Artistul Valentina Cristea s-a născut în Prahova, a locuit în Hunedoara și trăiește la Sibiu- așa s-ar putea rezuma, simplificand maxim, călătoria sa de până acum. Colorat cald de propriul talent, dar și de mâinile celor mai mici sau mai mari care au descoperit arta mulțumită ei, acest parcurs a condus la apariția CreativArt și la un nou spațiu cultural în Sibiu: HALA-ATELIER X.
Sibiul este, deși temele zilnice ale presei fac dificilă o confirmare, un loc în care se dezvoltă, prin oameni care cred în puterea frumosului de a modela prezentul, inițiative esențiale unei comunități sănătoase. Valentina Cristea este un astfel de cetățean, devenit întâi părinte, iar apoi părinte al organizației CreativArt – două calități legate între ele de nevoia de a oferi copilului ( și apoi copiilor) activități care să-i stimuleze. Se întâmpla la Hunedoara, inițial cu micuți, apoi , însă și cu adulți, unii dintre aceștia deveniți chiar artiști, autori de expoziții.
Pandemia a adus cu sine necesitatea unei comunități mai energice în viața Valentinei și așa apare Sibiul pe harta, mereu în culori, a existenței sale. Aici îl cunoaște, pe părintele Alexandru Ioniță, (despre care sibienii.com a scris aici: https://sibienii.com/reconstrucția-comunității-din-gușterița-sură-culturală-și-entuziasmul-molipsitor-al-părintelui-alexandru-ioniță/ ). Timp de doi ani, Șura Culturală din Gușterița a fost gazda atelierelor CreativArt. Acolo, în spațiul atâtor și atâtor minuni, își face loc și arta, iar Valentina aleargă la Maraton pentru finanțarea atelierelor gratuite destinate copiilor.
„Este foarte important ca tinerii și copii să vadă ce-i frumos. Consider că astăzi acest lucru este tot mai greu, dar pentru asta ne luptăm” povestește Valentina.
CreativAct funcționează acum de pe strada Sergiu Celibidache, acolo unde copiii și tinerii au la dispoziție ateliere dintre cele mai diverse. Între ele, cel de „Action Painting” care presupune spontaneitate în aplicarea culorii, cel de pictură pe tricouri, un altul pentru cunoașterea păsărilor, unul de modelaj, altul de pictură pe lemn și pictură pe sticlă. În plus – ateliere speciale pentru părinți și copii cu menirea de a le oferi activități comune și , firește, de a-i iniția în tainele picturii.
CreativArt face parte, astăzi, din peisajul sibian al faptelor bune, iar munca sa este vizibilă atât în propria sa comunitate, cât și în cea extinsă, a activităților culturale mari precum Festivalul „Pune mâna pe chitară” sau „Festivalul Plăcintelor” din Tălmăcel. Totul a fost clădit cu truda voluntarilor, cu efort și cu încrederea celor care au înțeles binele din toate acestea. Între cei din urmă – un dezvoltator sibian care a dat un răspuns unic dorinței Valentinei și colegilor săi de a dezvolta proiecte în Țiglari: a pus la dispoziție o hala pe strada Tractorului, denumită HALA-ATELIER X.
„Un centru de consum cultural˝- spune încrezătoare Valentina. Amenajarea halei este în toi, iar inaugurarea a fost făcută printr-o expoziție de fotografii și un atelier de modelaj. Weekend-ul trecut în Hala-Atelier X s-a desfășurat și o expoziție de artă în care Valentina, alături de artiștii Daniel Mihai Nistor și Mircea Ignat și-au expus lucrările publicului larg. Din primăvară, în hală, asociația va începe desfășurarea atelierelor pentru cei mici, dând culoare nu doar unui spațiu, ci și sufletelor care au nevoie de asta.
Felicitări !!!
Felicitări!
Festival Lake începe să devină o zona culturală așa cum a fost gândită!