”Sibienii” pornește de la nevoia de a afla opiniile concetățenilor despre temele zilei, despre situații locale (sau naționale) care ne afectează viață, despre întâmplări sau lucruri din comunitatea noastră. Este un spațiu al exprimării libere și un loc al întrebărilor.
Vor scrie aici oameni care gândesc diferit și care vor impune, tocmai prin diferențe, respect , nu ură. Vor scrie, de asemenea, oameni despre care , în general , se scrie. În fine, vor publica aici sibieni hotărâți să determine acțiunea altora (instituții sau lideri) prin comunicarea fără teamă a așteptărilor lor ca cetățeni, prin asumarea rolului de sanitari ai durerilor orașului.
Firește, însă, așa cum s-a văzut deseori, implicarea este molipsitoare. Așadar, ”Sibienii” poate deveni un spațiu al oricărui locuitor dispus să-și publice opiniile cu responsabilitate. Adică, înainte de toate, sub semnătură.
Vor scrie, deci, oameni diferiți, uniți doar de apartenența la Sibiu. Și la bunul simt.
Am dorit ca această platformă să fie diferită nu doar prin conținut, ci și prin aspect. Din acest motiv, cu riscul reducerii posibilităților de finanțare, numărul de spații pentru reclamă este extrem de limitat și nu vom permite publicitate pestriță furnizată de motoare de căutare, ”click aici” sau altele asemenea.
Așa după cum se vede, ”Sibienii” lansează și un podcast. Este altceva decât s-a realizat până acum în Sibiu, altceva decât am realizat eu și decât au făcut alții. Și este altceva fiindcă oamenii vor (și) altceva.
Personal, vreau să stau de vorba cu persoane (sau personalități) care participă , deseori discret, la mai binele orașului, sau (parafrazând titlul unei cărți) cu oameni cu obiceiuri de eroi. Sper să reușesc să-i conving că exemplul lor, de practicanți ai binelui și nu de teoreticieni, contează nu doar pentru stima de sine colectivă a Sibiului, ci probabil și individual pentru locuitori.
Un detaliu suplimentar: ”Sibienii” nu are legătură cu locul nașterii autorilor și cu atât mai puțin cu locul nașterii cititorilor, ci se referă la calitatea dobândită prin atașamentul față de oraș sau județ. Sunt, așa cum din păcate viața a dovedit, cetățeni născuți aici care au făcut rău sau nu au făcut nimic pentru Sibiu și sunt alții, ”doar” stabiliți aici, care iubesc aceste locuri, care se lupta pentru binele comunității . ”Sibienii” este, permiteți această formulă publicitară, cu și despre cei care se simt sibieni.
Lectură plăcută!