Când cei care produc proaspăt și bun lucrează împreună: SIBIU FOOD HUB. Pâine de la Tălmăcel, lapte de la Cârțișoara, verdețuri de la Șelimbăr

Pâine de casă, legume și fructe cultivate local, ouă proaspete, sucuri naturale, cozonaci, fursecuri și plăcinte -toate și-au dat întâlnire pe strada 9 Mai din Sibiu (dar și pe www.foodhub.ro), într-un loc creat de doi experți contabili: Diana și Lucian Mihalache.
Hotărâți să ofere copiilor lor legume proaspete și bio, cei doi le-au cultivat personal, împreună cu rudele. „Împreună cu sora mea și cu finii, am început să plantăm. Așa s-a născut Grădina Verde˝- povestește Lucian.
Grădina Verde este „rădăcina˝ proiectelor antreprenoriale ale familiei Mihalache- o fermă de legume aflată la Șelimbăr și crescută prin investiții constante, prin pasiune și prin bune relații cu clienții. Afacerea a reprezentat și primul livrator la domiciliu de legume proaspete. Datorită acestei idei, Grădina Verde și-a format o rețea de clienți. Mulți dintre aceștia totuși, deși apreciau legumele și fructele proaspete la prețuri bune, le-au transmis soților Mihalache că își doresc și produse lactate și carne de aceeași calitate. „Am făcut un proiect pe fonduri europene pentru înființarea unei piețe locale. Așa s-a născut acest spațiu care constituie un Food Hub autentic. O organizație care pune laolaltă atât produsele locale cât și consumatorii și face legătura între ei fără intermediari ” – explică Lucian mândru, pe bună dreptate, de reușita ideii. Șase producători s-au asociat, inițial, în acest proiect, toți din jurul Sibiului.
Încurajați de răspunsul pozitiv al producătorilor și consumatorilor, Lucian și Diana au deschis și magazinul de pe strada 9 Mai, foarte aproape de centrul Sibiului. Aici vând astăzi produse de la peste 30 de producători locali din Sibiu : legume și fructe din Grădina Verde, produse lactate, produse din carne, dulciuri, conserve, băuturi alcoolice precum vin și bere artizanală și, desigur, aromatele sucuri de fructe făcute ca pe vremuri.
În plus la toate acestea, soții Mihalache au conceput un mic atelier de panificație în care produc chiar ei. Și comenzile vin… Telefoane, cereri pe site și pe Facebook nu doar din Sibiu, ci din toată România – ceva cu adevărat impresionant pentru un proiect mic și relativ nou. Este un mecanism care-i pune în valoare pe cei nedespărțiți de tradițiile culinare locale, de munca în grădini, de creșterea animalelor sau cultivarea pomilor fructiferi și o modalitate de a le da tuturor acestora ocazia recunoașterii pe piață a rezultatelor. Soții Mihalache reușesc, nu neapărat în locul, dar categoric în completarea încercărilor autorităților, să promoveze producătorii locali și să readucă în casele sibienilor gusturile autentice.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.