Era digitală a facut din influența on-line un fenomen în plină expansiune, iar Sibiul nu face excepție. Sibieni pasionați (și pricepuți) au captat atenția întregii țări pe platforme precum Instagram, YouTube, TikTok și au fixat, odată cu locurile câștigate în inimile și în timeline-urile urmăritorilor, noi maxime statistice pentru conținutul digital .
Poveștile influencerilor sibieni sunt remarcabile prin efort, perseverență, ulterior prin gestionarea succesului și prin crearea de comunități on-line fidelizate.
Deși pare un clișeu, Ștefana Peev și soțul ei, Maximilian Peev, au reușit să își transforme pasiunea într-o afacere prin intermediul on-line-ului. Trăiesc în prezent în Sibiu, iar paginile lor de Instargam @stefanapeev respectiv @maximilianpeev, locul în care sunt cei mai activi, cuprind conținut de travel, life style, viață de cuplu și familie etc.
La vârsta de 18 ani, Ștefana a plecat la munca pe un vas de croazieră, iar un an mai târziu a optat pentru profesia de stewardesă în Germania. Job-ul îi oferea ocazia de a călători pe insule exotice, având doar patru zboruri pe lună dar cu lay over (zilele de pauză ale personalului petrecute în locațiile de zbor) mare.
„Petreceam câte 4-5 zile la hoteluri de 5 stele din zone exotice. Făceam fotografii și vloguri pe unde mergeam începând , astfel, o carieră în mediul on-line”, spune Ștefana.
Soțul ei Maximilian a pornit în aventura cu on-line-ul datorită Ștefanei. „Ea activa deja ca influencer, își documenta viața și activitățile zilnice, atât ca stewardesă dar și ca participant a unei emisiuni TV (Bravo ai stil!) la care mergea, iar eu am început să o ajut, inveitabil. Am descoperit plăcerea de a avea o comunitate și am început și eu să îmi împart gândurile on-line”, spune Maximilian.
Ștefana și Maximilian au reușit să formeze o comunitate impresionantă de oameni având împreună peste 320 de mii de urmăritori doar pe Instagram (214 mii Ștefana respectiv 114 mii Maximilian) La aceștia se mai adaugă și canalul de YouTube cu 50 de mii de urmăritori și contul de TikTok cu 110 mii.
Ștefana povestește și că nu avea ca scop să devină influencer ci doar îi plăcea să creeze conținut foto-video pe care să îl posteze. Văzând un mare interes din partea tinerelor a continuat să împărtășască informații din meseria de stewardesă dar și experiențe din călătorii. „Asta m-a determinat să încep să fac materiale pe diverse teme cum ar fi: travel, life style, viață de cuplu la distanță etc. Odată cu creșterea în mediul on-line am completat fenomenul, reușind să scriu și două carți despre meseria de stewardesă și ce experiețe am mai avut în aviație pentru a îi ajuta pe cei care mă urmăresc„ – povestește Ștefana.
Maximilian îmi explica că modul în care acesta își alege subiectele abortate în on-line este în stransă legătura cu perioada vieții în care se află. Spre exemplu acesta studia despre cum să conduci un business fără angajați. Odată cu dobândirea unor cunoștințe teoretice serioase a reușit să le îmbine cu experiența personală astfel postând materiale pe această temă. „Un alt bun exemplu: când ne-am mutat în Bali și am început să trăim ca niște nomanzi digitali, făceam conținut pe internet despre cum să monetizezi platformele digitale, care sunt avantajele, care sunt dezavantajele.” – relatează Maximilian
Ștefana și Maximilian nu s-au ocupat niciodata exclusiv cu on-line-ul, ci întâi au avut job-uri în alte domenii, joburi care au ajutat la clădirea indentității lor în mediul on-line.„Soțul meu era orientat și pe partea de videografie și fotografie fiindcă e pasionat dar și pe zona de cryptomonede și NFT-uri. Pe lângă faptul că aveam lucrurile astea, a început și povestea cu on-line-ul care a devenit o nouă sursă de venit fiindcă avem mult mai multe colaborări, diferite proiecte, evenimente, cursuri și așa mai departe – spune Stefana.
I-am intrebat care sunt punctele negative ale expunerii aduse cu meseria de influencer. Ștefana nu vede neaparat o parte negativă la cariera de creator de conținut. „Dacă ar fi să critic cariera de influencer aș putea spune că ea nu este un job normal de la 9 la 17. Trebuie să raspunzi la telefoane non-stop, să faci campanii de weekend și să lucrezi chiar și nopțile dar până la urmă așa este în orice business.” Maximilian spune că în on-line există termenul de „hate” care pe mulți creatori de conținut îî poate afecta psihic pe mulți dintre creatorii de conținut. Ei au scăpat de acest fenomen datorită faptului că au fost mereu atenți la modul în care își prezintă și distribuie mesajul, aspect pe care mulți îl neglijează în zilele noastre.
Au locuit în capitală un an și jumătate dar într-un final au ales să se reîntoarcă în Sibiu pentru a duce o viață liniștită, înconjurați de natură „Oarecum, în Sibiu chiar dacă stai în oraș te simți foarte conectat cu natura. Aerul curat, apa curată, posibilitatea de a cumpăra produse de țară de la producători locali aduc un plus în viziunea noastră față de Sibiu” spune Ștefana
Planurile celor doi influenceri reprezintă crearea de conținut mult mai frecvent și probabil odată cu asta și a numărului de urmăritori. Amândoi se văd făcând asta și pe viitor „…în momentul ăsta vreau să pot să creez și mai mult conținut și să fac ceea ce îmi place. Motivul pentru care ne-am construit casa și studioul este că îmi doream să pot să creez mai mult conținut la un nivel profesionist. Pe mine zona de vizual mă face să mă simt cel mai bine și atunci, evident, vom continua pe acest drum”, spune Maximilan.
În plus față de impactul pe care îl au în mediul on-line, Ștefana și Maximilian sunt implicați și în organizarea de vacanțe și experiențe în destinații inedite. În plus au creat și platforma WeAreOne, unde organizează cursuri și masterclass-uri on-line dar și cărți, concepute pentru dezvoltarea aptitudinilor de social media și crearea de conținut foto/video.