Racheta Albă, Album duminical, Sclava Isaura. Dacă doriți să revedeți: selecțiuni din programul tv

Ani buni de zile programul tv a făcut parte din conținutul obligatoriu al paginilor ziarelor românești, sibiene implicit. Parcurgerea orarului televiziunii publice din anii ´70-´80-´90  și al celor din perioada imediat post-decembristă produce, evident, un efect nostalgic, dar demonstrează și câteva momente istorice: programul de emisie  de două ore, producțiile dedicate congreselor, apariția emisiunilor și filmelor color, democratizarea televiziunii și apariția operatorilor privați etc.

Sibienii trecuți de 45 de ani își aduc aminte cu siguranță de cele două ore de program din cei mai mulți dintre anii ´80, dar probabil și de câteva dintre motivele care-i aduceau în fața televizoarelor. În cursul săptămânii emisia programului 1 al  televiziunii publice (Sibiul a recepționat  programul 2 doar după Revoluție) începea în acea perioadă cu un un ceas care afișa, cu puțin înainte de ora 20.00 apropierea  Telejurnalului. Urmau, sub diferite titluri, emisiuni dedicate realizărilor comuniste de tot felul, toate puse în contextul datei difuzării. Dacă se apropia, spre exemplu,  23 August, programele aveau în vedere marea sărbătoare națională, dacă era aproape  7  Noiembrie, totul avea în vedere cinstirea revoluției bolșevice, dacă era început de an, munca întregii țări era pentru a onora ziua de naștere a iubitului conducător etc. Firește, dacă urma unul dintre congresele partidului, totul, absolut totul, era conectat, din condei, la acest eveniment.

Cele doua ore de program normal la Televiziunea Română, în 1985. Tribuna, colecția Bibliotecii ASTRA

 

În tot acest peisaj, însă, își făceau loc programe precum Albumul duminical, Gala desenului animat, Cascadorii râsului, Telecinemateca și chiar Telenciclopedia.

Duminica, cei mici urmăreau Racheta albă sau Cireșarii, iar în anii dinaintea acestora, celebrul Toate pânzele sus, cu sibianul Ion Besoiu în rolul principal.

 

Dar nu în tot comunismul a fost la fel!  Au existat momente în care programul zilnic al televiziunii publice depășea cinci ore, cu începere de la 17.00 sau 18.00 și cuprindea filme americane, de la Dallas sau westernul  Bonanza și pana la serialul Colombo .

Programul televiziunii in Tribuna din mai 1975. Colecția Bibliotecii ASTRA

 

SIBIUL ȘI ÎNCEPUTURILE  RECEPȚIEI SEMNALULUI TV

Anul 1956 este cel al nașterii instituției televiziunii în România. Se întâmpla la câțiva ani  de când acest serviciu funcționa în țările europene vestice (Olimpiada de la Berlin din 1936 a fost transmisă în direct și recepționată în șase orașe mari ale Germaniei, iar peste ocean încă din 1951 are loc prima transmisiune color; în 1953, BBC transmite ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a).

La Sibiu, semnalul tv ajunge oficial în 1957, iar gazeta partidului (Flacăra Sibiului, organul de presă al PMR, precursorul PCR) scrie despre asta:

˝ Primul televizor din Sibiu (TEMP 2) l-a cumpărat, fireşte, un radioamator, tov. Kovanda Ladislau. Instalat în locuinţa lui, un colectiv de radioamatori a reuşit duminică 1 septembrie, pentru prima dată, să aibă o recepţie clară a programului de televiziune Bucureşti după ce au fost făcute unele îmbunătăţiri la antenă şi anume: antena care în mod normal se compune din 3 elemente, a fost majorată la 5 elemente. Atât programul de dimineaţă al staţiei de televiziune Bucureşti cât şi meciul între Dinamo — Locomotiva Bucureşti de după masă a fost recepţionat foarte bine. Abia când s-a înserat a început un fading pe ecran continuând numai recepţia audio, adică sunetul˝ – scrie în Flacăra din 4 septembrie 1957.

Flacăra Sibiului, 4 septembrie 1957. Colecția Bibliotecii ASTRA

 

Releul din Păltiniș a fost mereu un element important în recepția semnalului tv în rândul sibienilor. Și, deși se spune că a fost pus în funcțiune în 1973, o relatare din Tribuna, din 7 februarie 1970 dovedește că releul era deja utilizat.

˝…am plecat în excursie pînă la Releul de televiziune, unde am văzut în sfîrşit instalaţia care ne face serile plăcute, dar şi mulţi nervi … ˝ scria în 1970,  într-un reportaj,  Lucian Jiman, cel care avea să devină, peste ani,  redactor șef adjunct al Tribunei.

Chiar dacă data punerii  în funcțiune a releului de televiziune de pe vârful Oncești  este incertă astăzi, este clar numele constructorului: Șantierul 52 construcții căi ferate, devenită după foarte mulți ani antrepriză, apoi societate de construcții în sistemul feroviar și transformată în ceea ce sibienii cunosc drept  CONCEFA.

De la DALLAS și COLOMBO,  la SCLAVA ISAURA și DR. QUINN

Programul tv de dinainte de Revoluție cuprinde câteva detalii care ar putea părea curioase astăzi. Bunăoară, puțini își mai aduc aminte că înainte de a se difuza la TVR după 1989, serialul Dallas a fost transmis  în România, la sfârșitul anilor ´70 sub denumirea ˝Dallas – Compania petrolieră Ewing˝. Nu toate episoadele, însă.

De asemenea, a fost o vreme când televiziunea difuza serialul, tot american, Colombo.

Programul tv dintr-una din săptămânile lunii octombrie 1979 – Tribuna. Albumul duminical în program, la fel și serialul Dallas. Colecția Bibliotecii ASTRA

 

Revoluția a oferit acces la producții occidentale care au rămas în memoria multor sibieni: Salvați de colopoțel, Sclava Isaura, Moștenirea familiei Guldenburg, mai târziu Star Treck, Twin Peaks, Dosarele X etc.

La Sibiu aveau să apară primele televiziuni prin cablu, Tom Tv și CRD, dar și primele în eter: RTS și  Cinemar, urmate de altele, existente astăzi sau dispărute între timp.

Programul TVR – septembrie 1990, în Tribuna. Se difuzează Moștenirea familiei Guldenburg si celebra emisiune Feriți-vă de măgăruș. Colecția Bibliotecii ASTRA
Programul tv în iunie 1994. La TVR 1, între altele, Salvati de clopoțel si Dallas. Tribuna, colecția Bibliotecii ASTRA

 

Programul Radio Televiziunii Sibiu (RTS) în ziarul Rondul din ianuarie 1995 – Colecția Bibliotecii ASTRA

 

Personaj din celebrul generic al Galei desenului animat dinainte de 1989. Caputura youtube

 

Secvență din genericul Album duminical al Televiziunii Romane. Sursa: captura youtube (idem foto principală)

 

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.