Seara, „armate” întregi de copii își fac loc în clădirea din Piața Cibin nr.5, iar de afară, atunci când muzica nu oferă un alt indiciu, bătăile lor de picioare par să confirme existența unei „instrucții militare” secrete. Ei -și mulți alții ca ei- fac parte din marea „garnizoană˝ de ocrotitori ai folclorului sibian – în acest caz dintr-un fel de batalion unit în jurul „generalului˝ său: Vasile Stoia.
Echipați regulamentar, cu cizmulițe sau pantofiori, micii ostași ai folclorului sunt ochi și urechi în așteptarea instrucțiunilor aceluia care a făcut din dans un mod de viață și care dăruiește ritmului popular românesc timpul, energiile și priceperea sa. Vasile Stoia își conduce „oștile˝ cu o fermitate care trădează, însă, atașamentul față de fiecare dintre cei de față.
Învățăturile coregrafului Vasile Stoia au format sute de dansatori, deși nu arată de vârsta unor astfel de bilanțuri. Este înalt, zvelt ca orice dansator, și ambițios. A construit ansambluri populare, structuri naționale în acest domeniu, o școală, a cizelat talente sau le-a descoperit și a promovat continuu dansul popular. Reușește să predea în Sibiu, dar și în Mediaș și în alte localități mereu înconjurat de tineri ( dar nu numai!) care-i împărtășesc dragostea față de folclor.
Vasile Stoia este din Mediaș, iar pasiunea sa pentru dans tradițional pare, de fapt, firească: „În momentul în care te naști într-o familie de români și tot timpul folclorul și muzica populară sunt la rang de mare artă, acest lucru se transmite. Pasiunea pentru dans mi-a fost insuflată de părinții mei, foști dansatori și ei, însă dacă ar fi să vă detaliez un moment concret în care am început să dansez nu voi putea spune. Ce știu este că la vârsta de cinci ani am urcat pe scenă la primul meu spectacol, iar de atunci a fost evident că dansul va ocupa un loc foarte important în sufletul meu…” povestește, cu multă nostalgie, Vasile Stoia. În timpul școlii s-a alăturat Ansamblului Folcloric medieșan „Purtata” din care făceau parte și părinții săi. Apoi, în timpul liceului, a format împreună cu tatăl său propriul ansamblu. Atunci i s-a reconfirmat nu doar dragostea pentru dans, ci și dorința de a împărtăși frumusețea acestuia cu alții. S-a mutat în 2004 la Sibiu pentru a merge la facultate (prima dintre ele!) și se înscrie la „Ardealul” , acolo unde dansează nu mai puțin de opt ani . În 2008 formează primul său ansamblu de copii și tineret – Ansamblul Folcloric Ghiocelul din care, ulterior, s-a format o grupă foarte bună de adolescenți denumită „Mărginimea” . Apoi Vasile Stoia intră în marele templu al folclorului, locul confirmării talentului tuturor marilor artiști: Ansamblul Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”.
Eforturile sale din perioada studenției dau roade, anasamblurile devin cunoscute , iar prestațiile artistice recunoscute prin premii importante. Vasile Stoia se înscrie la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, acolo unde termină pedagogie coregrafică, dar și un master finalizat printr-un spectacol de excepție. Apar, apoi, școala de dansuri , dar și noi ansambluri.
„Mi-am dat seama că de la patru până la 99 de ani oricine poate participa, așa am început să formez grupe de copii, de tineri și de adulți ” – explică fondatorul Școlii de Dansuri Vasile Stoia. Din nou, eforturile sale, timpul petrecut în sălile de repetiții și preocuparea continuă pentru auto-depășire produc rezultate. Premii naționale și internaționale se adaugă palmaresului, iar Vasile Stoia formează împreună cu alți mari coregrafi români Federația Națională a Asociaților Folclorice din România, cu peste 30 de asociații membre.
Viața lui Vasile Stoia înseamnă dans în fiecare moment, chiar dacă el nu este neapărat în pași de dans în fiecare dintre aceste momente. Fie că predă, fie că participă la elaborarea unor spectacole , fie că planifică noi cursuri, dansul îl însoțește.
În „cazarma˝ despre care spuneam la început, cea din Piața Cibin, începătorii învață dansurile sibiene. Pe măsură ce acumulează experiență descoperă dansuri transilvănene, apoi pe cele din Maramureș și Banat. Este un proces calculat la finalul căruia, speră Vasile Stoia, tinerii ar putea avea șansa de a învața chiar hore și sârbe din zonele Moldovei, Olteniei și Dobrogei.
Din Sibiu la Mediaș, din Micasasa la Valea Lungă, elevii lui Vasile Stoia se transformă din păstrători în promotori ai tradițiilor populare sibiene. O fac beneficiind de experiența unui coregraf priceput și -în plus- de talentul unor meșteri care, în același veritabil „bastion˝ produc costume populare pentru cei din ansambluri. Și cum frumosul este molipsitor, virusul folclorului a ajuns și la fiicele coregrafului Vasile Stoia, eleve la Liceul de Arte.
Astăzi, tinerii crescuți în Școala de Dans „Vasile Stoia˝ sunt campioni. Au medaliile care confirmă asta, dar au și amintirile unor participări extraordinare, ale unor experiențe speciale, în țară sau în străinătate. Și, mai mult decât atât, au în inimi aplauzele a mii de spectatori care i-au văzut și care i-au îndrăgit.