Proiectele Bibliotecii ASTRA reușesc să anime toate colțurile unei instituții căreia, unii, se grăbesc să-i prevadă eșecul în lupta cu tehnologia. Zeci de inițiative care strâng laolaltă sute de copii și tineri, dar și adulți, împrospătează viața dintre cărți și asigura instituției continuitatea pe care o merită.
Unul dintre colțuri este American Corner- locul care , de la inaugurare, este spațiul preferat al multor cititori. Iar unul dintre proiecte este BĂTĂLIA CĂRȚILOR, o competiție destinată atât copiilor cât și adolescenților și care încurajează activ cititul și dragostea de lectură.
„Lupta˝ în BĂTĂLIA CĂRȚILOR de la Sibiu s-a încheiat și a adus în fața publicului oameni frumoși, bogați în calități încă de mici sau de tineri. 16 dintre aceștia din urmă au ajuns, aseară, în finală, realizând toate cele zece fișe de lectură obligatorii. Și-au prezentat, plini de emoție, cartea preferată în fața unui juriu și au oferit cu acest prilej demonstrații nu doar ale pasiunii pentru lectură, ci și ale înțelegerii, ale stăpânirii argumentelor în discursuri publice și chiar ale talentului actoricesc.
Concurenții au votat cărțile anului: la categoria copii „Orfanii Apelor” de Struan Murray , la adolsecenți „Sfârșitul Șoaptelor – Decembrie 1989 ” de Ruta Sepetys și la adulți „Trenul spre Samarkand” de Guzel Yakhina.
Însă evoluțiile finaliștilor au fost cele care au făcut, de departe, deliciul publicului și care au dat ocazia unor întâlniri plăcute. Concurenții au ales cele mai diverse metode de prezentare a cărților, toate aplaudate de asistență. Cele mai alese volume de către cei mici au fost „Orfanii Apelor” de Struan Murray , „Castelul de la malul mării” de Lucy Strange și „Copacul dorințelor” de Katherine Applegate.
Cea mai mare surpriză a serii a fost prezența Sarei Maria Matei, o fetiță în vârstă de doar șapte ani, de o gingășie fermecătoare. Deși nu se încadrează în categoria de vârstă minimă, Sarei i s-a permis să participe după ce a lecturat toate cele zece cărți propuse și a elaborat fișele aferente. A ales să prezinte „Orfanii Apelor” , o carte de aventură nu tocmai ușoară in fața cărei nu a dezarmat. S-a descurcat grozav și a primit la final, pe lângă aplauzele publicului și admirația juriului, un premiu binemeritat.
Premiul cititorul anului la categoria copii a fost acordat Amaliei Ștefania Gheorghe, o tânără de clasa a șasea care spune că dintodeauna i-a plăcut cititul.
„…Simt lectura și trăiesc personajele. Cel mai mult îmi plac cărțile de aventură și cele care induc suspansul” – spune tânăra, puternic emoționată de câștigarea premiului.
La categoria adolescenți au ajuns în finală trei tineri, toți hotărâți să facă din prezentările lor momente deosebite. Au fost costumați specific personajelor, au avut recuzită pentru interpretarea eroilor din cărțile alese… De menționat că toți cei trei finaliști sunt și voluntari ai Bibliotecii ASTRA, un mare plus pentru fiecare dintre ei.
Prima finalistă la categoria adolescenți a fost Andrada Bratu care, costumată cu o rochie neagră, a interpretat rolul personajului , Cathrine Pinkerton din volumul „Heartless”, scrisă de Marissa Meyer (cea care avea să devină Regina Inimilor din faimoasa carte „Alice în țara minunilor ”). Pentru interpretare și pentru modul de redactare al fișelor de lectură, Andrada a luat premiul pentru „cea mai bună prezentare”.
Printre adolescenții pasionați de lectură s-a aflat și Eduard Ilincescu, elev al Colegiului Național Octavian Goga care a prezentat cartea „Sfârșitul Șoaptelor – Decembrie 1989 ” de Ruta Sepetys. Personajul volumului, Cristian Florescu, este un tânăr de 17 ani din Bucureștiul anului 1989 care deși are o gândire liberă, anticomunistă, este obligat de Securitate să-și toarne prietenii și rudele pentru a putea asigura medicamentele necesare supraviețuirii bunicului. Eduard a prezentat extraordinar cartea, a făcut evidentă pasiunea sa pentru citit (cultivată de mic) și a câștigat premiul pentru „Cea mai bună fișă de lectură”. Eduard a reușit să transmită, inteligent, informații suficinete din carte pentru a crea interes în rândul publicului, a știut să-și aleagă cuvintele și să le exprime public.
Premiul „Cititorul anului” la categoria adolescenți a fost câștigat de Dragoș Drăghici, elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic Onisfor Ghibu. A făcut din prezentarea sa o interpretare la propriu a personajului Cristian Florescu, venind cu un radio din anii 80, cu o cămașă cu cravată roșie, cu insigne de pionier și … cu mult talent actoricesc.
„De când eram mic am început să vin la bibliotecă, să mai iau câte o carte și îmi plăcea că puteam, astfel, să ajung în altă lume. Am vrut să fac, cumva, juriul și publicul să simtă ce am simțit eu atunci când am citit cartea și , posibil , ce ar fi simțit protagonistul dacă se afla în fața noastră. Am trăit foarte intens cartea aceasta” spune tânărul zâmbind, emoționat la primul său interviu cu presa . Cu siguranță, nu și ultimul.
Anul acesta toate premiile au constat în diplome, cărți și într-o o sumă de bani pentru cei premiați ca fiind „cititorii anului”.
Bătălia Cărților este un concurs național lansat de Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj în urmă cu zece ani, iar de cinci ani are loc și la Sibiu. Ca în fiecare an, echipa care a organizat evenimentul a fost formată din Alexandrina Aldea, Mihaela Dobrescu și Ana Coca, bibliotecari în cadrul Bibliotecii Județene „ASTRA”.