Între minunile lumii florile au un loc special. Oamenii le admiră culorile, se bucură de parfumul lor și le includ în ritualurile lor, fie că este vorba despre sumbrele înmormântări, de nunți, de prima întâlnire sau de ceremonii oficiale. Florile ocupă, însă, un loc deosebit și pentru că există persoane care le sunt dedicate și care creaza artă folosindu-se de frumusețea lor.
Sibiul are privilegiul unui astfel de om: Ioana Nechifor. Este unul dintre cei mai mari floriști ai României, premiată la competiții naționale precum Cupa României la Artă Florală și Concursul Național de Aranjamente Florale unde la fiecare ediție a ajuns pe podium și participantă la marile evenimente de profil ale lumii ( așa cum este Chelsea Flower Show).
Ioana povestește, nostalgic, cum pasiunea ei a început chiar din copilărie: „Am fost atrasă de cursurile de la Clubul Elevilor și acolo am început să experimentez . Am încercat de toate, de la împletituri de cânepă, la artă aplicată și muzică.”
Din păcate, Ioana a realizat că în România nu există învățământ specializat în direcția de care se simțea atrasă, așa că s-a îndreptat spre a doua sa mare pasiune: muzica. A studiat la Facultatea de Muzică din Brașov ajungând, apoi, să predea pian la Liceul de Arte din Sibiu . Trei ani a durat experiența sa didactică, mai exact până când l-a intalnit pe artistul floral Darius Dadoo. „În momentul în care am intrat în atelierul său am realizat că aceasta este chemarea mea. Așa că am renunțat la meseria de muzician…Am lucrat trei ani în atelierul lui Dadoo, unde am învățat foarte multe lucruri care m-au ajutat în viitor. Darius a plecat, însă, la București, iar eu am rămas la Sibiu unde m-am asociat intr-o firmă de organizat nunți. Apoi am plecat în Anglia…”- povestește Ioana, parcă având încă în față atelierul mentorului său…
După o scurtă perioadă petrecută în Marea Britanie, Ioana s-a întors la Sibiu unde și-a pornit propria sa afacere cu flori: „City Flowers by Ioana” , pe strada Turismului. S-a înconjurat de oameni la fel de pasionați ca ea și, bineînțeles, de florile sale preferate: macii, bujorul coral și trandafirii englezești.
„Intru în depozit și mirosul mă bine dispune mereu, mă simt ca la Disneyland îmi pot alege mereu cea mai frumoasă atracție. Am renunțat la muzică pentru flori fiindcă nimic nu-mi dă o satisfacție mai mare. Și oamenii din atelier îmi spun mereu că au o zi bună și că le place ceea ce fac ” – spune Ioana , cu fața plină de culoare și cu zâmbetul unic al unui om pe care munca zilnică îl face fericit.
Ioana Nechifor împărtășește priceperea și pasiunea sa cu toți cei care vor să înceapă o activitate în acest domeniu. Până acum a învățat despre flori , despre arta muncii sale, nu mai puțin de 30 de grupe a câte 20 de oameni fiecare.
„Mulți dintre ei au acum florăriile lor și asta mă face foarte mândră” – spune Ioana completand ca fericirea muncii de florist nu este o constatare subiectivă, ci e demonstrată prin studii.
În atelierul Ioanei, cam ca peste tot de altfel, florile vin din Olanda. Sunt hidratate și li se pun nutrienţii necesari în apă. Zilnic, în jurul orei 10, echipa se ocupa de aranjamente și de chestiunile administrative ale business-ului. Și încep telefoanele…
Majoritatea clienților sunt din Sibiu, dar primește mail-uri și din străinătate, de la cei plecați care vor să facă un cadou special celor rămași acasă. Preocuparea este ca totul să fie perfect, cu micile suferințe aferente: o tăietură, o înțepătură …
Echipa de la City Flowers acordă fiecărei comenzi o atenție specială, iar în cazul în care volumul este mare (evenimente de anvergură în locații precum restaurante sau săli de spectacole) Ioana și colegii săi verifică personal, la fața locului, ca totul să fie pus la punct. În realitate, deși florăria Ioanei are program până la ora 18, porțile nu se închid până cănd tuturor florilor rămase nu le este oferită cea mai bună îngrijire posibilă, până când își găsesc locul în camera răcoroasă unde stau până ziua următoare.
Ioana povestește și despre tendințele din lumea florilor care, cumva, le reflectă pe cele din lumea modei.
„Sunt tendințe, într-adevăr, și sunt oameni care se iau după ele. Personal nu fac acest lucru- nu am prezentat niciodată un produs ca fiind la modă. Observ acum o afinitate spre culorile pastelat colorate, mai degrabă decât pentru cele închise. Rămân mereu fermecatori clasicii trandafiri albi și roșii cu care nu poți da greș. Observ și o tendință spre plantele criogenate, deorece acestea rezistă pe veci”- explica Ioana.
Ioana Nechifor și buna sa prietenă Anda Suciu au organizat zilele trecute, din nou, Festivalul „Flori pe Scări” – între altele o bună ocazie pentru floriștii sibieni de a-și etala talentul. A fost o ediție spectaculoasă, cu siguranță, însă, nu ca cea care va urma…