Franz Liszt, una dintre cele mai strălucitoare personalități artistice din istorie, maestru al spectacolului și al artei pianistice, a concertat la Sibiu la sfârșitul anului 1846.
Născut în 1811 la Doborjan (Regatul Ungariei), astăzi orașul austriac Raiding, Franz Liszt a fost introdus de mic în lumea muzicii de tatăl sau, Adam Liszt, reușind, astfel, să susțină primul concert la vârsta de doar nouă ani. S-a mutat la Paris, în Franța, sperând să intre la Conservator, instituție pentru care primise recomandarea Principelui de Metternich. Tânărul muzician a fost refuzat dintr-un motiv nepermis astăzi, anume că doar studenții francezi erau acceptați să studieze. A continuat studiile în particular și a ajuns rapid cunoscut în cercurile muzicale.
Franz Liszt avea 35 de ani când a străbătut drumurile din Imperiul Habsburgic și din principatele românești într-un turneu desfășurat între 2 noiembrie 1846 și 27 ianuarie 1847. Era deja un nume extraordinar de mare, comparabil ca popularitate cu o vedetă mondială de astăzi.
Au fost organizate 19 concerte în opt orașe ale României de azi printre care și Sibiu, un efort logistic demn de menționat având în vedere posibilitățile de deplasare de atunci. Deși în 1846/1847 calea ferată nu mai era o noutate absolută pe teritoriul actual al României, legăturile între majoritatea orașelor, incluzând aici și Sibiul nu erau încă realizate. Totul, așadar, se rezumă la trăsuri, iar în cazul transportului de marfă, acolo unde era posibil, la mijloace de transport pe apă. În felul acesta, de altfel, se pare că au ajuns pianele în această parte a Europei, ulterior încărcate în căruțe de poștă și expediate în orașele de concert.
Concertul de la Sibiu a avut loc pe 20 noiembrie 1846, fără să fie sigur, potrivit istoricului Răzvan Pop, dacă aceasta este și data sosirii în oraș sau dacă a ajuns cu o zi înainte. Liszt a reușit să impresioneze și la noi, după ce în Banat a avut un succes extraordinar și a fost primit deosebit. Theodor Balan, în cartea sa „Franz Liszt” (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor) vorbește despre o scrisoare adresată de compozitor lui Anton Augusz: „În călătoria mea prin Banat am fost atât de fantastic sărbătorit cum nu poate visa niciun artist…˝
La Sibiu, potrivit lui Răzvan Pop, Franz Liszt a cântat la unul sau două piane marca ˝Erard˝. Repertoriul concertului este cunoscut, iar locul acestuia se pare că a fost Casa Societății (Gesellschaftshaus).
Sibienii știu că locul în care a funcționat Casa Societății este cel pe care se află astăzi Cercul Militar, însă clădirea de pe actualul Bulevard al Victoriei a fost inaugurată abia în 1884, așadar după turneul lui Liszt. Una dintre teorii, spune Răzvan Pop este aceea că vechiul sediu al Casei Societății a fost ˝Clădirea Reduta˝ aflată undeva în spatele primului hotel ˝Împăratul Romanilor˝, deci undeva în capatul închis al străzii Xenopol de azi.
„Pe parcursul întregii călătorii, Liszt a fost permanent însoțit de Jean Belloni, un admirator sincer al artistului și un bun organizator de concerte, care îi devenise secretar personal și impresar. Acesta îl preceda, făcea toate pregătirile necesare, publicații, se ocupa de procurarea pianelor.” scrie Janina Bădici în revista electornica de muzicologie ˝No14 Plus Minus˝.
„Liszt era extrem de pretențios, nu cânta decât pe un instrument care putea răspunde impetuozității, virtuozității dar și fineții cu care el executa. Problema pianelor onorate de Liszt e cât se poate de interesantă, multe dintre aceste instrumente au devenit piese de muzeu în marile capitale vizitate, un astfel de pian fiind și cel de la Sibiu. Unul dintre fabricanți, parizianul Érard, trimitea pianele cele mai bune acolo unde Liszt își programa concertele…” mai scrie Janina Bădici.
Liszt a fost cazat pe perioada celor patru zile în vechea clădire a hotelului ˝Împăratul Romanilor˝ ( pe locul fostei Agentii CFR , astăzi SuperMama), demolată în 1891. În timpul șederii la Sibiu compozitorul a lucrat. În 1930 muzicologul Octavian Beu descoperă, la îndemnul lui Bela Bartok, o lucrare care conține în titlu cuvantul „Hermannstadter”, în fapt ”Rapsodia română” în G minor cu suita sa ”Sibiană”.
Frabnz Liszt parăsește Sibiul pe 24 noiembrie 1846. Concerteaza la Cluj, apoi la Aiud, Bucuresti și Iași.