Călătorie în viitor: locul din Sibiu unde copiii de clasa zero învață IT, iar cei mari „vorbesc˝ pe limba Google și Yahoo

Programarea și robotica sunt două domenii despre care se spune că sunt de viitor, dar care, în realitate, fac deja parte din prezentul nostru. Telefoanele, televizoarele, automobilele, locuințele chiar, au devenit „inteligente˝. Există un progres uluitor în domeniul tehnologiei, iar în fața acestui fenomen școlile publice din România nu reușesc să ofere tinerilor informațiile necesare înțelegerii digitalului, ci doar condițiile utilizării sale. Iar cerere există, dovadă succesul de care se bucură la Sibiu Logiscool, o școală IT pentru copii – așa cum singură se definește. Prezentă în nu mai puțin de 35 de țări, rețeaua a devenit, practic, cea mai mare școală de programare din lume.
La Sibiu, nouă traineri, profesioniști în domeniu, pregătesc aproximativ 150 de copii și tineri, de la clasa zero până la clasa a 12-a, în domenii cheie ale viitorului: programare, robotică și -de anul acesta- inteligență artificială. O fac prin metode noi și inedite, un fel de învățare prin joacă.
„Predăm după o curiculă pregătită în programare pe șase ani. Copiii care vin la noi rămân cât își doresc… Putem începe de la clasa zero, cu partea de Lego- introducere în IT- și încheia cu cei mari și cursul de Python (limbaj folosit și de companii precum Google și Yahoo pentru programarea aplicațiilor web), recunoscut internațional și eliberat de Python Institute” explică Dumitrița Merlușcă, managerul Logiscool Sibiu.
Nici sediul Logiscool nu arată a școală… tradițională, fie ea și de informatică. Culorile, amenajările, dotările, o masă de fussball, toate construiesc o altă lume, un fel de școală a viitorului. Mediul este gândit pentru confortul cursanților, indiferent de vârstele lor. Aici, până și pauza este o formă, probabil insesizabilă pentru cei mici, de învățare. Altfel, dar tot învățare.
Programarea, în general, are la bază matematica, iar printr-o joacă inteligent structurată copii mici o pot înțelege . În felul acesta, atunci când ajung la cursuri mai avansate vor putea rezolva orice ecuație cu ușurință.
Este evident că metodele diferă de la o vârstă la altă. „Începem cu comenzi ușoare. În primii ani suntem mai mult în faza de joc, interacțiunea cu laptopul este mult diminuată – nici nu au răbdare, nici nu este recomandat – așa că stăm în partea de joc și , de la semestru la semestru, paleta lor de comenzi devine tot mai complexă” spune managerul Logiscool Sibiu.
Copiii de la clasa zero până la clasa a patra (separați la rândul lor în trei grupe) învață cu ajutorul jucăriilor LEGO Education cu care construiesc -spre exemplu- roboței pe care îi programează cu ajutorul unui limbaj de programare simplu creat de echipa Logiscool, limbaj numit Scoolcode. Prin intermediul acestuia, micuții programatori dau mașinuțelor construite de ei, comenzi de genul mers în față, spate, stânga, dreapta. Este captivant pentru cei mici acest proces, iar finalul reprezintă un succes personal real pe care îl impărtășesc cu mândrie părinților.
Tot pentru micuți există un curs numit „Digital Discovery” în care , pe lângă baza în programare, copiii învață baze de lucru în programele Microsoft Office adică Word, PowerPoint și Excel.
Pentru tinerii de liceu, programarea și robotica devin mai serioase, dar rămân la fel de distractive. Aceștia învață să facă aplicații de telefon, își pot crea propriul joc video și chiar roboți care pot efectua mișcări și sarcini mai complexe. Nu în ultimul rând, primesc la final o diplomă pentru competențe într-un limbaj folosit de marile companii.
În timpul vacanțelor, Logiscool organizează tabere educative. În anul acesta școlar, în vacanța de iarnă care începe săptămâna această și în cea de Paști, din primăvară, copiii vor avea ocazia de a programa în jocuri precum Minecraft sau Roblox și pot învăța mai multe despre inteligența artificială. La vară, copiii vor merge într-o tabăra de tehnologie în județul Hunedoara.
Firește, fără o întâlnire prealabilă cu domeniul, eventuala aplecare spre acest tip de activități rămâne o necunoscută. De asta Logiscool organizează cursuri demonstrative, gratuite, cu durata de o oră. Înscrierile se fac aici .

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.