PODCAST SIBIENII (2): Mihai Balaban și sursa optimismului său

După prima întâlnire, acum mulți ani,  l-am bănuit pe Mihai Balaban  (CEO UNIMAT) că este (încă) un businessman sibian preocupat exclusiv de balanțe și bilanțuri. Îmi venea greu să cred pe atunci  (doar un faliment dureros avea să mă convingă în cele din urmă) că problema sunt eu , că vindeam prost un produs bun (un produs de televiziune).

Apoi l-am suspectat  pe Mihai Balaban că are o agenda politică secretă (era prin 2018/2019, deci înaintea alegerilor din 2020)  și că toată vizibilitatea pe care o capătă odată cu amenajarea Palatului Copiilor va fi pusă  în folosul unei candidaturi.

În fine, acum vreo doi ani numele său a  fost vehiculat în grupul membrilor Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului  (AIOS) între fondatorii căreia mă număr și eu ,  alături de alți câțiva iubitori de Sibiu.  Nu îmi amintesc cine l-a propus pe Mihai drept viitor membru, dar perioada de după cooptarea sa mi-a dezvăluit un cu totul alt om decât cel pe care mi-l imaginasem eu prin opinii incomplete și idei preconcepute .

Îl judecasem greșit!  Aveam să cunosc un iubitor al comunității, implicat și pasionat. Și lucid, totodată. Își dozează cu atenție entuziasmul atunci când un proiect îl încânta și  se organizează cu mare  atenție , dar nu  pentru că vrea să complice lucrurile, ci pentru că vrea să le facă bine.

Pe cartea de vizită a lui Mihai sunt înscrise  numele UNIMAT și cele ale Institutului European de Impact Social, Crucii Roșii Sibiu, Asociației Pro Palatul Copiilor, Societății Academice de Management din România și AIOS. Dar nu sunt o înșiruire de organizații și atât ! Reprezintă, fiecare, câte  o preocupare reală, cu întâlniri, teme de discuție , cu proiecte în derulare sau în intenție. Mihai poate vorbi despre ele minute bune menționând, cu nume și prenume, oameni care sunt – ca și el- implicați.

Spune despre sine că este un om al șabloanelor. Oferă citate atât în timpul discuțiilor cât și pe pagina sa de  facebook. Dar face , spre deosebire de mulți alții, ceva în plus: le aplică!  Mihai spune, citând din Ghandi, că ești fericit atunci când ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci sunt în armonie. Iar el așa se menține fericit: excluzând din viața lui situații și probabil oameni care vin în contradicție cu ”șablonul”.

Mihai Balaban este, deci , fericit. Iar fericirea lui se transmite cu tot ce altceva mai înseamnă ea (optimism, altruism etc) și altora.

Mihai  reușește să conducă operațiunile unui conglomerat economic și să fie un membru de nădejde al comunității. Când Sibiul a avut nevoie de el  (atenție: de el , nu doar de banii lui!) Mihai a răspuns. A făcut-o sincer, din suflet și necondiționat. Pentru asta, dar și pentru altele, chapeau!

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.