Opt dintre membri Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European s-au aflat pentru trei zile în județul Sibiu, la inițiativa eurodeputaților români Daniel Buda și Dacian Cioloș. Scopul a fost realizarea unui contact direct cu cei în folosul cărora AGRI propune reglementari și o mai bună intelegere a specificitaților României.
Numărul temelor și întâlnirilor a făcut ca deplasarea de la Sibiu să fie, de fapt, un adevărat maraton între ferme și între întâlniri cu reprezentanți din domeniul agricol și zootehnic.
Norbert Lins, președintele AGRI (foto principală) a afirmat într-o conferință de presă susținută la Apoș (comuna Bîrghis) că între subiectele discutate cu producătorii locali s-a aflat și relația acestora cu marile lanțuri de magazine.
˝Producătorii cer transparență în relația cu supermarketurile, aceasta este marea cerință. Cum ajung să fie listate unele produse și altele nu…˝- a spus Norbert Lins.
Situția accesului mărfurilor producătorilor și procesatorilor este pe cât de presantă, pe atât de complicată și din acest ultim motiv mulți dintre cei cărora relația cu marile magazine li s-a părut greoaie sau chiar imposibilă s-au organizat și și-au deschis propriile magazine. AGRI știe, însă, că 90% dintre mărfurile alimentare consumate provin de la marii retaileri, dar și că aceștia sunt protejați de secretul comercial.
Problema reglementării lanțului alimentar se află în continuare pe agendă, iar vizita în Sibiu va determina, spun eurodeputații români, amendamente prin care să se asigure un echilibru între puterea de negociere a marilor magazine și cea a producătorilor și procesatorilor.
˝Ne preocupă situația actuală, inclusiv cea a prețurilor- ce ajunge la producător și ce se pierde pe drum…˝a mai spus Norbert Lins.
AGRI, s-a afirmat în conferința de presă de la Apos, este preocupată și de problema cerealelor din Ucraina , o tema de mare actualitate în România. Potrivit președintelui comisiei, pentru AGRI este foarte limpede că Ucraina trebuie ajutată și că țările europene trebuie să se pregătească , dar ˝nu pe socoteala fermierilor˝.
˝Comisia Europeană trebuie să facă mai mult! Următoarea recolta este aproape, iar depozitele sunt pline…˝- afirmă președintele AGRI. Potrivit informațiilor sale, încă în România ( care trebuie să fie țară de tranzit pentru cerealele din Ucraina) se află 700 mii de tone tone de cereale.
Europarlamentarul Daniel Buda (foto) afirmă că fermierii români, în special tinerii fermieri, au nevoie de predictibilitate pentru a-și putea prevedea funcționarea și dezvoltarea.
˝Predictibilitatea este esențială – acesta este unul dintre mesajele întâlnirilor din județul Sibiu ˝ spune Buda concluzionând vizita. Eurodeputatul se declară mulțumit de întâlniri, mai cu seama că numărul fermierilor a fost mare, iar zonele din care provin au fost multiple.
˝Este limpede, când vorbim despre creșterea ovinelor, trebuie ca discuțiile să le purtăm la Sibiu. Dar au fost prezenți și crescători din alte zone ale țării și pentru asta nu pot decât să mulțumesc Danielei Cimpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și lui Vasile Bratu (Asociația Crescătorilor de Ovine <Mărginimea> ) pentru implicare˝a spus Daniela Buda la finalul conferinței de la Apoș.