ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DESPRE MÂNCARE ȘI ASOCIEREA LOCALĂ DESPRE BUNĂSTARE – FESTIVAL LA MICĂSASA

Micăsasa își construiește diferit noul drum spre dezvoltare. Fără tapaje, discret și decent, comunitatea și cei care țin la ea pun în slujba-i tot ce au, tot ce știu și tot ce pot. Și nu e deloc puțin mai ales atunci când  vin alături prietenii potriviți.

Micăsasa este doar la o oră de Sibiu, pe un drum care, teoretic, nu pune probleme. Practic, însă, fie și numai câteva tir-uri pot face experiența, mai ales între Sibiu și Ruși, teribil de enervantă. (Și) Din acest motiv, la Micăsasa vor ajunge cei care vor cu adevărat să cunoască oamenii și locurile, dispuși să le dea timp din al lor, să guste și la propriu, dar și la figurat, experiența. „Micăsasa cu Bun Gust pe Via Transilvanica” a fost un bun astfel de pretext, un festival organizat de Asociatia Română despre Mâncare în parteneriat cu Primăria comunei și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.

A fost, fără doar și poate, altceva!

O atmosferă aerisită, departe de tumultul obositor al marilor serbări câmpenești și tarabele lor pestrițe, diferită față de agitația a zeci de ansambluri pe câte o scenă (și în boxele aferente) și lipsită de celebrele standuri cu jucării din plastic vândute pe post de suveniruri. A fost un festival gândit pentru a-i pune în valoare pe cei care, mai mici sau mai mari, oferă lumii produse locale. A fost un amestec de gusturi (și mirosuri) și o experiență aparte pentru ochi și urechi. Brânzeturi locale, pâine coaptă în cuptor cu lemne, legume proaspete, plăcinte calde, limonadă rece și siropuri naturale, dar și ulei presat la rece, săpunuri naturale și lumânări artizanale – toate au provocat vizitatorii. În plus, în locul bâlciului cu tot soiul de aiureli mecanice, musafirii au avut de ales între drumeții și plimbări cu trasura sau călare și plimbări cu placa pe Târnava Mare (Stand Up Paddling).

Fără doar și poate, organizatorii au gândit un festival care să ofere timp de calitate, în tihnă unui loc deosebit precum Micăsasa și după o rețetă diferită de altele. Este, de fapt, rezultatul preocupării față de potențialul membrilor comunității, mai degrabă decât pentru simpla distracție a acestora printr-un spectacol discutabil.

Maximilian Drăgan, fondatorul Asociației Române despre Mâncare, explică de ce acest tip de abordare face mult mai mult bine satului decât o petrecere zgomotoasă și cum legăturile create între producători și public, sau între producători și deținătorii altor afaceri pot aduce dezvoltare. Festivalul este un bun liant și trebuie privit de către localnici  ca o oportunitate.

Micăsasa se află pe celebra Via Transilvanica și, deși nu este la fel de cunoscută ca alte comune are, poate tocmai din aceste motive, posibilități multiple de a crește, de a-și dezvolta o identitate și de se ridica. Primarul Timotei Păcurar, cel mai tânăr primar din județul Sibiu, crede în acest potențial, în șansa comunei sale de a se pune în valoare odată cu popularizarea micilor afaceri și a priceperii oamenilor din Micăsasa.

Comunitatea frumoasă de pe malul Târnavei, unită prin gust bun și prin bun-gust a fost o gazdă perfectă duminică pentru toți musafirii săi. O experiență relaxantă, una altfel, repetabilă măcar anual, dăcă nu mai des.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.