Sportul la viteză maximă: pilotul sibian Sebastian Barbu, de la două schiuri la patru roți

Dintre toate sporturile cu motor, probabil niciunul nu este mai spectaculos decât raliul. Adrenalina, curbele strânse, viteza  care poate atinge  și 180 de km/h, motoarele turate la maxim, chiar și praful lăsat în spate de autoturismele de curse, toate  fac parte din acest spectacol grandios. Pus în scena de nişte sportivi extraordinari şi aplaudat de spectatori îndragostiți de spectaculos, raliul cucereşte rapid inimile privitorilor.

În spatele performanței în această disciplină se află, însă, mecanisme complexe, sincronizate între ele cu precizie şi formate, pe langă piloți si copiloți, din specialişti în domenii asociate, dar şi în altele precum fundraising sau PR. Raliul este un sport costisitor și doar funcționarea întocmai a tuturor elementelor descrise mai sus poate produce performanță şi spectacol.

Sebastian Barbu este unul dintre sibienii  al cărui cv demonstrează ambiții uluitoare şi un ataşament pentru sport nemăsurat. Nu doar pentru raliu, fiindcă primele sale performanțe au fost obținute în schi. Calm, posesor al unui bun simț moştenit din familie, inteligent, Sebi Barbu ocupă un loc important în viața sportivă şi , dupa week-end-ul tocmai încheiat, şi un loc secund în clasamentul general al  Raliulului  Sibiului Bilstein (caştigător al  Șantei de noapte și a Super Specialei de la Circuitul Paralel).

Sebi este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din Sibiu . Tatăl său , Gheorghe Barbu,  a fost la rândul său pilot de raliu,  în anii ´80 concurând pe mașini precum Dacia Sport sau  Renault 5. Fratele lui Sebi,  Alexandru, este schior profesionist, participant  la două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă: cea din Soci (Rusia) din 2014 și cea de la Pyongchang din Coreea de Sud, patru ani mai târziu, astăzi antrenor federal al lotului național de juniori al României și al celui  pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European.

Cei doi frați au făcut (şi fac!) parte unul din echipa celuilalt. Sunt de nedespărțit, participă împreună la obținerea rezultatelor şi se bucură împreună. Este o relație rar sau deloc întalnită în sportul românesc, una care , fară îndoială şi pe bună dreptate, face mândri parinții.

Sebastian  a practicat, spuneam, la randu-i, schiul profesionist. A obținut locul cinci în Cupa Americii de Sud,  la  slalom special, şi multiple titluri de campion național la diferite categorii. După toate acestea Sebi s-a reorientat spre cea mai mare pasiune a sa, raliul.„A fost o pasiune moștenită și un lucru pe care mi l-am dorit toată viața. Am reușit în ultimii zece ani să găsesc resursele necesare, am început pe Dacia Logan apoi pe Citroen C2 , Citroen DS3, Mitsubishi Lancer Evolution și din 2019 pilotez o Skoda  Fabia R5” povestește pilotul. Sebi participă deja de 10 ani în cadrul Raliului Național al României. Prima sa victorie la general în cadrul acestui raliu a venit în 2019 și a fost obținută chiar la Raliul Sibiului. De asemenea, Sebastian a obținut rezultate impresionante la raliuri internaționale precum Raliul  Montecatini e Valdinievole din Italia unde, la general, a obținut locul cinci.

Skoda de concurs a  lui Sebi are  un motor de 1600 centimetri cubi și  280 de cai putere. Deși nu este la fel de puternică ca Mitsubishi-ul pe care concura înainte, maşină este avanatajată de  mărime și de  greutatea mai mică. Cu ea a obținut victoria anul acesta în Raliul Harghitei şi locul al doilea în Raliul Maramureșului.

Antrenamentele pentru Raliul Sibiului au avut loc într-un spațiu privat, la Miercurea Sibiului, acolo unde s-au făcut analize, reglaje tehnice și setări, pregatiri de ultim moment  şi unde au avut loc ture absolut uimitoare pentru cei mai putin familiarizați cu acest sport, spectatori privilegiați . Sebastian s-a pregătit cu Jeannette Kvick Andersson (42 ani) , o sportivă  din Danemarca antrenată în peste 200 de raliuri, multe încheiate cu victorii. Jannette participă anual la 15-20 de raliuri, a fost copilot pentru piloți foarte talentați. De altfel, din aceeaşi categorie face parte si Sebi,  experiență aducându-i împreună.

Sebastian spune, cu modestie,  că orice persoană determinată poate ajunge pilot de raliu. „Trebuie să ai devotament, trebuie – firesc- să urmezi o școală de pilotaj,  te poți înscrie în campionatele mici sau în cele de amatori, iar apoi  vei avea șansa calificării  în Campionatul Național. Desigur, antrenamentele fizice și în mașină sunt cele mai importante. Este nevoie de rezistență fizică și psihică pentru a putea face față”- explică Sebi.

Echipajul lui Sebastian Barbu este susținut în sezonul 2023 de partenerii: Autosole2.0, Gorgandin, Foerch România, Terra Building, Jifa, EGLO Romania, Yiippi Adrenalin Travel Club, Comindustrial, NaceleUp.ro, Mindsoft și Indsoft.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.