Air Sensation: Festivalul baloanelor cu aer cald de la Ocna Sibiului care te scutește de un drum în Cappadocia

În apropiere de Sibiu un festival unic face legătura între cer și pământ printr-o aventura sub cer senin. Air Sensation, un festival al baloanelor cu aer cald are loc începând de astazi chiar în stațiunea Ocna Sibiului, iar fiecare participant își poate satisface dorința de a zbura cu balonul fără a mai străbate drumul până în celebra Cappadocia.

Andrei Dinu

Povestea din spatele Air Sensation este simplă, dar, în același timp, plină de pasiune și determinare. Andrei Dinu, cu o experiență de peste zece ani în organizarea de evenimente sportive în Sibiu, a transpus în realitate o idee simplă și atrăgătoare, unică în viața multora: zborul cu balonul. Air Sensation dureaza tot week-end-ul, iar organizatorii vor să pună festivalul pe lista marilor evenimente din România și să aducă la edițiile viitoare chiar 50-60 de baloane cu aer cald.

Unul dintre momentele cele mai așteptate ale festivalului este conceptul unic și neobisnuit intitulat „Sky Party”. Cu toții am experimentat bucuria unei petreceri, dar câți dintre noi au avut oportunitatea să o trăiască la 1000 de metri altitudine ? Sky Party reprezintă un balon cu aer cald dotat cu boxe și tot echipamentul de sunet necesar, unde un DJ o să mixeze muzică live înconjurat de celelalte baloane cu aer cald. Fiecare notă muzicală se împrăștie în aer, transformând cerul într-un ring de dans. Sky Party reprezintă, astfel, o simbioză perfectă între senzațiile oferite de zborul cu balonul, muzica live și peisajele fascinante ale zonei Sibiului.

Sursă Foto: Facebook Air Sensation

Zilele acestea nouă baloane cu aer cald vor decola în cadrul festivalului. Sunt aduse de peste tot din România, dar și din alte țări precum Bulgaria și Ungaria. Participanții nu trebuie să își facă griji pentru siguranța lor. Organizatorii și piloții calificați se ocupă de toate verificările și procedurile necesare pentru a efectua un zbor sigur, proceduri care sunt asemănătoare cu cele ale unui zbor cu avionul. Evenimentul este (logic!) meteodependent, astfel dacă există rafale de vânt mai mari de 2-3 m/s sau orice tip de precipitații zborul este anulat. În condiții de nesiguranță a zborului, conform Reglementarilor Aeronautice Române în vigoare, pilotul (suveran) – comandant poate anula decolarea sau ancorarea balonului și poate întrerupe zborul în orice moment dacă acesta consideră că acesta nu poate fi efectuat în condiții de maximă siguranță. Participanții și-au exprimat deja încrederea în organizatori și piloți, așa că toate zborurile din festival sunt sold out. Sunt, drept urmare, așteptați  1000-1500 de participanți pe zi.

Sursă Foto: Facebook Air Sensation

Durata unui zbor este de aproximativ o oră – o oră și jumătate, iar toată procedura de operare, reprezentată de pregătirea și umflarea balonului, decolare și aterizare, poate lungi experiența până la trei ore. Pasagerii nu au nevoie de echipament special, ci doar de dorința de a ajuta în pregătirile pentru zbor. Procesul este relativ simplu: balonul (anvelopa – care este fabricată din un nailon special acoperită de un strat rezistent la razele UV) este întins complet pe jos și este umflat cu aer rece de un ventilator. După ce este încărcat cu aer în proporție de aproximativ 30%, aerul este încălzit cu un arzător special conceput care funcționează pe bază de gaz. Balonul urcă ușor în poziție verticală, iar următorul pas este îmbarcarea pasagerilor pentru o ascensiune de până la  1000 de metri. Zborurile se organizează dimineața devreme (de la ora 6) și seara (de la ora 18:30) atunci când aerul este mai rece, iar vântul în general domol – condiții perfecte pentru un zbor în siguranță.

Air Sensation a evoluat: dacă la prima ediție, cea  din 2021, festivalul se desfășura pe o suprafață minusculă ( 2000-3000 de metri pătrați), anul acesta sunt opt hectare utilizate. În cadrul evenimentului se organizeaza și un campionat al amatorilor de volei pe nisip , este pregătită o zona de tip food-court, un camping, dar și o zonă dedicată special copiilor acolo unde aceștia se pot bucura de o ridicare cu un  balon ancorat. În plus, este organizat un cinema în aer liber,  jocuri gonflabile, ateliere de creație, dar și trasee de bicicletă. Iar cei care nu au reușit să își rezerve un loc la zborurile cu balonul pot opta pentru zboruri cu paramotorul.

Festivalul începe în această seară în Zona Industială Ocna Sibiului, iar ultima zi de zbor va fi duminică, 20 august.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.