Sibiul prin ochii studenților (1): diferențe de percepție și un trist numitor comun

Felul în care văd studenții români din afară Sibiului orașul ar putea reprezenta o preocupare serioasă pentru autorități. Acestea ar putea afla, astfel, lucruri pe care nu le cunosc sau ar înțelege că cele pe care le cunosc, dar le ignoră, sunt importante pentru tineri.
Percepția față de Sibiu a celor care studiază aici se diferențiază din start în funcție de așteptările cu care au venit. Firesc, celor ajunși pe malurile Cibinului din comunități mici (sau , mai corect spus și mai mici ) Sibiul le va face o (primă) impresie bună. Li se va confirma ceea ce au auzit/citit despre oraș. Pentru ceilalți lucrurile pot sta diferit.
Dialogul cu tinerii, studenți sau nu, născuți în Sibiu sau nu, poate dacă nu oferi niște răspunsuri, măcar ridică niște întrebări corecte: cum se raportează admnistrația locală la ei, la preocupările și interesele lor, ce le oferă și cum (sau dacă!) îi ajută; cum îi implică, când și cum organizează evenimente pentru ei….
Numitorul comun al tuturor opiniilor este lipsa vieții de noapte, o preocupare reală în rândul lor, fie că adulții o acceptă sau nu. Determinată, probabil, de cerere și oferta, de numărul mic de studenți prin comparație cu Clujul, de exemplu, lipsa de dinamism a orașului o simt și cei care trăiesc aici și nu au încă vârstă pensionarii. ”Sibiul este mort”- această este concluzia pe care mulți o îmbracă în alte cuvinte, ceva mai atent alese.
Sibiul oferă, fără doar și poate, oportunități multiple de angajare. Este un lucru care contează , un bun început al vieții de adult. Până acolo , însă, tinerii simt nevoia oportunităților de implicare (voluntariat spre exemplu), a celor de dezvoltare personală și profesională, a experiențelor care să-i facă mai mult decât niște buni salariați. Să-i facă niște buni cetățeni!
Andreea Duțulescu, 21 de ani – Șiacu (jud. Gorj)

“Diferențele au fost mari, eu venind din satul Șiacu, jud Gorj. Primul lucru care m-a impresionat a fost diversitatea de oameni. Cumva Sibiul are oameni din toate părțile țării sau chiar are lumii, oameni care sunt open-minded și care mă fac să mă simt confortabil. Orașul este superb, ai unde să mergi și să nu te plictisești. Ai activități de făcut pe timplul zilei, dar aș fi fericită să văd și o varietate mai mare de acțiuni de voluntariat.”

Andreea sesizează lipsa de echilibru în organizarea evenimentelor, aproape toate programate vara. Vede și Ștefania același lucru:
Ștefania Colpoș, 21 de ani – Bacău
“Sibiul a fost o alegere bună pentru mine, dar mi-ar plăcea să fie mai dinamic, într-adevăr sunt multe lucruri de făcut aici, dar după trei ani petrecuți aici începi să te plictisești și vrei ceva nou. Eu venind din Bacău, în mod clar am observat că Sibiul este la alt nivel, mult mai dezvoltat, cu oportunități de muncă mai bune, cu o calitate a vieții mai bună, dar cumva fiind un oraș turistic, am așteptări și mai mari de atât. În perioada iernii este mai greu, parcă toată lumea hibernează. Mă simt că într-un ghost town în care nu te întâlnești cu nimeni decât în perioada Târgului de Crăciun.”

 

Paula Pintea, 21 de ani – Valea Jiului (jud. Hunedoara)
“Majoritatea vieții de noapte se termină la ora 23. Există foarte puține cluburi în oraș care, pe deasupra, sunt mici astfel că se formează aglomerație destul de repede în ele. Într-adevăr, uneori există concerte interesante, dar acestea sunt mult prea rare pentru a putea face o diferență. O alternativă bună a vieții de noapte, dacă nu vrei doar distracție, ar fi plimbările pe jos, dar dacă nu locuiești aproape de centru, unde este foarte bine pus la punct iluminatul stradal, te simt destul de nesigură pe stradă, că femeie. În accelași timp, poți închiria foarte ieftin biciclete, dar acestea trebuie returnate la miezul nopții și nu văd sensul acestei limite de program.”

Sebi Szabo, 22 de ani – Mediaș

“În opinia mea, primul lucru de criticat la transporul în comun din Sibiu este că acesta nu este gratuit pentru studenți. Centrele universitare mari precum Timișoara, Cluj, București oferă transport în comun gratuit studenților sub 26 de ani. O altă problemă ar fi și nerespectarea programului, există stații care nu sunt dotate cu acele panouri digitale de informare, iar programul este trecut pe niște foi A4. De multe ori am așteptat în stație și 30 de minute deși autobuzul trebuia să treacă, în acest interval de timp, de două ori pe acolo. Este ușor să te pierzi pe străzile din oraș, dacă nu ai telefonul la ține. Iar dacă ești pentru prima dată în oraș, rutele autobuzelor nu sunt foarte bine indicate în stațiile de autobuz și riști să urci în autobuzul greșit.”

 

 

Alesia Păunescu, 22 de ani – Cîmpina (jud. Prahova)

“Multe dintre străzile din Sibiu sunt înguste și aglomerate, dar evident acest lucru este de înțeles și știu că nu poate fi rezolvat. Ce ar putea face însă mai bine conducerea orașului ar fi interzicerea parcării pe trotuare în zonele străduțelor înguste. Există străzi pe care abia ai loc să mergi și este foarte greu și să vezi pietonii care doresc să traverseze. Ar putea fi construite și mai multe parcări publice, astfel se poate rezolva și problema parcării pe stradă. Există și unele străzi neasfaltate sau cu un asfalt deteriorat care de ani de zile sunt în același stadiu, iar în zonele de periferie ale orașului, iluminatul este aproape inexistent. Securitatea ar putea fi îmbunătățită în cartiere precum Gușterița sau Broscărie, care îți oferă în prezent un sentiment de nesiguranță.”

Paula Popovici, 21 de ani – Călan (jud. Hunedoara)

„Sibiul este unul dintre cele mai accesibile centre universitare din România atunci când vine vorba de chirii. Orașul oferă o multitudine de spațîi de închiriat la prețuri accesibile, dar studenții au totuși dificultăți în găsirea unei locuințe. Majoritatea proprietarilor vor doar c„ontracte pe lungă durată pentru garsoniere în care nu a mai fost investit nimic, lucru care se vede și în aspectul și funcționalitatea locațiilor. Proprietarii din Sibiu sunt și foarte sceptici atunci când vine vorba de animale, astfel că se găsesc greu chirii pet friendly. Totuși, cred că Sibiul este cel mai accesibil oraș din punctul acesta de vedere.”

 

 

Andrei Rachieru, 21 de ani – Brezoi (jud. Vâlcea)
“Pentru studenți există destul de multe locuri de muncă part-time în Sibiu, însă salariul nu este suficient, iar mulți sunt nevoiți să opteze pentru o varinată full-time. Oportunitățile de angajare după finalizarea studiilor de licență sunt bune în Sibiu dar, oarecum, sunt orientate mai ales spre anumite domenii cum ar fi inginerie, IT, medicină etc. Lucru care, în cazul meu, este un mare turn-off și care pe mine mă determină să plec în București sau în Cluj”

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.