Denumite în termeni moderni „board games˝, jocurile de societate au avut dintotdeauna marea calitate de a pune oamenii față în față, de a-i aduna împreună și de a le oferi timp de calitate. Epoca tehnologiei facilitează, astăzi, interacțiunea între cei care preferă acest tip de activitate în locul altora, dar, așa după cum se va vedea, și dezvoltarea de competiții între cei cu ceva mai multă experiență.
În orașele mari există locuri în care pasionații de jocuri de societate pot să practice board games-uri zilnic. Bunăoară, în Cluj există cinci astfel de spații, dar și seri speciale dedicate campionatelor între jucători sau echipe. În plus, există locuri precum baruri sau biblioteci care permit practicarea jocurilor de societate în interiorul lor.
La Sibiu, după pandemie, întâlniri precum cele de la MindSpot nu au mai avut loc lăsând loc altor inițiative. Terxinius Georgescu, Terxi pentru cei care au interacționat cu el, este autorul unei astfel de inițiative. El organizează Campionatul Județean de Catan și în jurul sau s-a creat comunitatea de board games din Sibiu.
Terxi a întâlnit-o pe forumul „Board Games România” pe Oana Prodan, o sibianca ale cărei idei creative se văd la Junior Stem Club, un loc deosebit al programelor pentru copii. Împreună au organizat, în decembrie anul trecut, prima sesiune de Meet and Play a Board Games Community Sibiu. Au lansat invitații pe toate grupurile de social media și pe toate forumurile de board games posibile, iar rezultatele au fost dintre cele mai plăcute. Cei care au participat s-au distrat de minune, au petrecut timp de calitate împărțind un hobby comun.
Mulți dintre cei care nu au stat alături de prieteni în jurul unei mese și-ar putea imagina board games-urile în lumina descrisă de unele filme americane. Și anume- dedicate în general copiilor – eventual stereotipul tocilarului – care se adună în subsolul unuia dintre ei și joacă fără să discute între ei prea multe. Nimic mai fals. „În primul rând board games-urile apropie oamenii, te ajută să socializezi în lumea reală, lucru de care avem foarte multă nevoie. Implică multă comunicare, te învață strategie și pot fi chiar educative ” spune Terxi. Jocurile de societate nu sunt de noroc, ci de strategie și , cu toate că au inspirat multe jocuri video, de consola și computer, sunt cu totul altceva față de acestea.
Întâlnirile de Meet and Play de la Junior Stem Club au loc începând cu noiembrie până la primăvară de două ori pe lună, iar în restul anului odată pe lună. Cea mai recentă a fost o ocazie pentru sibienii.com de a-i cunoaște pe cei care frecventează acest mediu. Terxi i-a întâmpinat cu căldură pe toți cei aproximativ 30 de participanți, le-a oferit cafea , apă sau sucuri și a discutat cu ei despre ce vor să joace. Se întâmplă ca jocul pe care îl vor să nu fie între cele pentru care s-au pregătit organizatorii, așa că doritorii și le pot aduce de acasă. Catan Carcassonne, Ticket to Ride, Seven Wonders, Terraforming Mars, Activity și Nume de Cod sunt printre jocurile cele mai populare între participanții care ating vârste foarte diferite. De obicei, iar cu această ocazie a fost la fel, cei care se întâlnesc la Meet and Play participă și la o tombola organizată cu ajutorul sponsorilor. De data asta au fost în joc promoții la o patiserie, bilete la meciuri și , evident, jocuri.
Dalia Ștefan a fost unul dintre participanții la întâlnire. Este software engenieer și studentă în anul I la master . „Sunt pansionată de jocuri și de când l-am cunoscut pe Terxi vin la toate evenimentele Meet and Play, dar și la cele de Catan” – povestește tânăra care a ales să joace de această dată Ticket to Ride, o activitate care plasează jucătorul pe harta Europei de la începutul secolului XX. Acolo trebuie să creezi, prin îndeplinirea de misiuni, rute de trenuri care îi blochează pe ceilalți jucători. Partenerul ei de joc este Eugen Puiu, în vârstă de 32 de ani, un jucător foarte bun, pasionat încă din copilărie de aceste jocuri.
Comunitatea de jocuri de la Sibiu a legat prietenii frumoase și trainice între oameni diferiți ca vârste și profesii, dar cu toții inteligenți și sociabili. Terxi a funcționat ca liant între ei, dar și între ei și grupul jucătorilor de Catan care au. Aceștia din urmă participă la campionate și se antrenează la Vodoo Lounge unde au avut loc luni meciuri amicale. Destul de intens având în vedere că urmează și Campionatul Național, la Brașov unde doar primii 20% cei mai buni din județ se califică.
O altă competiție interesantă este cea de Ticket to Ride, organizată anul acesta în scopuri caritabile, în spirjinul mocanitei de pe Valea Hârtibaciului.
Accesul în comunitatea jucătorilor este condiționat, de fapt, doar de pasiunea pentru această activitate, însă detaliile concrete sunt disponibile pe paginile de socializare. Următoarea Meet and Play va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, la Junior Stem Club pe Strada Lungă, iar înscrierile se fac pe Facebook aici: https://www.facebook.com/events/1217510875872854?locale=ro_RO