SECURITATEA ÎȘI NOTA NEMULȚUMIRILE MEDIEȘENILOR DUPĂ INUNDAȚIILE DIN 1975. CEAUȘESCU URMA SĂ VINĂ ÎN VIZITĂ A DOUA ZI

Cu o zi înainte ca președintele României socialiste, Nicolae Ceaușescu, să viziteze Mediașul afectat puternic de inundațiile de la începutul lunii iulie 1975, Securitatea elaborase o Notă ca urmare a activităților specifice desfășurate în întreprinderile din municipiul de pe Târnava Mare. Tribuna a descris pe larg  calamitatea într-un articol (disponibil aici)  în care explică dimensiunile acesteia în județul Sibiu: 5 oraşe şi 28 de localităţi rurale inundate parțial sau total, peste 20 de întreprinderi (17  și-au întrerupt activitatea) și  56000  de  hectare de  terenuri agricole acoperite de ape . Au fost inundate peste 3000 de locuinţe, unităţi sanitare, şcoli şi grădiniţe şi au fost distruși peste 200.000 mp de străzi şi poduri.

˝ Sunt informații că mai sunt muncitori care se sustrag de la lucru, în special tineret, unii ascunzându-se în vestiare unde joacă cărți. S-au întreprins acțiuni pentru depistarea acestora și aplicarea prevederilor legale și s-a informat conducerea întreprinderii  ˝- scrie Securitatea în Nota din 8 iulie 1975  referitoare la atmosfera  de la Automecanica,  document prezent în arhivele CNSAS.

Document CNSAS: Nota/Raport a Securității ˝ privind starea de spirit din Mediaș după inundațiile din 1975 ˝

 

Securitatea transmitea, sub pretextul relatării opiniilor negative ale unor muncitori, situații care știa că se află între preocupările beneficiarilor serviciilor sale. Bunăoară, ˝ se comentează negativ modul în care s-a realizat evacuarea bunurilor întreprinderii înainte de inundație ˝ – scrie Securitatea în documentul CNSAS. În fapt, cel mai probabil, ofițerii de informații doreau ca șefii partidului să știe că 150 de mașini frigorifice pregătite de livrare nu au putut fi evacuate fiindcă nu aveau benzină și nici posibilități de remorcare. Din acest motiv  ˝ caroseria lor trebuie desfăcută și schimbată termoizolația ˝.

Securitatea nu constată probleme deosebite la Întreprinderea Târnava (doar că primul schimb a început la 6.30 fiindcă autobuzul de pe linia de deservire a intrat pe traseu la 6.10 și nu la 5.40), la Emailul Roșu însă, una dintre cele mai lovite fabrici de inundație, <lucrătorii cu ochi albaștri>  remarcă efectele <svonului> unei noi viituri: ˝ Svonul a tăiat elanul de muncă, 30-40 de salariați au stat pe malul râului să vadă dacă crește sau nu ˝.

La ICPAO   (Institutul de Cercetări pentru Produse Auxiliare Organice) , Nota Securității vorbește despre un pericol aflat pe străzile din imediata apropiere, acolo unde, luate de ape, au ajuns cinci butoaie și cazane  pline cu acizi.

Securitatea avea oameni peste tot, iar odată cu inundațiile și cu insituirea stării de necesitate, au fost detașate efective care să sprijine medieșenii. Firește, din aceste efective făceau parte  și cadre ale Securității, oficial sau neoficial. Au fost observate, practic, toate întreprinderile  din Mediaș, indiferent de tipul activității, de la cele de furnizare a serviciilor publice (electricitate, apă, gaz și până la cele cu alte tipuri de activități: producție mobilă, vase, șuruburi etc) și despre fiecare s-au scris câteva rânduri. Erau menționate persoanele care lipseau de la serviciu, felul în care erau coordonate intervențiile, erau reliefate eforturile și înfierate lipsa lor.

Document CNSAS: Nota/Raport a Securității ˝ privind starea de spirit din Mediaș după inundațiile din 1975 ˝

 

Dar paginile de final ale Notei din arhivele CNSAS se referă la  ˝ elementele dușmănoase ˝. Nicolae Ceaușescu urma să ajungă (și a și ajuns!) la Mediaș pe data de 9 iulie și instituțiile statului nu-și permiteau ca ceva să nu meargă bine. Sunt, astfel, evocate, cu nume și prenume, persoanele care comentează negativ.

˝Unele dintre elementele cunoscute și anterior cu poziție dușmănoasă  au găsit pretextul inundației pentru continuarea unor astfel de atitudini˝- explică Securitatea dând câteva exemple de persoane și chiar și câteva citate  din ceea ce spuneau acestea.

˝… Cu toată experiența inundațiilor din 1970 și cu înființarea Comandamentului Apelor nu au luat măsuri, ci pentru <plan> au neglijat totul…˝  spunea, între aletele, Nicolae Culea, un pensionar din Mediaș notat de Securitate.

˝ Ce rost avea planul cincinal înainte de termen?…Au zăpăcit oamenii să facă mult și repede ca să-i ajungem  pe americani și iată, în 24 de ore,  se duce tot planul. Dumnezeu știe ce face ˝- spunea Traian Munteanu, de la Întreprinderea 8 Mai din Mediaș, surprins de Securitate.

Mulți medieseni considerau atunci, în 1975, că îndiguirile de după inundațiile din 1970 nu s-au facut temeinic și că pagubele de acum sunt mai mari decât costul  unor lucrări corespunzătoare. Securitatea i-a surprins spunând asta și a menționat opiniile lor în Nota sa.

Interesant, în același document, Securitatea spune că medieșenii se tem că  ˝ pagubele vor avea efect negativ asupra nivelului de trai în viitorii ani și că se vor introduce raționalizări la alimente de baza ca  : pâine, zahăr, ulei și altele ˝. Ceea ce s-a și întâmplat.

Nicolae Ceaușescu în vizită la Automecanica Mediaș – Tribuna Sibiului, 10 iulie 1975 – COLECȚIA BIBLIOTECII ASTRA

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.