La Cârțișoara, pe urmele legăturii dintre un român și celebrul Al Capone

Țara Făgărașului a fost mereu un ținut plin de legende și de apărători ai dreptății, de la haiduci la partizanii care luptau împotriva regimurilor asupritoare. Există, însă, un erou al locului care nu se încadrează în niciun tipar convențional: Ieronim Budac, un sătean din Cârțișoara care a ajuns să fie șofer pentru cel mai mare gangster american, Al Capone.

Ieronim Budac s-a născut la data de șase mai 1897 în satul Oprea, astăzi parte a Cârțișoarei. Rămas fără tată de la vârsta fragedă de șase ani, Ieronim l-a avut ca model masculin pe unchiul său, Andrei Budac, unul dintre ultimii haiduci autentici din Ardeal (acesta a murit împușcat de austrieci în 1912 după ce a fost trădat de unul dintre tovarășii săi).

În 1914, Ieronim, ca mulți alți români din Țara Făgărașului, pleacă în Statele Unite, un fel de pământ al făgăduinței și al tuturor posibilităților. Acolo românii credeau ca se pot îmbogăți în încercarea lor de a scăpa de subjugul maghiar.

Ieronim se stabilește la Chicago unde se și căsătorește cu o femeie pe nume Maria Tarcea, originară din satul natal Cârțișoara. Conform dosarului de la Securitate întocmit în anii 1950, Ieronim locuiește în America până în 1921 când se întoarce în satul natal pentru câțiva ani. Revine în SUA unde, între timp începuse prohibiția, acea  perioadă din istoria Statelor Unite în care consumul și producția de alcool au fost interzise. Conform propriilor povești, Ieronim și-a deschis o mică distilerie la  Chicago si  făcea rachiu de prune. Atât de bun era rachiul încât vestea a ajuns până la gangsterul Al Capone.

Ieronim a câștigat încrederea marelui gangster.

„Întors în ţară a povestit rudelor că, printre altele, în perioada prohibiţiei a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluviul Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”, așa descriu Traian Cânduleţ şi Ilie Costache în Monografia Comunei Cârţişoara relatările lui Ieronim făcute  la întoarcerea pe plaiurile natale.

Se spune că Ieronim s-a întors în România pentru că FBI i-a luat în vizor pe Al Capone și pe toți cei care au lucrat pentru el. Traian Cânduleț susține că Ieronim a mai corespondat cu Al Capone o perioadă de timp după întoarcerea în țară.

La întoarcerea în comună, cu banii făcuți în America, Ieronim Budac a construit un joagăr și o distilerie și a ajuns creditor la cooperativa „Laița”. Se spune că în Cartisoara poveștile cu mafioți deveniseră foarte populare. Și, că orice povești călătoare, este foarte posibil ca și cele cu Ieronim Budac să fi fost ˝completate˝ cu câte o exagerare-două.

Astăzi, la Cârțișoara, deși mulți știu, puțini cred povestea lui Ieronim Budac. Informatiile, însă, certifică prezența lui la Chicago în aceeași perioadă cu cea a lui Al Capone și în același timp cu faptele de arme ale acestuia.

De asemenea, este clar  că în 1934  Ieronim Budac a fost ales primar al comunei Cârțișoara ca membru al Partidului Național Liberal. A ocupat această funcție timp de 14 ani, timp în care s-a construit școala din sat și un centru cultural. Și-a dat demisia la venirea comuniștilor la putere, dar, ca fost liberal, proprietar de pământ și imigrant peste ocean și fiindca avea casa la marginea satului, pe drumul spre Bâlea, a fost  suspectat că ajută partizanii conduși de Ioan Gavrilă Ogaru. Securitatea nu a stat, deci, pe gânduri și i-a întocmit un dosar în care este caracterizat astfel : „Susnumitul în comună are vaste relații sociale, cât și politice. Este foarte vizitat de diferite elemente din comună și în special pe considerentul că posedă țuică, având cazan, cu care ocazie la acesta în casă se discută diferite chestiuni social-politice. Din punct de vedere cultural, cu toate că are numai 4 clase elementare, pot afirma cu certitudine că este omul cel mai ridicat social-cultural din mai sus arătata comună. Ca fost primar liberal, și astăzi se bucură de mare simpatie și este privit ca atare de către diferiți cetățeni ai comunei. Posedă un aparat de radio cu galene, pe care îl ascultă cu regularitate, astfel fiind la curent cu diferitele evenimente ale zilei… Din punct de vedere al poziției sale față de regimul de democrație populară, este dușmănoasă, caută a nu se supune măsurilor luate de Guvern în ceea ce privește predarea cotelor față de Stat, elogiază puterile apusene și în special SUA, unde a fost timp de mai bine de 10 ani și din care cauză nu a satisfăcut la noi nici serviciul militar.“

Aventurile sale din perioada în care lucra pentru Al Capone nu sunt menționate în dosarul de Securitate, iar despre șederea sa în America sunt scrise puține lucruri.

Dorin Magda a fost primar al comunei Cartisoara și strănepot al fratelui lui Ieronim Budac. Și-a prins în viață străbunicul și știe că deși lumea îl întreba despre isprăvile din America, Ieronim nu confirmă sau  infirmă de teama de a nu fi arestat. Întâmplările au fost povestite doar  autorilor monografiei satului, consultată pentru documenatrea acestui articol.

 

Ieronim Budac s-a stins din viață în 1977, iar povestea sa, ca și a rudelor sale haiduci,  va rămâne învăluită în mistere și întrebări. Dar va continua să fascineze.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.