„Nutts and eggs” – plăcerile copilăriei pentru cei mici și mari.

În fiecare dimineață Piața Cibin se umple de parfumul copilăriei, însoțit, bineînțeles, de zumzetul de bucurie ale celor mici. Mireasma turtei dulci și a cozonacilor domină zona, atrăgând curioșii dornici de o felie de cozonac, așa ca la bunica acasă, dar și de o cafea bună.
Furnizorul acestui iz, la primele ore ale dimineții, într-una dintre cele mai aglomerate zone ale Sibiului se numește „Nutts and Eggs” și este inițiativa lui Claudiu Mărășescu, un sibian în vârstă de 47 de ani și a mamei sale, Maria, în vârstă de 71 de ani.
Deși și-a petrecut copilăria în orașul de pe Cibin, Claudiu a plecat de tânăr în București la liceu, iar apoi drumurile l-au purtat în Germania. Revenit în țară, a fost reprezentantul unei mari companii, ajungând apoi să lucreze ani buni ca manager al mai multor mari hoteluri din România.
A ajuns să fie atras de gătit doar după ce a lucrat în HoReCa, în adolsecență nefiind un domeniu care să-l interseze în mod deosebit. Așa a ajuns, deci, să puna la cale, împreună cu mama sa , un plan pentru a combina pasiunea cu tradițiile.
„Nutts and Eggs a început imediat după pandemie, atunci când totul mergea pe dos. Ne-am decis să deschidem firma și să ne promovăm și în școli. Am avut proiecte cu Școala Finlandeză, Școala Regina Maria și Școala Regele Ferdinand. Am avut proiecte complexe și la Cristian, la Biserica Fortificată, unde am făcut tururi de prezentare ale cetății. Mama este săsoaică, iar eu … pe jumătate. Biserica, având o istorie așa bogată legată de comunitatea noastră, a fost locul perfect pentru a desfășura primul nostru proiect în care am prezentat elevilor biserica, iar apoi am făcut cu ei un atelier de turtă dulce în interiorul casei parohiale. Acesta a fost începutul, după care am vrut să facem totul într-un loc al nostru, curat și frumos, care să transmită încredere” – povestește Claudiu.
Încă de la început ideea celor doi a fost de conservare a rețetelor de dulciuri tradiționale săsești, de la cozonaci la turtă dulce, cornulețe, biscuiți și brioșe. Totul realizat din ingrediente cumpărate local, multe dintre acestea chiar din Piața Cibin.
Denumirea „Nutts and Eggs” vine de la principalele ingrediente ale unui cozonac gustos, adică nuci și ouă.
Doamna Mărășescu și fiul speră ca aceste rețete să meargă mai departe, la generația tânără.  „… Mi-am dorit ca o parte importantă a culturii noastre să se păstreze. Avem echipe de copii care vin de la trei ani și lucrează împreună cu părinții… Avem copii de la grădiniță până la clasa a noua care vin și fac cozonaci. Avem și ateliere de adulți unde își fac ei cozonacii și îi iau acasă.” spune Claudiu, foarte entuziasmat pentru grupa care va pregăti, zilele ce urmează, delicioasa turtă dulce. Printre cei 25 de copii care învață singuri sau alături de părinți tainele dulciurilor, se numără și ficele lui Claudiu, în vârstă de 7 și 14 ani. Ele, după cum spune chiar cofetarul, au moștenit îndemânarea sa și știu să o folosească .
Cei interesați să participe la atelierele de dulciuri se pot înscrie aici , însă locul este deschis tuturor curioșilor și… pofticioșilor. În fiecare zi la ora nouă, Claudiu și mama sa scot produsele proaspete din cuptor, numai bune pentru a fi savurate.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.