AU ÎNCEPUT CONFERINȚELE ASTRA. „DE CE ESTE FOTOGRAFIA O ARTĂ?˝ – DISCUȚIE DESPRE DRUMUL SPRE SUFLETUL PRIVITORILOR

Daria Bârsan, Mihaela Noroc, Daniel Bălțat, Ștefan Dragomir și Jeno Major au fost primii invitați ai Conferințelor ASTRA, o serie de zece întâlniri găzduite de Biblioteca Județeană si primii provocați de managerul Răzvan Pop să răspundă la o întrebare. În cazul lor, la „DE CE ESTE FOTOGRAFIA O ARTĂ?˝.
Fotografi apreciați în Sibiu și în afara lui, autori de proiecte recunoscute de public și specialiști, invitații primei ediții a conferințelor au dat conținut temei, au purtat publicul (prezent în sală sau în fața monitoarelor, discuția fiind transmisă live) prin istoria mai apropiată sau mai îndepărtată, prin genuri ale artei și ale fotografiei și au lansat, la rândul lor, subiecte suplimentare de dezbatere. Răspunsul, însă, la întrebarea organizatorilor pare să fie unanim acceptat în urma dialogului și are la baza o realitate: nu tot ce este fotografie este artă, așa cum nici orice fotograf nu este artist. Fotografia este , așadar, artă, dacă atinge sufletul privitorilor, dacă dovedește talent, unicitate, creativitate, imaginație…
Biblioteca ASTRA a reușit odată cu primul dialog și prin alegerea primei teme să poarte publicul în lumea fotografilor și fotografiilor, printre secrete și metode, printre idei și realități care, împreună, toate, pot face artă dacă sunt la dispoziția oamenilor potriviți.
Experiența și experiențele Dariei Bârsan, Mihaelei Noroc, ale lui Daniel Bălțat, Ștefan Dragomir și Jeno Major, ale fiecăruia în parte, sunt unice și reprezintă dovezi ale fotografiei ca artă. Exprimarea, de această dată verbală, a celor cinci a condus la reușita primei ediții a Conferințelor ASTREI care vor continua cu teme precum locul artiștilor contemporani (20.09.2023), cercetarea că educație ( 29.09.2023) , Ziua Educației (5.10.2023), cartea și limba română în 2023 (01.11.2023), enciclopedia Română la 100 de ani de la moartea lui Cornel Diaconovici (29.11.2023), Ziua Sibiului (20.12.2023), JOS! Despre comunism după 30 de ani de la Revoluție (21.12.2023) sau JOS! Cenzura (21.12.2023).
Proiectul CONFERINȚELE ASTREI este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Consiliul Județean Sibiu, iar managerul Răzvan Pop consideră că dialogurile sunt o obligație a instituției pe care o conduce.
„O instituție activă și versatilă precum Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în baza tradiției pe care o poartă și a profilului, trebuie să fie liantul între administrațiile locale și operatorii culturali, alăturând mediul educațional și cel de cercetare. Ne propunem, așadar, să oferim un spațiu întocmai acestor actanți cu viziuni și interese comune, care cu siguranță vor contribui la îmbogățirea valorilor și cunoștințelor tuturor celor interesați de a participa la discuții, ca invitați ori în public”, spune Răzvan Pop, managerul Bibliotecii ASTRA.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.