Relatări din viitor: alinierea planetelor pentru Observatorul Astronomic de la Păltiniș

Istoria primilor pași pentru realizarea unui Observator Astronomic la Păltiniș începe la Cercul de Anticipație Științifică de la Palatul Copiilor din Sibiu, acolo unde profesorul Cristian  Serafin a propus instalarea unei cupole pe clădire pentru ca observațiile pe care le face cu ajutorul telescopului și împreună micii pasionați să capete o mai mare acuratețe. Se întâmpla după finalizarea lucrărilor de amenajare a Palatului, lucrări susținute de societatea civilă  sibiană la chemarea lui Mihai Balaban, CEO-ul companiei UNIMAT.  Cristian Serafin avea experiența observațiilor astronomice făcute de la nivelul solului, observații care, deși departe de a avea calitatea celor de la înălțime, au strâns sute de copii. Și mai avea avantajul aprecierii de care se bucură, împreună cu toți colegii săi profesori, din partea lui Mihai Balaban. Acesta din urmă a propus, având în vedere că terasa Palatului Copiilor, deși aducea un plus de calitate,  totuși nu oferea condițiile cele mai bune de observație (poluarea luminoasă din oraș fiind marea problema) o altă locație.

˝Ne gândeam că așa cum am făcut  Atelierul lui Moș Crăciun (la Târgul de Crăciun-n.n) din trei containere modulare , putem face la fel: luăm trei containere, punem o cupoleta și găsim un loc pentru amplasare˝-rememorează Mihai Balaban –într-un podcast pe sibienii.com– discuția cu profesorul  Cristian Serafin și cu Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor.

Locația din Păltiniș a apărut după o întâlnire cu un alt vechi activist al societății civile sibiene,  astăzi primar al comunei Rășinari, Bucur Bogdan. De numele lui  se leagă programe ale Asociației Pro Democrația dinaintea și de după anii 2000 , de la Sibiu.

Deși intrat în al patrulea mandat ca primar, Bucur Bogdan rămâne un susținător devotat al inițiativelor societății civile, iar  cea  pornită de la Palatul Copiilor și promovată de Mihai Balaban l-a entuziasmat de-a dreptul.

Primarul Rasinariului a văzut imediat oportunitățile pe care un Observator Astronomic le-ar aduce zonei și a identificat rapid un teren în zona Vălari, la Păltiniș. Ulterior, a inițiat și finanțat studiul de prefezabilitate.

Așa apare în tot acest parcurs un alt pionier al activităților neguvernamentale: Tudor Popa, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu. În calitate de arhitect , acesta elaborează studiul și , în acord cu toți ceilalți, gândește mare. În simularea realizată  de PURE ARCHITECTURE SRL în asociere cu ATELIER BELLEVILLE SRL se vede ce înseamnă ˝mare˝. La Păltiniș se propune un adevărat  complex care să găzduiască activități specifice observatorului și planetariului, proiecții 3D și activități VR, săli tematice, restaurant, un magazin de suveniruri, laboratoare de cercetare și săli de conferințe. Două cupole astronomice de  cinci metri în diametru ar urmă să fie  principalele puncte de atracție- una având   un telescop mare, destinat  publicului și a doua  destinată cercetării cu aparatură de astrofotografie.

Observatorul de la Păltiniș ar completa oferta stațiunii  și s-ar alătura eforturilor a doi curajoși investitori în zonă , Andy Fazekas și  Martin Freinademetz de la Arena Platoș.

Planurile inițiatorilor Observatorului de la Păltiniș sunt ca acesta să se autosusțină, să producă venituri care să nu împovăreze Primăria Rășinari și care să permită organizarea de programe educative. Desigur, rămâne  de văzut dacă planetele se vor alinia pentru finanțarea acestui obiectiv sau vom rămâne cu toții, ca sibieni beneficiari ai proiectului, cu ochii-n soare.

Mihai Balaban, Bucur Bogdan, Cristian Serafin, Daniel Vecsei și toți cei care li s-au alăturat pe parcurs au făcut din identificarea soluției de finanțare o misiune personală. Fiecare dintre ei a organizat întâlniri cu persoane și personalități din zona politică și administrativă și au reușit să obțină disponibilitatea acestora de a susține proiectul.

Primăria Rășinari face, în mod deosebit, eforturi pentru a găsi varianta cea mai bună de finanțare. Iar exemple că se poate există!

La Odobești (ce-i drept, un oraș , nu o comună), lângă Focșani  se va construi un planetariu din fonduri europene. E adevărat, intenția celor de acolo și încercările lor vin din urmă cu mai bine de șase ani. Dar acum, în sfârșit, la ei  se întâmplă.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.