Privit la televizor sau văzut pe marile stadioane, fotbalul, cu milioanele lui, cu toată industria din jurul său are un lucru în comun cu cel jucat în curtea școlii, în spatele blocului sau pe un câmp la marginea satului: emoția. Pasionații adevărați știu să aprecieze sportivitatea acolo unde o văd, să distingă talentul acolo unde se manifestă și să se bucure de un gol frumos oriunde se întâmplă.
Iar în România, inclusiv în Sibiu, toate acestea se petrec la scară largă. Se joacă fotbal, mai mult sau mai puțin organizat, în cartierele orașelor, pe terenurile private, în sate și comune, iar meciurile pun în mișcare, pe lângă jucători de toate vârstele, fani ai acestora- tot de toate vârstele.Fotbalul la sate este un fenomen care justifică zecile de baze sportive apărute în localitățile rurale ale județului Sibiu. Sunt mii de tineri care practică acest sport în localități și chiar dacă galeriile lor nu umplu zeci de autobuze, dragostea pentru fotbal nu le poate fi pusă la îndoială.
AS GLORIA PĂUCA este un exemplu.Unul frumos! Este un loc unde fotbalul formeaza o comunitate largă alcătuită din jucători și spectatori -asta evident- dar și din reprezentanți ai autorității locale. Cu toții, împreună, se bucură sau se întristează și tot cu toții pun umărul. Echipa are un statut juridic reglementat, nu este doar un grup care joacă sâmbăta, pentru dezmorțire. Clubul are 30 de jucători legitimați, are un președinte implicat, suportul Primăriei Păuca și are (fără îndoială ca urmare a eforturilor tuturor acestora) performanțe reale. Gloria Păuca a fost campioana seriei sale, iar în acest sezon are șase din șase meciuri câștigate.Rădăcinile echipei sunt undeva la începutul anilor ´70, așa cum este astăzi, însă, funcționează din 2019. Președinte este Viorel Hususan, cel care a și pus la dispoziție un teren pentru echipă. Lui îi vine în ajutor comunitatea locală și administrația condusă de cel mai longeviv primar al județului, Niculae Dancu.( https://sibienii.com/primarul-fara-contracandidati-niculae-dancu-si-cei-30-de-ani-in-slujba-comunei-pauca ). De altfel, spațiile modulare folosite drept vestiare sunt unul dintre rezultatele implicării Primăriei Păuca.„Orice am zice că trebuie făcut, primarul spune <da, hai să facem!>. Este mereu alături de noi” spune Viorel Hususan, încântat fără îndoială de faptul că Primăria Păuca are în plan construcția unei baze sportive. De altfel, existența unei astfel de baze ar permite echipei, ulterior, chiar intrarea în liga a patra.
Fotbalul, ca peste tot, naște pasiuni. Bucuria, tristețea, speranța – toate sunt între stările publicului. La Păuca, însă, totul se încheie cu o strângere de mâna, iar tradiția locului aduce împreună comunitatea la un grătar, chiar acolo, în preajmă, având drept primi invitați reprezentanții echipei adverse. Fiindcă atunci când cele 90 de minute se termină, indiferent de cum se termină, trebuie să rămână amintirea plăcerii fotbalului de pe teren.
Duminică, meciul AS Gloria Păuca- Oltul Turnu Roșu s-a încheiat cu victoria celor dintâi, pe terenul propriu. Alb-albaștrilor de la Păuca acest rezultat le-a adus încă trei puncte în clasament și rămân formația cu cele mai puține goluri primite din întreg județul – o reușită de care atât jucătorii cât și suporterii sunt foarte încântați. Au marcat Ionuț Vasiu, Darius Necreală și Alexandru Troancă – alintat Alică între colegi.
Echipa de la Păuca, chiar dacă pare un clișeu, este o mare familie. Nu doar că fiecare se cunoaște cu fiecare,ci, fiind vorba despre o echipă de comună, până și fiecare familie a fiecărui jucător se cunoaște cu familiile celorlalți. Sunt împreună exclusiv din dragoste pentru acest sport. Este ceea ce au în comun în afară de apartenența la mândra comunitate din Păuca, dar și ceea ce îi aduce împreună în fiecare săptămână.„Venim din toate domeniile- șoferi, agricultori, lucrători în construcții… Unii am mai jucat fotbal, alții nu. Eu joc la Gloria de când s-a reformat echipa, din 2019, ca fundaș central și mă simt foarte bine, ceea ce se vede și în teren. Nimic nu bate senzația pe care ne-o oferă jocul – abia așteptăm să vină duminica să jucăm. Iar după, suntem cu suporterii” – povestește Vasiu Ionuț, cu entuziasmul unui pasionat adevărat.
Între îndeletnicirile jucătorilor de la Gloria Păuca, destul de largi așa cum spunea și Ionuț, nu lipsesc cele artistice. Un alt Ionuț, Ionuț Micu, este membru în formația cunoscutului instrumentist Adi Neamțu. Joacă fotbal din 2015.„De când eram mic jucam, acesta este hobby-ul meu. Încerc să îmbin fotbalul cu muzica, însă uneori am evenimente și nu pot ajunge la toate meciurile. Dar când am ocazia, vin ”, povestește tânărul artist în vârstă de 25 de ani.
Între atâția tineri și talentați se distinge veteranul echipei. Și nu orice fel de veteran: domnul Mircea Sîrbu are 63 de ani și joacă fotbal dinainte de vârsta majoratului, de la înființarea echipei „originale˝ a localității, în 1974.Fratele domnului Sîrbu, Nicolae, este antrenorul echipei, așa că ideea de mare familie este, iată, nu doar figurativă.
Meciul de duminică, așa ca mai toate meciurile de la Păuca, sunt mai mult decât fotbal și mai mult decât sport. Reprezintă ocazia unei comunități deosebite de a se afla împreună.