FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR „ IOAN MACREA”: trei zile de regal folcloric la aniversarea celor 80 de ani de activitate ai Junilor Sibiului

Desfășurat în perioada 6-8 noiembrie 2024, Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea” a marcat prin cea de-a 26-a ediție trei seri de spectacole inedite, realizate de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” alături de ansambluri profesioniste din întreaga țară și de sute de artiști veniți la Sibiu pentru a-i celebra pe Juni. În contextul aniversar al Junilor Sibiului, ediția cu numărul 26 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a reunit toate generațiile unei lumi de poveste, reînnodând jocul junilor ca odinioară, când maestrul coregraf Ioan Macrea punea bazele acestui fenomen, în 1944.

Miercuri, 6 noiembrie, Junii Sibiului au fost, în premieră, spectatori. Astfel, după ce au oferit daruri simbolice publicului spectator, mulțumind pentru toată susținerea și aprecierea de care se bucură de opt decenii, au luat loc în sală, bucurându-se de spectacolul oferit de ansamblurile profesioniste din țară care, rând pe rând au elogiat acest fenomen mărturisitor al Sibiului, la ceas aniversar. Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul” din Bacău, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” din Iași și Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” din Târgu Mureș au generat o atmosferă de sărbătoare, aducând în fața publicului sibian momente artistice caracteristice, prin cântece și jocuri populare românești.

Joi, 7 noiembrie, seara de spectacol a fost deschisă de Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca, urmat de Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, în aceeași manieră prietenoasă, în care aprecierea pentru Junii Sibiului s-a manifestat prin momente artistice de excepție. După evoluția celor două ansambluri folclorice pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”, seara a continuat cu spectacolul intitulat sugestiv „Ăsta-i neamul românesc!”, pus în scenă de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Deschiderea spectacolului le-a aparținut artiștilor Alexandru Brădățan, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Andreea Haisan și Gabriel Dumitru, care au interpretat cântecul „Ăsta-i neamul care poate”, deschizând o poveste mărturisitoare care vorbește despre bucuriile unei Românii ideale, ancorată în valorile culturale tradiționale. Orchestrei „Lăutarii” și Junilor Sibiului li s-au alăturat Adrian Neamțu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Stana Stepanescu, Ilie Medrea, Alina Pinca, Bogdan Filimon, Cătălin Iancu, Mariana Anghel și Ionuț Fulea, dar și Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, ansamblul care constituie pepiniera Junilor Sibiului.

Vineri, 8 noiembrie, în ultima seară a festivalului, publicul s-a bucurat de un regal folcloric inedit. „Ăsta-i Jocul Junilor – Spectacolul generațiilor” a fost realizat printr-o desfășurare de forțe artistice care a adus pe aceeași scenă sute de Juni, de la cei mai tineri până la Veteranii Junilor Sibiului. Programul a fost presărat cu momente speciale, alături de artiștii Gabriela Tuță, Traian Stoiță, Sebastian Emanuel Stan, Ovidiu Homorodean, Răzvan Năstăsescu, Marcel Părău, Viorica Telcean, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoiță, Abigaila Budac, Viorica Țepeș, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Nineta Popa, Nicoleta Voica, Dinu Iancu Sălăjanu și Nicolae Furdui Iancu. Ansamblul „Călușarii Oltului”, format din 80 de dansatori reuniți din opt localități ale județului Olt, au adus în scenă „Călușul”, cu ocazia celebrării celor 80 de ani ai Junilor Sibiului.

Toate ansamblurile au valorificat elemente de patrimoniu material și imaterial inclus sub protecția UNESCO: jocul ritualic al călușarilor, cântece de pe câmpie și jocuri populare din Transilvania, creaţii din zestrea folclorică a satelor moldovenești, rara retișană, jocul junilor, ia cu altiță, obiceiul transhumanței, doina etc.

În cadrul acestei ediții a festivalului, Iuliana Tudor a primit distincția „Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler”, conferită de președintele României.

„Citeam undeva că tot ceea ce îți poți imagina este real. Mi-am imaginat un an al Junilor cu evenimente inedite. Un an al Junilor în care să pot prezenta frumusețea acestor oameni minunați (Junii Sibiului), talentul lor și dăruirea lor. Le mulțumesc din suflet pentru energia pe care mi-o transmit la fiecare apariție, pentru sufletul lor minunat pe care vi-l oferă dumneavoastră, spectatorii noștri dragi, la fiecare apariție pe scenă. Vă mulțumesc dumneavoastră, publicului spectator; datorită aplauzelor dumneavoastră am ajuns să celebrăm, iată, 80 de ani minunați ai Junilor Sibiului. Și nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că m-a ajutat în acest an să realizez tot ceea ce mi-am propus. Mulțumesc pentru tot și pentru toate, mulțumesc pentru că trăiesc în această poveste minunată alături de Junii mei dragi. Și dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face același lucru, mulțumindu-le tatălui meu, mamei mele și tuturor artiștilor alături de care m-am format ca om de cultură.”, a transmis la finalul festivalului, Silvia Macrea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și director al festivalului.

Activitatea CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu este posibilă cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.

„Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu”

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Parteneri: Cricova, Therme, Scandia Food

 

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.