DOR DE FRED NUSS. A TRECUT UN AN …

A trecut un an de când Fred Nuss a plecat dintre noi lăsând în urmă unghiuri ale Sibiului pe care nimeni, niciodată, nu le va descoperi ca el. Un om care , așa cum bine s-a spus în această după-amiază,  mergea mereu cu ochii deschiși, preocupat de noutatea unei raze pe o streașină, de umbra nouă a  unui copac peste o casă, de emoțiile de pe fața unor artișți. A fotografiat Sibiul în -am crede- toate ipostazele posibile, dar nu s-a oprit niciodată din căutare. Se pricepea să găsească frumosul, iar pasiunea lui pentru un oraș departe de perfecțiune avea efecte molipsitoare. Învățam cu toții , grație căutăturilor lui Fred Nuss,  să ignorăm cenușiul de atunci al Sibiului și să continuăm să-l iubim.

Ca și jazz-ul, Sibiul din imaginile lui Fred Nuss nu este niciodată la fel și din aceste motive fotografiile sale sunt mereu captivante. Ele surprind oameni care-ți zâmbesc cu ochii, tristeți altfel decât spuse , dar și emoții, pasiuni, stări pentru descrierea cărora cuvintele sunt sărace.

Bibilioteca ASTRA  găzduiește până la finalul lunii octombrie o expoziție dedicată memoriei artistului fotograf Fred Nuss, organizată de Fotoclubul ORIZONT . Vernisajul acesteia a avut loc în această după-amiază și a fost o întâlnire asemeni lui: plăcută, prietenoasă, amuzantă…

Foști colegi, amici și prieteni sau doar admiratori au venit pentru a revedea  talentul în alb-negru al lui Fred Nuss. Și  pentru a se bucura de oameni și povești.

Beatrice Ungar, Daniel Bălțat, Andrei Buta și Ion Onuc Nemeș au vorbit despre Fred Nuss la invitația directorului Bibliotecii ASTRA, Răzvan Pop, el însuși pasionat de fotografie. Și zeci de sibieni (sau poate nu doar sibieni), mulți dintre ei tineri și foarte tineri i-au ascultat imaginându-și omul sau recunoscându-l în propriile lor amintiri.

Fred Nuss reușește  să-și demonstreze după plecarea din această lume, nu doar  talentul prin imagini,  ci și caracterul prin respectul și dragostea pe care  toți cei care l-au cunoscut continuă să i le arate. Prieteniile sale, mai lungi decât viața, sunt  ceea ce, în plus față de fotografii, ne-a lăsat Fred Nuss.

Și pentru unele și pentru altele, îi mulțumim.

 

Fred Nuss s-a născut în 1934, la Sibiu,  aici definitivându-și studiile. A făcut, mai întâi, ucenicia în meseria de electrician, s-a inițiat în strungărie, mecanică fină și sudură electrică miniaturală. A susținut examenul de bacalaureat la Liceul Gheorghe Lazăr, iar în 1966 s-a căsătorit cu Ecaterina.

În 1962, și-a început cariera de fotograf profesionist la Flacăra Sibiului – așa cum se numea ziarul Tribuna în acea perioadă. A colaborat cu ziarul Hermannstädter Zeitung încă de la începuturile sale (1968), când gazeta apărea sub denumirea Die Woche.

În ultimii ani de viață, Fred Nuss a avut rezervată periodic o pagină de ziar în Tribuna, pentru  instantanee din oraș, strângând peste 350 de pagini de ziar.

Fred Nuss era un  mare iubitor de jazz, fiind alături de  Festivalul de Jazz de la Sibiu încă de la înființare. Era pasionat de fotografia alb-negru, însă a trecut cu pricepere în epoca digitală, demonstrând talent și în mânuirea aparatelor de ultimă generație. Avea un talent extraordinar  de povestitor (exemple aici și aici).

Fred Nuss a fost decorat de Președinția României cu  Ordinul “Meritul Cultural” în grad de “Cavaler”, în semn de apreciere pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă, timp de decenii, în artă fotografică.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.