Primarul fără contracandidați: Niculae Dancu și cei 30 de ani în slujba comunei Păuca

Ne-am obișnuit să spunem că alegerea sau realegerea în funcție a cuiva, a unui primar spre exemplu, este judecata comunității în legătură cu valoarea acestuia. Ba mai mult, cu cât scorul este mai categoric, cu atât este mai mare încrederea în potențialul sau în faptele alesului.
Învingător în alegeri o dată, apoi a două oară, apoi a treia oară, poate chiar și a patra oară, un primar s-ar putea declara fericitul deținător nu doar al respectului și aprecierii oamenilor, ci și câștigătorul pe termen lung al inimilor lor. Dar când câștigă de opt ori? Ce spune asta despre el ? Ce spune despre ei? Dar când câștigă fără că nimeni să își asume o contra-candidatură?
..Niculae Dancu a intrat în istorie și va rămâne acolo indiferent de momentul când se va despărți, la inițiativa comunității sau din dorința proprie, de Primăria comunei Păuca. Statutul de recordman dobândit prin realegerea continuă din anul 1992 și până astăzi nu i-l mai ia nimeni. A avut, însă, și un alt titlu- acela de cel mai tânăr primar din județ la prima sa alegere ( titlu câștigat în 2020 de Timotei Păcurar, primarul din Micăsasa).
Niculae Dancu povestește cum, la început, nici nu a dorit să candideze, necunoscând prea multă politică. A făcut-o la insistențele mai multor oameni din sat și a câștigat. Și câștigă într-una de atunci.
Despre Păuca din anii ´90 s-ar spune astăzi, din confortul lui 2023, că era desprinsă din Evul Mediu. În afară de electricitate sătenii nu aveau vreo altă facilitate, așa că munca lui Niculae Dancu a început cu introducerea gazului: 16 km de conducte și patru stații de reglare/măsurare. Primarul spune că „mereu o investiție naște altă investiție” așa că, la zece ani după încheierea lucrărilor, rețeaua de alimentare cu gaz a fost modernizată (înlocuite țevile vechi cu unele din materiale noi), operațiune concomitentă cu lucrările la rețeaua de apă-canal și de modernizare a străzilor (finalizate în 2015).
Școala din Păuca a fost, practic, reconstruită de la zero, iar astăzi copii învață în condiții peste cele din multe școli din mediul urban: au table inteligente, calculatoare de ultimă generație, tablete și un centru de documentare și informare.
Primăria are la rându-i o clădire nouă față de anii ´90, iar în spatele ei funcționează două stații de încărcare a mașinilor electrice la îndemâna oricărui doritor. Stațiile sunt alimentate, ca și o bună parte dintre instituțiile publice, de panouri solare (acestea asigură peste 60% din consumul total necesar activităților bugetare). Două centre de îngrijire a vârstnicilor, un dispensar modern, două cabinete stomatologice și, desigur, iluminat ecologic cu leduri- sunt incă câteva dintre lucrurile pe care și le poate trece pe cartea de vizită Păuca de astăzi.

Timpul a lucrat în favoarea acestei comunități. I-a dat înțelepciunea alegerii în fruntea-i a unui om atașat de locuri și de oameni, de sat și de săteni.
Cum se spune, Niculae Dancu a lăsat ceva în urmă, dar ce a lăsat este, de fapt, pentru înainte fiindcă orice va clădi Păuca de acum înainte se va face pe temelia celor 30 de ani de până acum.„Mă bucur să fiu la al 8-lea mandat și uitându-mă în spate constat că am lăsat ceva în urmă. Consider că munca de primar este mai frumoasă și mai nobilă decât cea a unui ministru, căci un primar își pune vizibil amprenta asupra unei comunități” spune primarul.

„Este o mare responsabilitate ocuparea funcției de primar de atâtea ori, dar văd totul că pe o recunoaștere a dragostei mele pentru această comunitate” afirmă Niculae Dancu.
Va mai candida? Da! Cel puțin încă o dată. Are ambiția realizării unui centru multifuncțional în care să se organizeze

activități culturale sau religioase și activități dedicate seniorilor comunei, vrea wi-fi în zonele publice și mutarea dispensarului în centrul Păucăi, pentru un acces mai facil.
„Un primar trebuie să fie în campanie electorală patru ani. Pauza primarului este din duminica în care a fost ales până în ziua în care a depus jurământul și atât ” spune domnul Dancu.
La Păuca se întâmplă încă un fenomen care aduce bucurie comunității: se întorc sașii. Chiar dacă în număr mai mare vara, cei plecați departe și care în anii ´90 reprezentau 40% din totalul locuitorilor, se întorc acasă. Sunt peste 100 de famili care revin la Păuca – familii cu copii și nepoți cărora bunicii sau părinții le arată locurile copilăriei și le vorbesc despre schimbările care s-au petrecut aici.
Păuca este ceea ce este nu fiindcă ar avea, undeva, o sursă ascunsă de bani, ci fiindcă știe să-i facă. Mai exact să-i atragă și să-i pună să lucreze în folosul public, iar șantierele nu par să se oprească. Îi vor întâmpina pe toți cei care revin de departe, dar și pe cei dispuși să descopere această comunitate. Iar o bună ocazie sunt Zilele Comunei, pe 12 și 13 august, atunci când Păuca își sărbătorește fiii satului și când își întâmpină oaspeții cu tot ceea ce are mai bun.
Să existe oare un secret al lui Niculae Dancu? Puțin probabil. Este mai degrabă vorba despre muncă multă, pasiune și respect. Valori, într-adevăr, bune de găsit la un primar, dar inutile dacă în ele nu crede întreagă comunitate.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.