Șura Mare trece prin schimbări vizibile nu doar pentru localnici, ci și pentru locuitorii Sibiului, aflați la doar șase kilometri distanță. Infrastructură și serviciile publice, administrația în sine, toate au căpătat energii noi datorate unei infuzii de tineret cu inițiativă la nivelul autorității locale. Primarul, Ionuț Maier, nu are încă 40 de ani și pare să se fi înconjurat numai de oameni care-i împărtășesc entuziasmul de a transforma comuna. O adevărată „revoluție”…
Izabela Tomița, arhi-cunoscută publicului pentru cariera sa folclorică, și-a asumat latura culturală a schimbărilor din Șura Mare devenind, anul trecut, inspector al Departamentului Cultural al Primăriei.
Originară din Craiova, Izabela și-a dezvoltat atașamentul față de Sibiu tot pornind de la folclor. În 2006 a participat la Festivalul „Vară, vară, primăvară˝ pe care, un an mai târziu, avea să-l și câștige. A început, astfel, colaborarea strânsă cu Ansamblul Folcloric Cindrelul – Junii Sibiului, cu marii săi artiști și cu publicul sibian, cu oamenii de care, iată, nu s-a mai putut desparți. În 2013 devine profesor la Școala Populară de Arte și Meserii Ilie Micu din Sibiu, la clasa de canto popular. Se naște la inițiativa sa Grupul și Orchestra Doruri Sibiene (parte din Ansamblul Folcloric „Doruri Sibiene”) ale căror proiecte le coordonează împreună cu Gabriel Popescu. Au urmat inițiative în parteneriat cu Primaria Șura Mare (Festivalul „Fii Satului” și prima ediție a Târgului de Crăciun) , iar apoi, în februarie 2022, decizia de a se alătura colectivului Primariei, un pas curajos pentru un om care atinsese deja performanță în domeniul său.
Izabela Tomița a creionat Agenda Culturală a Șurii Mari și a organizat evenimente-pilot pentru a testa preferințele publicului. Concerte de muzică ușoară, picnicuri în familie, un Festival al Recoltei, ateliere de creație și sărbători tradiționale precum Ziua Iei – toate au fost la dispoziția șurenilor, iar apoi, în funcție de statistici, unele au devenit evenimente principale ale anului 2023. Firește, lor li se adaugă evenimente artistice și sportive cu bugete mai mici, dar care aduc fiecare plus-valoare vieți în comunitate.
Cu o atenție specială pentru tradițiile locale, Șura Mare a readus în prim-plan obiceiul săsesc al Cârnilejului, o paradă a costumelor și o petrecere tradițională care precede Postul Mare. Iar pentru 1 Decembrie, la Șura Mare se pregătește un concert de muzică patriotică.
O bornă în activitatea de până acum a Izabelei Tomița la Primăria Șura Mare a fost inaugurarea Centrului Cultural, în septembrie 2022. Spațiul este o binecuvântare pentru organizatorii de activități, iar Izabela Tomița este prima care a venit cu o ofertă: cursuri de canto gratuite. Are în plan și inițierea unor cursuri de dansuri tradiționale cu speranța de a atrage mai mulți tineri în activități culturale și recreative, chiar la ei acasă. Centrul Cultural găzduiește și o școală de vară dar și spectacole artistice pe tot parcursul anului.
Izabela Tomița a câștigat încrederea comunității și respectul colegilor din Primaria Șura Mare, „revoluționari ˝ ai schimbării în bine ca și ea. Fac, împreună, o echipă căreia nimic nu-i poate sta în cale. Nici măcar lipsa de resurse, ori reducerea acestora. Cumva, inteligență și pasiunea au compensat limitările bugetare și pentru fiecare proiect de calitate s-au gasit soluții. Viitorul va aduce, probabil, la Șura Mare o șezătoare pentru bătrânii satului. Izabela Tomița speră că acesta să fie un spațiu al amintirilor, al lăzilor de zestre, istoriei și tradițiilor. Până atunci, însă, week-end-ul (26-27 august) vine cu sărbătoarea fiilor satului Șura Mare-Hamba, un bun prilej de a cunoaște o comunitate specială și pe reprezentanții săi.