Primăria Sibiului a lansat în consultare publică Regulamentul privind modul de parcare în zonele de blocuri făcând, astfel, unul dintre pașii spre ceea ce se pare că vor mulți dintre locuitorii orașului: locuri de parcare rezervate.
Mărturisesc din capul locului că ideea mi se pare proastă și că o văd ca pe o tentativă de rezolvare simplistă și doar aparentă a problemelor.
Excluzând România, în țările cu apă caldă – așa cum îi place să spună celui sub a cărui umbră funcționează Primăria Sibiului – nu am văzut implementată o astfel de idee. Nu am văzut-o în Barcelona (acolo unde plătești o taxa ca să poți parca într-o anumită zonă, fără a avea locul rezervat), nu am văzut-o la Viena, nu am văzut-o la Berlin, nici la Praga nu mi-o amintesc…
La Cluj Napoca, da , o văd săptămânal. Așa cum văd și miile de plăcute, de texte vopsite, de avertizări puse la tot pasul – pe garduri, pe stâlpi, pe pereți,spre protejarea locului de parcare al unuia sau altuia. Ba unii și-au pus sisteme (ilegal, e adevărat), alții își lasă un scaun sau o găleată pentru apărarea dreptului câștigat…
Cred că rezervarea locurilor de parcare la Sibiu va pune cetățenii în situații conflictuale și/sau neplăcute. Dar, probabil, asta nu e o preocupare pentru Primăria Sibiului care nu rezolvat în atâția ani problema din Parcul Sub Arini, acolo unde bicicliștii și pietonii se injură zilnic. Ba mai mult, a realizat o pistă pentru bicicliști pe malul Cibinului fără să țină cont și de dorințele pietonilor de a se plimba pe malul apei și punându-i în conflict cu utilizatorii de drept. Sau: a pus trotuarul pietonilor (în Ștrand) între carosabil și pista de biciclete, forțându-i practic, pentru a se deplasa în siguranță , să circule pe cea din urmă și să se înjure cu aceeași bicicliști. Dar cu privire la astea, cu altă ocazie.
Mă îndoiesc , așadar , că îi pasă Primăriei Sibiului de ceea ce va crea măsura pe care o propune. Ideea vine, bănuiesc, ca urmare a vehemenței unor isterici de genul celor care consideră că dacă au parcat o viață pe un loc, acela li se cuvine. Lor li se va face dreptate : o să-și primească locul de parcare!
Mi-e greu să cred că pentru cetățenii cu autoturisme rezervarea locului în fața blocului reprezintă problema majoră a momentului și nu o groază altele din traficul sibian.
Pentru un om cu minim bun simt parcarea în Sibiu nu trebuie să fie o problema. El va respecta dreptul celui care a ajuns înaintea lui pe locul cel mai bun și va parca 10, 20, 50, o sută sau 200 de metri mai departe. Se cheamă normalitate și așa cum am practicat-o până acum, așa cum o practică orașele civilizate din afară, nu văd de ce ar trebui să facem altfel în viitor.
În proiectul supus dezbaterii publice apar zonele unde se va implementa proiectul și trei mi-au sărit în ochi în prima instanță: Dioda, Școala de Înot și Milea-Noica-Revoluției.
Alocarea locului de parcare, propune Primăria, se va face plecând de la ideea unei mașini/apartament și este valabilă 24 ore din 24. Asta înseamnă că NU se referă la intervalul de când cetățeanul vine acasă de la serviciu, după-amiaza, ci că acesta are garantat locul în permanentă. Firește, mă întreb unde vor parca sibienii care au treaba la Finanțe (Dioda , deci), care vin la Poliție (Milea-Revoluției, deci), care vin la Stadion (Școala de Înot), sau la orice alte instituții din zonele acestea la care, apropo, nimeni nu vine de drag, ci fiindcă are o problemă. În ceea ce privește angajații (alte câteva sute în fiecare caz), îi încurajăm, că așa e modern, să meargă la serviciu cu autobuzul chiar dacă locuiesc in Șelimbăr, Cristian, Rășinari… Se propun 11 cartiere și mai multe zone, un fenomen extins, deci.
Cu alte cuvinte, probabilitatea de a parca la două străzi mai departe decât punctul de interes este redusă fiindcă și acolo vei da peste locuri rezervate.
Este , însă, posibil, că Primăria Sibiu să mai încerce ceva prin acest demers: să descurajeze cetățenii să se deplaseze cu mașinile personale, ceea ce, în acest fel, nu ar reprezenta decât o cale scurtă, simplistă și greșită spre o țintă, altfel, bună. Fiindcă până acolo ar trebui ca Primăria să rezolve cu adevărat problemele de mobilitate alternativă (benzi sigure pentru biciclete, benzi exclusive pentru autobuze, trotuare libere pentru deplasarea pe jos etc), să realizeze parcări la întrările în oraș etc.
În plus la toate acestea, Sibiul se mândrește cu statutul de oraș turistic.
Imaginați-vă ce va înțelege un turist străin care vine cu mășina în oraș. Sau ce vor face turiștii români care se cazează în alte locuri decât la marile hoteluri (deși nici măcar acestea nu au suficiente locuri de parcare, tot grație bunei înțelegeri a Primăriei Sibiu).
Și fiindcă am dat exemplul Clujului- mă tem că, deciși în sfârșit să copiem ceva de acolo, vom copia ceea ce e prost și că pentru a rezolva toate cererile locatarilor vor apărea, ca și acolo, parcări marcate în cele mai aiurea locuri, într-o tristă ˝dezordine ordonată˝ .
Desigur, o regândire a regulamentului de parcare în Sibiu este mai mult decât necesară. Una care să impună condiții prohibitive (taxe de parcare mari) celor care vin ZILNIC cu mășina în centru, dar care să le dea , totuși, acestora posibilitatea să parcheze atunci când chiar au nevoie. O gândire care să țină departe de parcări furgonetele sau alte astfel de vehicule, care să nu mai permită marcarea de locuri de parcare în zone care obturează vizibilitatea, care să elimine complet parcările pe trotuare și așa mai departe.
Despre preț (100 lei/lună) am să spun doar că nu pare să aibă nimic la bază și cănu pare a ține cont de informații precum impozitul actual anual pentru o mășină, taxa pentru o oră de parcare în mijlocul orașului sau altele asemenea.
După părerea mea repartizarea și blocarea locurilor de parcare este nepotrivită cu statutul orașului și ne îndepărtează de la exerciții de bun simt și bună vecinătate și așa din ce în ce mai rar practicate.
Un mod ,,subtil” de a mai incasa de la oameni niște bani . Pentru ce se plătește impozitul pe clădiri, mașina etc. ? Abonamentul este foarte mare
Se va ajunge la bătaie între oameni.Asta vrea Primăria.Sunt mai multe mașini decit locurile.de parcare pe care vor să le taxeze.Ce facem cu mașinile înmatriculate în alte județe,care plătesc impozit acolo.👍
.