MALL-UL DE DINAINTEA MALL-URILOR. MAGAZINUL DUMBRAVA, ÎN 1978: „IMPUNĂTOR EDIFICIU COMERCIAL˝

Câteva sunt construcțiile din perioada comunistă care au schimbat arhitectura centrului Sibiului și care sunt încă în picioare pastradu-și scopul și locul în amintirile sibienilor în vârstă de 40 – plus. Între ele – Casa de Cultură a Sindicatelor, Hotelul Continental, dar și <Magazinul Universal „Dumbrava˝>. Acesta din urmă a împlinit luna trecută 45 de ani de la deschidere.
Nevoia unui spațiu comercial de mari dimensiuni în centrul Sibiului a avut legătură, pe de o parte, cu statistica din comerțul sibian al anilor ´70 și -pe de altă parte- cu schimbările arhitecturale pe care regimul comunist le impusese ca formă de modernizare a comunităților. Primul aspect este reliefat în presa vremii care anticipa cincinalul următor: ˝…în pas cu dinamica dezvoltării, comerţul şi prestările de servicii către populaţie vor cunoaşte un mare avînt˝. Se avea în vedere ca în 1980, comparativ cu anii precedenți, să fie ˝desfăcute prin comerţul socialist cu circa 48 la sută mai multe mărfuri, în timp ce valoarea prestărilor de servicii va înregistra un salt de aproape 70 la sută. La Sibiu, Agnita, Dumbrăveni şi Miercurea Sibiului reţeaua comercială se va îmbogăţi cu noi magazine care vor însuma un spor de spaţii comerciale suplimentare de aproape 48000 m.p.”

Fotografie preluată din ziarul „Tribuna Sibiului”- arhiva Bibliotecii Județene „ASTRA”

În 1975, așadar, începe construcția Magazinului Dumbrava, peste drum de Hotelul Continental (început înainte) – zonă de care avea să fie legat printr-un pasaj subteran.
Inaugurarea are loc pe 29 decembrie 1978, iar deschiderea a fost un eveniment așteptat și, deci, descris în presa locală comunistă:
<„Peste 30 de magazine, de mărimea vechiului „Universal“, se regăsesc în impunătorul edificiu comercial” — ne spunea Constantin Roietiu, directorul I.C.S. Mărfuri Industriale Sibiu. Voita construcţie, rod al colaborării fructuoase a specialiştilor de la IPROCOM Bucureşti şi Centrul de proiectare al judeţului Sibiu, este realizată într-un stil gotic, original şi întregeşte în mod armonios ansamblul arhitectonic al vechii şi totodată, noii pieți a Unirii. Concepută în 5 nivele (subsol, parter şi trei etaje) într-o suprafaţă totală ele 12 400 mp, din care 8 900 mp suprafaţă utilă, construcţia echivalează cu întreg spaţiul comercial de textile-încălţăminte al magazinelor de pe b-dul N. Bălcescu şi Piața Republicii, la un loc. Organizat în 34 de raioane, noul magazin funcţionează pe sistem de autoservire, asigurând cumpărătorilor accesul direct la mărfuri în toate raioanele, cu excepţia celor ce desfac articole mărunte şi care necesită informaţii de specialitate suplimentare>.
„Universalul˝ la care făcea referire șeful ICS era, cel mai probabil, cel în care a funcționat ulterior, după 1979, Magazinul „Bucuria Copiilor˝ (apoi BCR, apoi Zara , actualmente restaurant). Clădirea fusese construită de Michael Breckner, chiar cu destinația de Magazin Universal pe locul uneia vechi, în care a funcționat o tipografie și apoi filiala unei bănci. În Sibiu, deci, la momentul construirii Magazinului Dumbrava funcționa Magazinul Universal cu produse nealimentare și, la ceva distanță, celebrul Floasiu, cea mai mare „Alimetara˝ din Sibiu (și cea mai cunoscută!).

Imagini de pe raioanele Magazinului „Dumbrava” din anii 1980. Fotografii preluate din ziarul „Tribuna Sibiului”- arhiva Bibliotecii Județene „ASTRA”

„Dumbrava˝ devine un fel de mall, însă fără cinematograf. Se găseau acolo de la bijuterii și articole de îmbrăcăminte, la produse electrice și electronice, de papetărie, textile, iar utlimul etaj public era destinat produselor de tip sport (încălțăminte, îmbrăcăminte, articole de camping, biciclete etc). De menționat că ultimul etaj de atunci nu este același cu cel de acum, „Dumbrava˝ schimbându-și suprafața după Revoluție.
De-a lungul timpului magazinul se reorganizează, raioanele se schimbă, multe dintre aceste procese fiind comunicate publicului cititor de presă. Spre exemplu, dotat inițial cu un singur rând de scări rulante (doar pentru urcare și puse în funcțiune doar uneori), Magazinul Dumbrava primește la un moment dat al doilea rând de scări.
Peste Magazinul Dumbrava a trecut timpul și… timpurile. A făcut față Revoluției, a trecut de la comerțul socialist de stat la economia de piață, a supraviețuit apariției mall-urilor…A rămas un reper -fie și numai arhitectural- al Sibiului, un loc cunoscut tuturor.

Fotografie preluată din ziarul „Tribuna Sibiului”- arhiva Bibliotecii Județene „ASTRA”
Magazinul universal „Dumbrava” astăzi

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.