însumează 9 milioane de lei prejudiciu.
7,5 milioane lei minus din lucrări platite, dar nerealizate
Până si programele naționale gândite pentru a aduce bunăstare celor mulți au fost folositoare celor puțini. Cine sunt aceia, rămâne de lamurit. Bref: prin PNDL 1 urma sa se introducă apă în sat. Lucrări decontate – 95%, realizat in teren – 40%. Prejudiciu: 7,5 milioane lei .
Alte milioane din impozite si taxe neplatite
Boița a fost, un plăcut si discret paradis pentru contribuabili. 80% dintre cetateni erau in urmă cu plata darilor fiindcă administrația permitea, tot discret, ca asta să se intample.
Comuna Boita, având in vedere toate cele de mai sus, se apropia cu mare viteza de faliment. Așa a gasit-o , in 2020, Nicolae Cocoș, noul primar, cel care , de altfel, ani de zile din calitatea de consilier local a semnalat neregulile. A urmat o muncă titanică de reconstrucție a administrației, de redobândire a încrederii oamenilor si , da, de recuperare a banilor.
Astăzi Boița iși recastigă statutul și face eforturi să iși pună in valoare avantajele. Dupa jaful din codru, iși protejează pădurile printr-un proiect de conservare (874 mii euro) în care beneficiază de sprijinul Universitații Lucian Blaga. Recuperează întarzierile din proiectele vechi si speră sa finalizeze anul acesta lucrările de asfaltare. Adoptă o politica bugetară corectă și face eforturi să colecteze cât mai mult din obligațiile locale (80 % grad de colectare astăzi). Iși concentrează resursele spre investiții finanțate prin proiecte sau din venituri proprii (Caminul Cultural, terenul de fotbal cu nocturna etc.) si spre creșterea gradului de atractivitate turistica (investiții in zona Paltin-Lotrioara, în zona Castelului Turnul Roșu etc). Și , mai ales, iși face planuri prin care sa beneficieze la maxim de noua oportunitate: marele nod de autostrada.
Boița, din fericire pentru ea si pentru locuitorii săi, a reușit să se salveze de la un destin catastrofal. Și iși rescrie astăzi, cu calm si responsabilitate, viitorul.