Pedalând către schimbare: Timotei Păcurar, jurnalistul devenit primar

Reprezentat în povești drept un loc idilic, satul românesc are astăzi nevoi moderne. De la apă, canal, asfalt și până la servicii publice medicale sau de educație, toate  și multe altele fac parte din așteptările normale ale locuitorilor de la țară. Iar deasupra tuturor se află speranța unei administrații corecte și eficiente care să le facă posibile . Eventual una condusă de un tânăr, pentru un plus de dinamism.

La Micăsasa, la distanță de o oră de Sibiu spre Blaj, locuitorii au ales în 2020 cel mai tânăr primar al județului: Timotei Păcurar, pe atunci în vârstă de 29 de ani.

Timotei a făcut școala până în clasa a 8-a în satul natal și liceul la Mediaș, urmând apoi Facultatea de Științe Socio-Umane la Sibiu,  specializarea jurnalism. Nu a urmat o carieră în acest domeniu fiind pasionat de sport, mai ales de ciclism. A fost  de șase ori campion național. În 2017 s-a retras din cauza  unei accidentări și a decis să se implice în organizarea de evenimente sportive. A devenit, astfel, președinte al Comisiei de Ciclocross a Federației Române de Ciclism, funcție pe care o deține și astăzi.

Timotei Păcurar s-a întors  în satul natal hotărât să-l plaseze pe harta locațiilor marilor competiții de ciclism din Europa. A organizat la Micăsasa „November Cross”, o competiție de ciclism a cărei reușită l-a determinat să se implice și mai mult.

„Având studii în jurnalism am creat revista <Cyclocross Nation Magazine> care treptat a devenit un ONG prin  care coordonam întreaga Cupă Națională a României. Apogeul a fost în 2019 când am organizat la Micăsasa primul ciclocross din estul Europei…” povestește Timotei. Așa s-a născut mișcarea locală Micăsasa Connect prin care s-au  organizat evenimente și chiar a fost construit un mic magazin pentru producătorii locali la intrarea în sat.

A decis să candideze în 2020, convins fiind că, deși schimbările inițiate de el ca membru al societații civile contează, nu sunt suficiente și că trebuie să facă parte din administratie. Și a câștigat.

Micăsasa nu este o comună cu resurse impresionante așa că, de fapt, greul abia începuse pentru tânărul primar. În ciuda limitărilor financiare și chiar a opoziției unora dintre consilierii locali, a pus la punct aproape toată rețeaua de apă din Micăsasa  (care în trecut funcționa doar odată la două săptămâni), a asfaltat drumul până în centrul satului  (distrus înainte de utilajele care au lucrat la modernizarea căii ferate), a construit un parc în satul Țapu, a reabilitat bucătăria Centrului Cultural  și a început restaurarea Castelului Brukenthal prin renovarea acoperișului.

„Sunt motivat  să schimb în bine locul natal și să construiesc un spațiu  și o comunitate în care să putem să ne creștem copii și de care să fim mândri ”- spune primarul.

Timotei Păcurar vrea să profite de faptul că VIA TRANSILVANICA traversează comuna și vrea ca Micăsasa  să se distingă prin promovarea unui  sport mai puțin cunoscut:  stand up paddleing, o activitate  practicată pe râuri, lacuri și chiar pe mare care constă în traversatul apei pe o placă, cu ajutorul unei vâsle. În Micăsasa, pe o distanță de 5 km, râul Târnava Mare facilitează acest sport.

În plus, primarul speră la asfaltarea întregului sat, la instalarea unui sistem de iluminat public inteligent și -evident- la reabilitarea castelului și la promovarea turistică a acestuia și a zonei.

Lucrurile se schimbă la Micăsasa și deși este îmbucurător pentru oameni, rămâne de văzut dacă este suficient și pentru ca tinerii să rămână în sat. Timotei Păcurar crede că plecarea tinerilor este o problemă serioasă. A angajat două tinere absolvente de facultate în Primăria Micăsasa – un fel de semnal transmis comunității că nu doar primarul e tânăr, ci că întreaga administrație are un suflu nou. Ambiția este de a organiza un mare festival, dar și de a construi un velodrom, primul din România.

Timotei Păcurar are misiunea de a așeza Micăsasa pe hartă, mai degrabă decât aceea de a rămâne în funcție cu orice preț. Probabil așa se explică promovarea  sportului în locul serbarilor câmpenești cu mici și  bere, angajarea tinerilor în locul „pilelor” și altele asemenea. La Micăsasa au rămas multe lucruri de făcut, dar unul dintre cele reușite este încrederea că, totuși, se poate!

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.