Ceasurile rele ale ceasului de la Dumbrava

Cândva un simbol al ˝centrului civic˝ al Sibiului, ceasul din fața magazinului Dumbrava este istorie deja de ani buni. Devenise punct de întâlnire pentru părinții noștri și subiect de amuzament pentru cei care, după Revoluția din 1989, constatau că fiecare față a sa indica altă oră.

Tribuna Sibiului, 6 aprilie 1981 – colectia Bibliotecii ASTRA

 

Ceasul a fost instalat în fața magazinului Dumbrava  în prima jumătate a anului 1979, deci la câteva luni după inaugurarea  ˝ mall-ului dinaintea mall-urilor ˝  despre care sibienii.com a scris aici. Era acționat electric și avea patru cadrane.

Ulterior, în 1981, cei de la ICEMENERG Sibiu (filiala fostului  Institutut de Cercetări și Modernizări Energetice, devenit apoi Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Energie) au reușit o premieră despre care astăzi puțini își mai amintesc: să instaleze un sistem prin care ora exactă să fie anunțată prin intonarea câtorva acorduri din  ˝ Marșul lui Iancu ˝. În ediția sa din 6 aprilie 1981, Tribuna scria : ˝  Mecanismul a fost conceput și realizat de un grup de specialişti ai institutului sibian (Nicolae  Roşca, Mihai Caciuc şi Daniel Oros). Întrucît, deocamdată, acordurile melodiei se recepţionează pe o arie mai restrânsă se vor monta în zilele următoare difuzoare suplimentare pentru amplificarea sunetului în întreaga piață ˝.

Tribuna, decembire 2000. Colectia Bibliotecii ASTRA
Tribuna, decembrie 2003. Colectia Bibliotecii ASTRA

 

Cândva după Revoluție ceasul a fost înlocuit cu unul cu trei fețe, instalat în vârful unei prisme publicitare.

În 2003, regretatul  Fred Nuss, cel care a reușit prin pasiunea sa pentru oraș să ofere indiciile parcursului  în timp ale ceasului  constată că în Piața Unirii a mai rămas doar prisma și că ceasul, cu toate cele trei fețe ale sale, a dispărut. Astăzi, doar fotografiile maestrului  mai amintesc de existența timp de câteva zeci de ani  a ceasului din față de la Dumbrava.

Fotografie publicata de Tribuna in ianuarie 1982. De la stranga spre dreapta se vad: Cercul Militar (Casa Armatei), Primaria si parcarea pe locul careia s-a construit Ramada, Hotelul Bulevard si o latură a Cazarmei 90.                Colectia Bibliotecii ASTRA

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.