Escapadă dulce la Șomartin: ciocolata Oanei Crîngașu

Nu sunt puțini cei care găsesc în Sibiu sau în satele județului motive pentru a se reinventa ( exemple  în plus aici si aici ), pentru a-și schimba ritmul și viața. Oana Irina Crîngașu este un astfel de om, iar povestea „transferului” său dinspre Capitală este legată de două iubiri: cea pentru dulciurile copilăriei și cea pentru satele transilvănene. Pe prima o purta în suflet și și-o astâmpăra pregătind deserturi așa cum făcea și mama ei în perioada în care „ceva bun˝ se găsea în casă, încropit din ceea ce se găsea prin magazinele anilor ´80. Pe a doua a crescut-o venind în localitățile săsești încă dinainte ca excursiile de genul acesta să devină modă printre bucureșteni.
Oana Irina Crîngașu (46 ani) s-a născut în zona Bărăganului, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții de până acum la București. Își amintește Biertanul și Richișul din anii 2000 și , mai ales, un apus de soare uluitor printre colinele transilvane.
Nu este greu să te îndrăgostești de locurile acestea, iar Oana Crîngașu confirmă. Fiecare vizită la Sibiu întărea câte puțin hotărârea de a se muta aici. Pe internet a dat peste o casă de secol XIX în Șomartin, iar pe drum dinspre Capitală i-a fost limpede că o va cumpăra.
Așa începe noua viață a Oanei Crîngașu. Așa începe Șomartin Chocolate.
„Ciocolată am început să fac acum mai mulți ani fiindcă îmi era dor să simt gustul acela de ciocolată de casă din copilărie. Chiar și când lucrăm în bancă mai făceam și duceam la birou, iar colegii spuneau că este cea mai bună ciocolată de casă pe care au mâncat-o vreodată”- povestește Oana Crîngașu.
Renovarea casei de la Șomartin necesită o prezență constantă, iar prezența constantă necesită la rându-i încă o activitate.
„…Când am venit aici, la Sibiu, a trebuit să-mi găsesc alte activități și una dintre ele este fabricarea artizanală de ciocolată : 100% manual, tradițional, ca pe vremuri și folosind una din rețetele folosite acum 30 – 40 de ani”- spune Oana Crîngașu. Primul laborator a fost în centrul Sibiului, dar după renovarea șurii din curtea casei din Șomartin, universul dulce s-a mutat acolo. În gospodăria din Șomartin funcționează și un punct gastronomic.
În șură, o mică echipă este implicată în fabricarea mai multor sortimente de ciocolată de casă, de la cea cu lapte, clasică, la ciocolata albă, cu alune de pădure, cu nuci, stafide, rom și chiar la sortimente mai sofisticate precum ciocolata albă cu lavandă sau cu piper roz.
Vestea circulă repede, iar comenzile curg din țară și nu numai.
„Am primit comenzi din Franța, Marea Britanie și din România”, spune extrem de încântată Oana Crîngașu. Iar intre degustătorii de vază s-a aflat și arhiducesa Gabriela von Habsburg.
„Am fost unul dintre partenerii expozițiilor pe care Thomas Emmerling le-a organizat la Cisnădioara, Cluj și București și am oferit ciocolată pentru vizitatori, bineînțeles și pentru arhiducesă căreia i-a plăcut foarte mult” -povestește plină de bucurie interlocutoarea sibienii.com.
Șomartin Chocolate a devenit un punct inedit pe harta turistică a județului, iar pentru satul în care funcționează este un veritabil ambasador. Turiștii sunt de toate felurile, de la copii în excursii , la corporatiști sau simpli curioși. Toți au, însă, un numitor comun: le place, eviodent, ciocolata.
Între timp, Oana Crîngașu a amenajat o și căsuță de oaspeți pentru cei care vor să rămână peste noapte la Șomartin.
Noua viață a Oanei Crîngașu se împarte astăzi între șantierul de renovare a casei mari din Șomartin, laboratorul de ciocolată și Universitatea „Lucian Blaga ˝, acolo unde susține seminarii de finanțe. Șomartin Chocolate este peste tot în online, adică aici și aici, dar și la Băcănia Albota de pe strada Filarmonicii din centrul Sibiului.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.