Aglomerat, obositor și tot mai poluat, Sibiul este un magnet pentru cei care au simțit toate acestea la superlativ, în alte părți. Coșmarurile Capitalei, povara unor job-uri stresante, neajunsurile unor așezări cu mai puține oportunități- toate acestea și multe altele au îndemnat mii de români să devină sibieni fericiți. Și să aducă acestei comunități, fiecare dintre ei, mai puțin sau mai mult din frumosul personal, să dea sare și piper, sau , de ce nu, ouă și unt…
Pe strada Târgul Vinului, doi „foști bucureșteni˝ respiră aer de Sibiu după ani de zile de muncă istovitoare în corporații. Sunt deja parte din frumoasa lume a centrului istoric, iar localul lor – un mic, dar cochet și sincer ambasador pentru turiști al orașului.
„Ouă și Unt˝ Brunch Bistro este un spațiu prietenos, așa cum prietenoși sunt și fondatorii: Alexandra și Octavian Filip, în vârste de 34 și 38 de ani. Lor li se datorează un mic dejun delicios servit la prânz sau după.
Alexandra și Octavian aveau nevoie de un restart. Nu știau, însă, că Sibiul -un loc pe care deja îl purtau în suflete- o să le ofere asta.
Octavian este originar din Constanța, a absolvit Facultatea de Marketing și apoi pe cea de Drept din București, iar după terminarea studiilor a lucrat în marketing. Soția sa, Alexandra, absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, avea un job stresant în telecomunicații. Urmase, pasionată fiind de acest domeniu, cursurile unei școli de bucătari, dar nu avea timp să practice ceea ce învățase. Nu mai aveau timp de mai nimic, de fapt…
Acesta e momentul în care cei doi tineri decid să părăsească Bucureștiul, o idee naturală ținând cont de toate cele de mai sus, de vârsta pe care o aveau și de care nu reușeau să se bucure suficient.
„…Înainte de pandemie ne-am căutat prin Mărginime o casă și am găsit niște locuri foarte drăguțe. Am ezitat, din păcate, iar după, când ne-am întors, casele se scumpiseră de trei-patru ori. Am cochetat puțin cu ideea de a pleca din țară, am stat câteva luni în Spania, însă nu am simțit că ne putem așeza acolo. În schimb, la Sibiu veneam mereu cu mare drag, îndrăgostiți de traseele montane, de peisaje … Aici, ne simțeam bine, liniștiți…” povestește, încântat de alegerea sa, Octavian.
Pe lângă traseele de drumeție, cei doi soți au îndrăgit arhitectura, dar și liniștea Sibiului, incomparabilă cu atmosfera din Capitală. Așa se face că soții Filip și-au găsit casa visurilor în Turnișor, un cartier ales special pentru numărul redus de blocuri și pentru bunele conexiuni cu orașul.
Urma interacțiunea pe termen lung cu sibienii, una dintre marile emoții…
„Mi-a fost puțin teamă de cum vom fi primiți aici, dar a fost perfect. Temerile mele au fost provocate de faptul că aveam niște prieteni mutați în Cluj care nu s-au simțit așa bine primiți… Aici a fost o deschidere extraordinară, simt comunitatea și pe stradă, de la oamenii cu care colaborăm, la clienți, până la autorități unde – față de București- angajații chiar vor să te ajute. Cu noi au fost super săritori”, povestește foarte încântată Alexandra.
Ceea ce au întors orașului cei doi tineri este un loc original, amenajat cu stil și cu suflet.
„Cochetam de mult timp cu ideea de a avea un loc al nostru care să arate exact așa cum ne-am dori noi să fie un bistro. Fără să luăm prea mult în calcul dacă ar exista o cerere sau un public, pur și simplu am vrut să facem acest loc. L-am realizat din banii noștri, economisiți pe parcursul anilor la corporație. Nu plănuiam să deschidem așa repede, fiindcă nu ne mutasem în Sibiu ca să deschidem ceva. Dar după vreo două-trei luni am început să ne uităm de spații, de prețuri, ne-am făcut un plan de business și fără să ne dăm seama, într-o lună, deja semnam contractul și ne apucam de renovări” rememorează Octavian.
Așa a inceput povestea de sibieni a Alexandrei și a lui Octavian. În localul lor aproape totul este procurat din comunitate: mierea, ouăle, laptele…
„Într-un an vrem că totul să fie local. Pe noi asta ne-a ajutat să cunoaștem oameni cu afaceri locale și să ne creăm conexiuni, să ne facem prieteni. Ne-am dori să ne creștem și propriile găini pentru ouă…” spune Octavian încrezător și cu un zâmbet larg pe buze .
Mai zâmbitori decât el sunt, însă, clienții: studenți, adolescenți, părinți și bunici toți vin la un brunch cu preparate din ouă proaspete și un desert. Iar când clienții revin, nu este răsplată mai mare.