Sibiul apare astăzi în nenumărate imagini video, de la cele ale turiștilor și până la cele mai sofisticate, ale companiilor mai mici sau mai mari. Orașul a apărut în reclame ale firmelor românești, deloc puține, dar, spre exemplu, și într-una a celor de la Mercedes care ilustra (folosindu-se de decorul străzii Turnului) prima călătorie la volan a unei femei, Bertha Benz- în 1888.
Sibiul a fost platou de filmare și pentru producții hollywoodiene (˝Ghost Rider 2˝, cu Nicolas Cage) sau chiar bollywoodiene (˝Jai Ho˝, cu Salman Khan) și a devenit subiect de film. Cel mai recent, în producția semnată de Tudor Giurgiu și disponibilă pe Netflix, ˝Libertate˝.
Dar și în filmele de dinainte de evenimentele din decembrie 1989 găsim Sibiul drept decor pentru marii actori români. Între ei – Mircea Albulescu, Jean Constantin, Gheorghe Cozorici, Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru, Colea Răutu, Octavian Cotescu, Amza Pellea, Silviu Stănculescu sau Radu Beligan. Au jucat la noi chiar și Margareta Pâslaru și Ion Dichiseanu, în 1965, într-o coproducție româno-sovietică, ˝Tunelul˝.
˝ Sibiul este platoul nostru exterior şi îl iubim foarte mult — spune Marcel Bogos, semnatar al scenografiei multor filme româneşti. Ne poate servi ca decor pentru diverse epoci, este plin de sugestii şi surprize deosebit de interesante pentru decorator. Iar dacă aş avea o dorinţă, adaugă el surîzînd, ea ar suna cam aşa : edili, nu ne stricaţi vreodată acest minunat loc de filmare !˝- așa se vorbește despre Sibiu într-un amplu articol dedicat filmului ˝Tunelul˝, apărut în săptămânalul Contemporanul, pe 5 noiembrie 1965.
Cam în aceeași perioadă se filmează și scenele din Sibiu ale filmului ˝La patru pași de infinit˝, regizat de Francisc Munteanu, cu mari nume ale filmului și radioului de atunci: Cella Dima, Irina Gărdescu, dar și cu Silviu Stănculescu, unul dintre marii actori români. Acesta, de altfel, revine la Sibiu pentru ˝Plecarea Vlașinilor˝.
Sunt, însă, câteva filme în care Sibiul este foarte limpede de recunoscut. Unul dintre ele este ˝Despre o anume fericire˝, filmat cu participarea întreprinderii ˝Independența˝ și lansat în 1973.
Producția a fost vestită în oraș, ˝Independența˝ fiind una dintre cele mai mari uzine de la noi, cu secții în mai multe zone din Sibiu. Mulți angajați au fost folosiți drept figuranți, în multe dintre spațiile întreprinderii s-au făcut filmări, iar după lansare, s-au purtat chiar discuții despre cum a ieșit filmul, mai ales că -probabil- mulți regăseau în el fragmente din propriile realități profesionale.
În film jucau, între alții, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru (foarte tineri), Ernest Maftei, și Colea Răutu – acesta din urmă în rol de director de întreprindere.
Revista ˝Cinema˝ a invitat să stea față în față, după premieră, undeva spre finalul anului 1973, colaboratorii filmului – reprezentanții colectiului de la ˝Independența˝, actorii acestuia, dar și actori ai Teatrului de Stat din Sibiu. Un fel de dezbatere pe care a reprodus-o apoi pe nu mai puțin de trei pagini.
Ernest Maftei povestește cu ocazia acelei întâlniri pățania sa de la Hotelul ˝Bulevard˝, acolo unde ospătarul-șef văzuse filmul și i-a spus: ˝ Tovarăşe dragă, mi-a plăcut filmul formidabil. Parcă-s şi problemele mele acolo˝ (revista Cinema, 1 noiembrie 1973).
În ˝Despre o anume fericire˝ se pot vedea imagini cu Piața Mare, pe atunci încă parc, dar și cu clădirea cazarmei 90, încă în picioare.
Un alt film în care se vede Sibiul foarte bine este ˝Fapt divers˝, din 1985, cu Ilarion Ciobanu în rolul principal.
˝ Fapt divers este o dezbatere morală care vrea să afirme cîţiva eroi contemporani˝- explică în 1984, la începerea filmărilor, cunoscutul regizor Andrei Blaier.
În ˝Fapt divers˝ se recunosc ușor zone ale Sibiului (Piața Mică, Piața Unirii) și Curmătura.
Există și un film artistic care pune în valoare zona Mărginimii Sibiului: ˝Întoarcere la dragostea dintâi˝. Regizorul sibian Mircea Mureșan poartă privitorii prin lumea satului nostru acolo unde revine actorul principal, Costel Constantin împreună cu iubirea sa de demult jucată de Rodica Mureșan. În film apar și alte nume mari ale cinematografiei românești precum Radu Beligan sau Jorj Voicu.
Sibiul a fost platou exterior pentru multe alte filme, unele foarte cunoscute celor care au trăit Epoca de Aur: ˝Prea mic pentru un război atât de mare˝, ˝Castelul din Carpați˝, ˝Trei zile și trei nopți˝… Există, de asemenea, scene în filme mari precum ˝Ion˝, ˝Setea˝ sau ˝Glissando˝.