Este la îndemână să spunem că Sibiul atrage prin frumusețea locurilor, prin așezarea în mijlocul țării, prin conectivitate și prin calitatea oamenilor, uneori însă, cultura, cea care a pus pe harta lumii acest oraș, este motivul pentru care unii aleg să vină. Și să rămână.
Iaela și Claudiu Buldan sunt un astfel de exemplu. Ea, din Cluj Napoca, el, din București. Ambii absolvenți de licee de coregrafie, ambii absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale˝ din Capitală. Ambii cu același centru al universului: baletul.
Ei sunt fondatorii Școlii BALLET FUSION din Sibiu.
„Cu toate că sunt din Cluj și Claudiu din București, cumva ne-am întâlnit la mijloc, la Teatrul de Balet Sibiu, unde am venit în 2013 după ce am terminat studiile” își amintește zâmbind larg Iaela.
Claudiu venise ceva mai devreme în Sibiu, în anul 2009. Astăzi , niciunul dintre ei nu ar da Sibiul pentru nimic. „Teatrul de Balet Sibiu ne-a determinat să rămânem pe malurile Cibinului. Când am venit eu aici Teatrul de Balet era ceva nou și ne-am simțit toții ca o familie. Până în 2020 când pandemia a stricat tot…” spune Claudiu Buldan.
Și-au înființat propria școală de balet, un loc special pentru ei și pentru toți cei care-i calcă pragul, un spațiu în care mișcările devin artă, arta devine spectacol, iar spectacolul bucurie pentru privitori. Ceea ce au clădit Iaela și Claudiu este o zona în care copiii și adulții împărtășesc pasiunea pentru balet, în care cresc și se dezvoltă armonios. Muncii soților Buldan li s-a alăturat balerina Corina Chiperi, din Chișinău. Cu toții formează o echipă de priceperea căreia se bucură zeci și zeci de iubitori ai genului.
Începuturile coincid cu identificarea sălii de pe strada Someșului, ulterior amenajată, organzată și decorată pentru a putea face față activităților. Acolo au fost concepute coregrafii, stabilite strategii de inițiere și învățare, iar apoi pregătite spectacole, astfel încât dansatorii să se familiarizeze cu scena.
Pentru Claudiu și Iaela, baletul este o artă, mult mai mult decât -spre exemplu- un sport. Necesită, asemeni unui tablou, multe ore de muncă, dar și o disciplină de fier.
La Ballet Fusion, copiii începând de la vârsta de patru ani pot învăța și dansuri moderne. Familia dansului e mare și frumoasă și oferă oportunități diverse. De altfel, periodic, ceea ce învață cei mici se vede pe scenă. Cel mai recent spectacol a fost la Cisnădie, pe 17 decembrie.
Profesorii de la Ballet Fusion, cei trei balerini, încurajează cursanții nu doar să urce pe scenă, ci și să participe, de anul acesta, în măsura în care vor, la concrusuri încheiate până acum doar cu rezultate premiate ( Sibiu Dance Competition este un astfel de exemplu).
În balet, însă, de la o anumită vârstă în sus se mai dă o luptă, una cu preconcepțiile. Așa se face că, deși în grupele de copii sunt și fetițe și băieți, la adulți sunt 15 femei. Ballet Fusion organizează, cu gândul de a atrage cât mai mulți adulți, evenimentul „Summer Intensive”.
„ Încercăm să spulberăm prejudecățile…Anul trecut am avut un francez și un american care au fost interesați. Deci, se poate. La noi, în afară acestui program, a venit un singur bărbat care s-a lăsat după al treilea curs…˝ povestește Claudiu convins, însă, că lucrurile se pot schimba.
Baletul, pentru cine știe să aprecieze, este o bucurie a mișcării sublime, a armoniei , expresivității și supleței, iar Ballet Fusion este – așa după cum spune și numele- casa experienței complete, o fuziune a corpului, minții și sufletului.