Drumul orașelor mici de la neșansă la oportunități. Exemplul Agnita.

Comunitățile mici, mai cu seama cele aflate la distanțe rezonabile față de orașe mari sau față de cai de transport importante, au șansa de a se transforma în alternative de trai  pentru români. Este necesar un cumul de elemente și de o administrație formată din oameni dispuși să iasă din propriile zone de confort.

Anii 90 au dus la sărăcie  micile orașe, în special pe cele dependente de industriile dezvoltate în perioada comunistă pe teritoriile lor.

Astăzi , însă, neșansele de atunci (cărora au fost nevoiți să le facă față mulți dintre noi sau dintre părinții noștri) s-au transformat în oportunități. Lipsa aglomerației, buna conectivitate rutieră (un  ”big plus” aici pentru investițiile Consiliului Județean Sibiu  în zonele de  nord si est ale județului) , prezența instituțiilor obligatorii pentru statutul de oraș (învățământ liceal, judecătorie, instituții financiare, servicii publice precum transport în comun, evidența  populației,  dispensar  sau spital, biblioteca, muzeu, instituții de ordine publică ) , toate acestea ,  dar  și (sau poate mai ales!) implicarea oamenilor sunt temelia dezvoltării viitoare certe.

Am devenit primar al Agnitei  nu doar ca urmare a propriei ambiții, de a arata că se poate, ci și pe fondul ambiției locuitorilor de a-și repune orașul pe harta. Ei , ca și mine, cunosc potențialul zonei și al propriilor semeni.

Agnita a pornit pe un drum la finalul căruia am convingerea nu doar că va fi bine pentru locuitori, ci că acel bine va deveni atrăgător și pentru alții, dispuși să trăiască într-un oraș civilizat.

Primăria Agnita este formată astăzi din oameni care nu caută  scuze, ci  soluții  pentru elaborarea, apoi finanțarea și implementarea de noi proiecte. Logica noastră e simplă: servicii publice imbunătățite  și locuri de muncă astfel încât oamenii să își dorească să trăiască aici. Nu doar să doarmă aici, ci să trăiască!

În ceea ce privește serviciile publice, am făcut și facem pași consistenți: am investit în transportul public și continuăm să îl dezvoltăm prin achiziția de microbuze electrice. Investim în Spitalul Orășenesc și sper că până la finalul anului să dezvoltăm laboratoarele care  vor permite analize gratuite pentru locuitori  prin contract cu CJASS. Am alocat sume considerabile   în toate unitățile de învățământ  (cele mai mari bugete din ultimii 30 de ani)  și suntem pe punctul de a construi o creșă cu 40 de locuri. Realizăm un parc industrial și inițiem  discuții cu primăriile învecinate pentru dezvoltarea unui sistem de transport în comun care să asigure mobilitate pentru  forța de muncă, dar nu numai pentru ea. Implementăm un sistem de trafic printr-un proiect pilot și vom începe realizarea de piste de biciclete ( în plus, este aproape gata studiul de fezabilitate pentru pista Agnita-Ruja-Coveș). Organizăm evenimente culturale (97 de evenimente în 2022) și punem în valoare patrimoniul existent (este în curs de implementare Harta Digitală a tuturor obiectivelor importante din oraș) .

Primăria Agnita a devenit un mare susținător al protecției mediului. Am demonstrat asta prin sutele de plantări de arbori din ultima vreme și vom continua atât prin campanii asemănătoare, cât și prin achiziția de vehicule electrice (de alfel Poliția Locală și Primăria au la dispoziție deja mașini electrice).

Adăugate lucrărilor curente ale Primăriei, toate cele de mai sus  reașază orașul pe harta județului și reclădesc încrederea agnitenilor în comunitatea din care fac parte  și în viitorul pe care cu toții  îl pot avea aici .

Sunt susținătorul unei bugetari realiste, cu exigențe clare acolo unde trebuie, dar și cu prevederi realiste. Toți contribuabilii trebuie să-și achite obligațiile, iar Primăria trebuie să facă același lucru : să își îndeplinească marea să obligație față de cetățeni și să cheltuie cu cap și cu folos banii oamenilor.

Sunt, de asemenea, convins că atragerea de fonduri este o șansă extraordinară și de aceea aplicăm continuu, indiferent că este vorba despre bani europeni sau despre fonduri naționale. Am reușit să depunem zeci de proiecte și vom continua astfel.

Cred în micile orașe și în capacitatea lor de a deveni alternative la marile aglomerări.  Iar Agnita va atinge curând toate exigențele acelora dispuși să încerce viața în comunitatea noastră.

 

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.