VIDEO: Mesteșugurile din Republica Moldova au ajuns la Sibiu. Victor Pelin, modelator al lemnului și al tinerei generații

Relația construită între Sibiu ṣi Republica Moldova a condus astăzi la o întalnire specială, aceea cu tradițiile basarabene, cu folclorul și meşteşugurile prietenilor şi vecinilor de peste Prut.
Consiliul Județean (CJS) , prin Proiectul „Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” şi componenta acestuia , Festivalul „Sfântă ni-i vatra!” , a invitat la Sibiu ansambluri folclorice și meşteşugari din Dondușeni (raion cu care administrația județeană sibiană are închiat un Acord de cooperare înca din anul 2016) , Criuleni și Strășeni. O veritabilă sărbătoare a prieteniei a avut loc în curtea CJS, iar mâine, în Muzeul ASTRA din Dumbravă sibienii vor putea lua parte la expoziții culturale, dar şi la spectacolul oferit de cele şase ansambluri din Republica Moldova şi de Ansamblul Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului.
Între meşteşugarii care se află zilele acestea la Sibiu un nume aparte este şi cel al lui Victor Pelin, un artist în mâinile căruia lemnul devine artă. Munca sa, recunoscută de Presedinția Republicii Moldova prin titlul ˝Meşter Faur˝, a ajuns peste tot pe continent. Şi nu numai. Ştim asta fiindcă maestrul îi întreaba întotdeauna pe cei care-i trec pragul de unde sunt.
Victor Pelin s-a născut în 1950, în orașul Orhei, pe atunci în Uniunea Sovietică, astăzi în Republica Moldova. Până la căderea cortinei de fier, neaşteptat, Victor Pelin a fost inginer în comunicații. În anii ´90 a hotărât să se schimbe și el, odata cu schimbarea regimului…
Meşteşugul lucrului cu lemnul l-a moştenit de la tatăl sau care, la rându-i, l-a moṣtenit de la tatăl lui. Victor Pelin a început prin a realiza suporturi pentru lumânări și stilouri, dar nu a trecut mult până când a reuşit lucrări mai complexe.
„Lucrările sunt inspirate din motive tradiționale. Realizez măști, farfurii decorative, linguri și, desigur, trofee” – povestește Victor Pelin. De altfel, mesterul este autorul trofeelor a peste 30 de festivaluri din Republica Moldova.
Victor Pelin a reușit să renască tradiția sculpturii lemnului din Basarabia, iar din pasiunea lui, s-a născut atat o afacere cât şi proiecte educaționale pentru copii. Cei mici descoperă frumusețea unui meşteşug care face parte din istorie, tainele unei arte care le poate pune în valoare talentul creativ şi care, în viitor, le poate aduce satisfacții multiple.
Meșterul nu se află pentru prima dată în România. Fiica sa a absolvit Facultatea de Arhitectură din București, iar el a realizat turul întregii țări si a fost incantat, după cum povestește.
„România este foarte frumoasă, am vizitat multe locuri spectaculoase care m-au fascinat”-spune Victor Pelin. Chiar și la Sibiu artistul se află pentru a treia oară. În cadrul Festivalului „Sfântă ni-i vatra!” , sibienii au ocazia de a admira, in Muzeul ASTRA, lucrarile maestrului basarabean împreuna cu cele ale altor meşteri de peste Prut.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.